Την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο των κ.κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μυστική ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης - με αντικείμενο την παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος) στο Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, για την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Αντίθετα, η πρόταση για παραπομπή των κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφοι) των βουλευτών. Οι τρεις πρώην υπουργοί παραπέμπονται μόνο για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία, εις βάρος του Δημοσίου.
Η συζήτηση του πορίσματος της προανακριτής επιτροπής ξεκίνησε το απόγευμα και διεξήχθη σε έντονους τόνους. Πριν από την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας, αποχώρησαν η ΝΔ και το ΛΑΟΣ.
Νωρίτερα, έντονη αντίδραση υπήρξε από πλευράς της ΝΔ για τις επιστολικές ψήφους (πρόκειται για ψήφους δια επιστολής, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και βουλευτών που λείπουν στο εξωτερικό σε επίσημη αποστολή). Για το θέμα αυτό, ο βουλευτής κ. Αντώναρος τόνισε πως «η απόφαση που επέβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία ότι δήθεν μπορούν να ψηφίσουν ο πρωθυπουργός, υπουργοί και βουλευτές με επιστολή από το εξωτερικό για το Βατοπέδι, αποδεικνύει: Χωρίς να ακούσουν τους βουλευτές που κατηγορούνται έχουν πάρει εκ των προτέρων την απόφαση να τους καταδικάσουν. Αυτή κι αν είναι περίτρανη απόδειξη για την πολιτική σκευωρία και την ενοχοποίηση των αντιπάλων του που μεθοδεύει ο Γιώργος Παπανδρέου. Πιστεύω ότι η διαδικασία είναι άκυρη».
Ένταση από το ξεκίνημα της συζήτησης
Με κατηγορίες περί «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει η αξιωματική αντιπολίτευση» και ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, απαντά η Νέα Δημοκρατία στην Ολομέλεια της Βουλής, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.
Κατά την έναρξη της συζήτησης του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής (που εκφράζει τις θέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, με σύντομη επιστολή του, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αναφέροντας πως επί δύο χρόνια, στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές και την Προανακριτική που ακολούθησε, «αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούν και δεν περιμένει τίποτα απ’ τη διαδικασία».
Σε μείζον ζήτημα επεχείρησε να αναδείξει η Νέα Δημοκρατία, την απόφαση του Προέδρου της Βουλής να αποδεχθεί ως έγκυρες, τις ψήφους δι’ επιστολής, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και βουλευτών που λείπουν στο εξωτερικό σε επίσημη αποστολή.
Παρότι αρχικώς η Ολομέλεια είχε δεχθεί ομόφωνα την πρόταση του κου Πετσάλνικου, στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε να απορριφθεί η εκδοχή αυτή, επί τη βάσει πως η Βουλή, «σήμερα επέχει θέση δικαστικού λειτουργού και καταλήγει εάν ασκείται ποινική δίωξη ή όχι. Είναι νοητό, απόντες άνθρωποι, που δεν έχουν ακούσει, ούτε τους εισηγητές, ούτε τους απολογούμενους, να ψηφίζουν; Δεν καταλαβαίνουμε πως αν ψηφίζουμε τίθεται θέμα ακυρότητας της διαδικασίας;»
«Εισάγουμε καινά δαιμόνια για το μέλλον!» προειδοποίησε ο κος Παυλόπουλος - και αντίστοιχη παρέμβαση, πραγματοποίησε αργότερα και ο Δ. Σιούφας. Με την άποψη του κου Παυλόπουλου συντάχθηκε επίσης ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), κατηγορώντας την πλειοψηφία πως «θεμελιώνει τις ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, γιατί παραβιάζει βασικό δικαίωμα των κατηγορουμένων να ακουστούν». Άλλο τόσο και η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση και «αναθεώρηση της διαδικασίας».
«Παρών» δήλωσε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σ. Χαλβατζής, αναγνωρίζοντας την ουσία των ενστάσεων, αλλά παρατηρώντας από την άλλη, πως «στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι βουλευτές χωρίς καν να ακούσουν τίποτα, έρχονται και ψηφίζουν και τοποθετούνται για πολύ σοβαρά ζητήματα». Όσο για τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπεντενιώτη, εκείνος σχολίασε λέγοντας, πως «συζητάμε σήμερα για το πώς θα φύγει η Νέα Δημοκρατία από τη Βουλή, απομακρυνόμενη από την ευθύνη να αποφασίσει».
