16 Νοεμβρίου 2010

Σκέψεις αλλαγών από Αντ. Σαμαρά. - Μείωση της αντιμνημονιακής «δοσολογίας»

Σε αναμόρφωση της στρατηγικής και του πολιτικού λόγου της Ν.Δ. και σε ανασχηματισμό του κομματικού μηχανισμού προχωρεί ο Αντ. Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες, παρά την εμφανή βελτίωση της εικόνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέδειξαν αδυναμίες στο στίγμα του κόμματος αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.

Το πρώτο ζητούμενο για τον αρχηγό της Ν.Δ. είναι να επιλεγεί η στάση που θα κρατήσει στην επικείμενη συνάντησή του με τον κ. Γ. Παπανδρέου πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Το ζήτημα της συναίνεσης –το οποίο είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να κρατήσει στην αιχμή της επικαιρότητας– αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο από τα στελέχη της Ν.Δ. και με μεγάλη περίσκεψη από τη Ρηγίλλης που συνδέει τις κινήσεις του πρωθυπουργού με τα σενάρια περί κυβερνήσεων συνεργασίας.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι θα πρέπει η Ν.Δ. θα δείξει συνέπεια στις μέχρι σήμερα θέσεις της και υπευθυνότητα απέναντι στις δυσκολίες της συγκυρίας. Δηλαδή, να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση για αλλαγή του μείγματος της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η Ν.Δ. δεν είχε καμία δυσκολία να υπερψηφίσει κυβερνητικά νομοσχέδια –ακόμη κι όταν αυτά ήταν επώδυνα, όπως το ασφαλιστικό– προκειμένου να γίνουν τα βήματα που κρίνει αναγκαία. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται ούτε να δώσει «λευκή» επιταγή στην κυβέρνηση, ούτε να διευκολύνει κινήσεις που μόνο στόχο έχουν τον εντυπωσιασμό. «Από τη στιγμή που πλέον αποδεικνύεται ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα δεν επιτυγχάνουν στους στόχους, το ζήτημα δεν είναι να υιοθετήσει αποσπασματικά προτάσεις της Ν.Δ., ή άλλων κομμάτων προκειμένου να δείξει, δήθεν, διάθεση συναίνεσης. Οφείλει να αλλάξει ρότα», λένε οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, συναρτώντας πάντως την τελική στάση του αρχηγού τους με τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου.

Αποσυνδέουν, δε, τον όποιον γαλάζιο χειρισμό από την υπόθεση των εξεταστικών επιτροπών, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κ. Σαμαρά ότι η Ν.Δ. θα συναινέσει να αποδοθούν ευθύνες όπου προκύψουν αποδείξεις ενοχής.

Η πρώτη εντολή που έδωσε ο κ. Σαμαράς το βράδυ των εκλογών είναι να χαρτογραφηθεί η αποχή και να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας κοινωνικής τάσης που εμφανίζει δυναμική παγίωσης. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί κρίσιμη την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων της αποχής και εν όψει της αναμόρφωσης της στρατηγικής και του πολιτικού λόγου του κόμματος. Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, είναι ήδη ορατή η μείωση της αντιμνημονιακής «δοσολογίας» στον λόγο των στελεχών της Ν.Δ., τα οποία, στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούν ότι η μέχρι σήμερα τακτική απέδωσε ό,τι μπορούσε και ότι εφεξής το κέντρο βάρους θα πρέπει να δοθεί στο διά ταύτα της οικονομικής λογικής της Ν.Δ. με την προβολή συγκεκριμένων θέσεων που θα τύχουν ευρύτερης απήχησης.

«Η Ν.Δ. θα πει «ναι» στη συναίνεση που ζητεί η κυβέρνηση, εάν υπάρξει αλλαγή πορείας» σχολίασε χθες ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μαξ. Χαρακόπουλος. «Είμαστε κόμμα υπευθυνότητας και ως υπεύθυνη αστική δύναμη βεβαίως δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συζήτηση, αρκεί να ξέρουμε ποια είναι η ατζέντα», είπε ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