«Αντιλαμβάνομαι το δεοντολογικό θέμα που θέτει ο κος Παυλόπουλος και ο κος Σιούφας» παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης. «Αλλά τότε όμως, θα πρέπει στο τέλος της ψηφοφορίας, να έχουμε μετρήσει και ποιοι απουσιάζουν, ώστε να μην καταστεί άκυρη η διαδικασία. Γιατί μπορεί κάποιος να βρίσκεται εκτός αιθούσης και να έρθει μόνον για να ψηφίσει».
Ο προβληματισμός, έκλεισε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος απέρριψε τις τυπικές επί της διαδικασίας ενστάσεις και υπενθύμισε πως και κατά την συζήτηση για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη το 2009, η Βουλή είχε δεχθεί επιστολικές ψήφους δύο υπουργών και δύο βουλευτών.
«Ισότητα στην παρανομία και την παρατυπία δεν υπάρχει. Αν δεν ετέθη τότε το ζήτημα και ετέθη τώρα, δεν σημαίνει ότι ήταν σωστή η τότε στάση» επέμεινε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ).
Σε κάθε περίπτωση, ο κος Πετσάλνικος έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, όπου επικυρώθηκε η δυνατότητα αποδοχής των επιστολικών ψήφων.
Τσιρώνης: «Ξεκάθαρο μήνυμα στον λαό»
«Σταθμό για τους κοινοβουλευτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς», χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση, για την παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο των κ.κ. Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη, Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης. Στην εισήγησή του, τόνισε πως η Βουλή «οφείλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είμαστε διατιθέμενοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες και ανομίες πολιτικών προσώπων, όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, όποιο αξίωμα και εάν έχουν ή είχαν»:
Απαντώντας στη θέση της Νέας Δημοκρατίας, πως δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου από τις επίμαχες «ανταλλαγές» ακινήτων του Δημοσίου με τη λίμνη Βισθωνίδα και τις όχθες της, ο κος Τσιρώνης επεσήμανε κατ’ αρχήν, πως οι ανταλλαγές αυτές έγιναν χωρίς την ύπαρξη νόμιμων τίτλων κατοχής της λίμνης εκ μέρους της Μονής, κατά παράβαση της νομοθεσίας που απαγορεύει την ανταλλαγή κοινόχρηστου αγαθού και υπενθύμισε πως η ΝΔ αναγνώριζε στις πρώτες δύο Εξεταστικές Επιτροπές, «βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου», για να εγκαταλείψει την θέση αυτή πρόσφατα.
Στυλιανίδης: «Εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε»
Από πλευράς του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, εστιάστηκε ακριβώς στα κενά του πορίσματος της Προανακριτικής, για να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση, έχει στήσει μια «σκευωρία», καθώς «δεν απαντήθηκε με πληρότητα, τίποτα απ’ όσα διερευνήθηκαν, ώστε να αναδειχθούν αποχρώσες ποινικές ευθύνες».
«Το προεδρείο της Προανακριτικής, παρανόμως έκρινε πως την αποτίμηση της αξίας των ανταλλαγεισών εκτάσεων δεν έπρεπε να την κάνει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, αλλά οι Δ.Ο.Υ. - και το ΠΑΣΟΚ απέκρυψε την ύπαρξη τεσσάρων εκθέσεων διεθνών οίκων ότι δεν υπάρχει ζημία. Γιατί δεν τόλμησαν να ανοίξουν τις μετοχικές συνθέσεις των οφ σορ εταιρειών που είχαν συναλλαγές με τη Μονή;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ.
Ο κ. Στυλιανίδης προειδοποίησε εξάλλου πως το «Βατογκέιτ», θα αποτρέψει στο μέλλον υπουργούς από το να λάβουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, υπό τον φόβο της παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη - και «τα μεγαλύτερα δεινά έχουν προκύψει από πολιτικούς που δεν τόλμησαν να πάρουν αποφάσεις. Είναι τραγικό, οι κυβερνώντες να προσπαθήσουν να στρέψουν αλλού την προσοχή του κόσμου. Εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε» προειδοποίησε ο εισηγητής της ΝΔ.
Σκυλλάκος: «Το ΠΑΣΟΚ βγάζει λάδι τους δικούς του»
Υπέρ της παραπομπής στο Δικαστικό Συμβούλιο μόνον των πρώην υπουργών, των κ.κ. Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού, μόνον όμως για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, τάχθηκε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος τασσόμενος ταυτόχρονα κατά της παραπομπής των κ.κ. Θ. Ρουσσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη αφού, όπως σημείωσε, «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες και στη ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η μεν ΝΔ δεν δέχεται ότι πρόκειται για σκάνδαλο, αλλά «τα βρίσκει όλα ύποπτα και σκευωρίες», ενώ το ΠΑΣΟΚ «βγάζει λάδι» τους δικούς του υφυπουργούς. Επίσης σημείωσε ότι η ΝΔ απεχώρησε, ενώ το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τελικά τον έλεγχο της αξίας των ανταλλαγέντων.
Παράλληλα οι υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, είπε ο βουλευτής, «αναγνώρισαν στη Μονή Βατοπεδίου το δικαίωμα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας», ενώ οι υπουργοί της ΝΔ αξιοποίησαν αυτές τις αποφάσεις και προχώρησαν στις ανταλλαγές. Καταλήγοντας απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και της απάτης, αφού δεν συζητήθηκαν καν, τόσο στην εξεταστική όσο και στην προανακριτική και τίθεται τώρα «μόνο και μόνο για να μην υπάρξει παραγραφή».
Πλεύρης: «Πόρισμα – ντροπή»
Ο αγορητής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας ως «ντροπή για τον νομικό μας πολιτισμό», όταν μάλιστα δεν παίρνει θέση επί της εξαλείψεως του αξιοποίνου. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι εξαπάτησε τα μέλη των δύο επιτροπών και δεν διέταξε την πραγματογνωμοσύνη, ούτε καν το αίτημα μικρής μετάθεσης έκδοσης του πορίσματος «μόνον και μόνον για να έχουν πόρισμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου».
Θεώρησε ακόμη ως δικονομικά απαράδεκτη την επίκληση αδικημάτων, όπως το ξέπλυμα και την απάτη που δεν υπήρχαν στο κατηγορητήριο: «Με πράσινα γυαλιά θέλετε να στήσετε Ειδικά Δικαστήρια», όταν «από την άλλη η ΝΔ έκλεισε πρόωρα τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα».
Ο βουλευτής συνόψισε ότι για τους κ.κ. Ρουσσόπουλο και Βουλγαράκη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλογιστεί κάποια ευθύνη, ενώ για τους τρεις άλλους υπουργούς υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας, πλην όμως σε κάθε περίπτωση έχει επέλθει παραγραφή και αυτό θα πρέπει να το γνωμοδοτήσει και αποφασίσει η Βουλή και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο.
Δρίτσας: «Οι υπουργοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι»
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας θεώρησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σταθούν τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος. Δεν υπάρχουν, όπως υπογράμμισε ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και για ηθική αυτουργία αντιστοίχως για τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσσόπουλο, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή για τους τρεις άλλους διατελέσαντες υπουργούς για απιστία περί την υπηρεσία.
Κατά τον βουλευτή «οι υπουργοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι για να επικαλούνται ότι υπέγραψαν αποφάσεις γνωμοδοτικών συμβουλίων», ενώ από την άλλη υπογράμμισε ότι διασπάται η στοιχειώδης λογική εξέτασης της υπόθεσης, όταν «αθωώνονται» από την πλειοψηφία οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Δρίτσας είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξερεύνητες πτυχές στην υπόθεση, «που πάντως δεν είναι υπόθεση μίζας και μαύρου χρήματος», αλλά και ούτε και κατηγοριών «που συνιστούν νομικούς ακροβατισμούς στο όνομα της δικομματικής αντιπαράθεσης».
Για το θέμα της παραγραφής ο βουλευτής θεώρησε ότι ενδεχομένως να μην υπάρξει παραγραφή, αφού δεν το θέλουν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, έκρινε όμως ότι η απόφαση για το αν έχει επέλθει ή όχι δεν πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους από τη Βουλή αλλά με νομικούς από το Δικαστικό Συμβούλιο.
Καρατζαφέρης: Εμπάθεια κυβέρνησης έναντι των πολιτικών αντιπάλων της
Στο ζήτημα της παραγραφής των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, εστιάστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση, πως επιδεικνύει «εμπάθεια» έναντι των πολιτικών της αντιπάλων σε μία εποχή που χρειάζεται να πρυτανεύσει η συναίνεση.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Καρατζαφέρης είχε ζητήσει να κληθούν «οι δύο συνταγματολόγοι του ΠΑΣΟΚ, ο κος Βενιζέλος και ο κος Λοβέρδος», προκειμένου να διευκρινίσουν, εάν εξακολουθούν να θεωρούν (σύμφωνα με τα συγγράμματά τους), πως υπεύθυνος να κρίνει το ζήτημα της παραγραφής, είναι η Βουλή. Στην ομιλία του δε, που ακολούθησε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εκτίμησε πως η απουσία των κ.κ. Λοβέρδου και Βενιζέλου από την συζήτηση, οφείλεται ακριβώς «γιατί τους το απαγορεύει η θέση του ΠΑΣΟΚ».
Κοντός: «Δίωξη με άνωθεν εντολές»
«Άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» χαρακτήρισε την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός. «Όλα αυτά παραπέμπουν σε θέατρο του παραλόγου, να καλούμαι να αποδείξω πως δεν είμαι ένοχος. Ότι δεν μετείχα σε σκάνδαλο, όταν δεν υπάρχει ούτε στοιχείο ή ένδειξη που να τεκμηριώνει αυτήν την υπόθεση».
Ο πρώην υπουργός, καυτηρίασε το επιχείρημα της πλειοψηφίας, πως η παραπομπή είναι αναγκαία προκειμένου να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού, αντιλέγοντας πως «η άνευ στοιχείων παραπομπή πολιτικών μόνον γι’ αυτό το λόγο, δεν τιμά κανέναν. Πολύ δε περισσότερο, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού στο μέλλον». Ο πρώην υπουργός, επανέλαβε το κεντρικό επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, πως δεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο συνεπεία των ανταλλαγών, κάτι που «αποδεικνύεται από τέσσερις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και του διεθνούς κύρους εκτιμητικών οίκων» - όπως επίσης και ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, δεν είναι δεδομένο.
Τέλος, ο κ. Κοντός δήλωσε πως «δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με οποιαδήποτε λογική παραγραφών» και πως «θα εκμεταλλευτώ όλες τις δυνατότητες της νομοθεσίας, για να αποτινάξω από πάνω μου κάθε σπίλωση. Σας ζητώ να με κρίνετε αντικειμενικά και δίκαια. Να αξιολογήσετε την πολιτική μου δράση, τον χαρακτήρα μου, τους αγώνες που έχω δώσει για πάρα πολλά χρόνια, για το πιο ταλαιπωρημένο τμήμα του ελληνικού λαού, τους Έλληνες αγρότες».
Δένδιας: «Νομικές ανεπάρκειες του πορίσματος»
Ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδι, Ν. Δένδιας, στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην προσθήκη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, της κατηγορίας του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» για τους τέσσερις από τους πέντε υπουργούς, χωρίς να ζητηθεί από τους τελευταίους, να απολογηθούν γι’ αυτήν.
«Σας διατυπώνω έκκληση απόρριψης του πορίσματος της πλειοψηφίας. Θα προστατεύσουμε και τους συναδέλφους της πλειοψηφίας. Οι νομικές ανεπάρκειες του πορίσματος, αποτελούν ντροπή πρωτοετούς φοιτητή της Νομικής. Γίνεται λάθος παραπομπή σε άρθρα και παραγράφους. Και η εξάλειψη του αξιοποίνου, αφορά διατάξεις δημοσίας τάξεως. Δεν είναι στην διακριτική μας ευχέρεια να πετάξουμε στον επόμενο την καυτή πατάτα. Το ναι ή το όχι, έπρεπε να είχε τεκμηριωθεί στο πλαίσιο της Προανακριτικής Επιτροπής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Δένδιας.
Καστανίδης: «Πλήγμα η μη παραπομή»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, χαρακτήρισε «οδό ευθύνης» την αναζήτηση ενδείξεων ποινικών ευθυνών των εγκαλούμενων πρώην υπουργών και, απαντώντας κυρίως στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, που είχε προτάξει την ανάγκη ομαλού πολιτικού κλίματος και συναίνεσης, έκρινε πως ενδεχόμενη μη παραπομπή, θα βάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα καχυποψίας απέναντι στην πολιτική τάξη της χώρας.
«Αν το κάναμε μετά τις περιφερειακές εκλογές, που απεδείχθη ότι μεγάλο ποσοστό του λαού δεν ήρθε στην κάλπη, αντιλαμβάνεστε ποια θα ήταν η ζημία εάν ο πολίτης εξελάμβανε την μη παραπομπή ως πολιτική συμφωνία και αναστολή πάσης ερεύνης; Θα ήταν νέο πλήγμα» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Βουλγαράκης: «Οι προκάτοχοί μου ενήργησαν όπως εγώ»
Στο επιχείρημα ότι το υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως «τόσο οι προκάτοχοί μου, όσο και οι μετά από μένα, ενήργησαν όπως εγώ». Ο πρώην υπουργός, κατηγορείται πως παρέλειψε να κινήσει την διαδικασία μεταβίβασης αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανούπολη, παρά την παρέμβαση του επικεφαλής της τοπικής Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ταβλάκη, που τον ενημέρωνε πως δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση, χωρίς γνωμάτευση της υπηρεσίας.
«Το κατηγορητήριο, αποφεύγει να προσδιορίσει πότε και πώς έπρεπε να δράσω. Μπορούσα να ακυρώσω τα συμβόλαια και δεν το έκανα; Ως υπουργός είχα ειδοποιηθεί αρμοδίως και εγκαίρως για τις ανταλλαγές; Ενημερώθηκα μετά την υπογραφή των συμβολαίων και, όπως ανέφερε ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος στην Επιτροπή, «ο υπουργός δεν μπορούσε να ακυρώσει το συμβόλαιο». Το ίδιο είπε και ο κος Λιάπης. Εγώ παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να κατηγορούμαι γι’ αυτό. Και αναφέρεται πως ειδοποιήθηκα εγκαίρως. Μήπως αγνόησα το έγγραφο του κ. Ταβλάκη και το έθεσα στο αρχείο; Όχι - ζήτησα την γνώμη της υπηρεσίας, η οποία απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κ. Ταβλάκη και απαντά, όταν πλέον δεν είμαι υπουργός».
Μπασιάκος: «Προκαθορισμένο το αποτέλεσμα»
Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος. Ο πρώην υπουργός του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη και η η παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο τόνισε ενώπιον της Ολομελείας ότι κρίνεται για δύο αποφάσεις που υπέγραψε με σύμφωνη άποψη των πλέον ενδεδειγμένων οργάνων του κράτους, όπως είναι τα γνωμοδοτικά συμβούλια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
«Κρίνομαι γιατί ενήργησα απολύτως θεσμικά. Αλλά ευθύνεται ο υπουργός, αν στη συνέχεια αποδειχθεί ότι τα όργανα αυτά έκαναν λάθος; Τότε όλοι οι υπουργοί θα είναι στο μέλλον εν δυνάμει υπόδικοι», σημείωσε ο πρώην υπουργός. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι φέρεται ο ίδιος να έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο, όταν έχει πωλήσει μετά από 20ετή θητεία στην πολιτική τη μισή του περιουσία και δεν έχει αγοράσει τίποτε:
Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς προκαθορισμένο και προειλημμένο σε ένα περιβάλλον κανιβαλικής ζούγκλας, σημείωσε ο πρώην βουλευτής. Ο κ. Μπασιάκος επέμεινε ότι η κυριότητα στη Μονή είχε δοθεί με τις αποφάσεις των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γ.Δρυ και Απ. Φωτιάδη, ενώ κατηγόρησε την προανακριτική επιτροπή ότι δεν ανέμεινε τον έλεγχο της εκτίμησης της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων, «προφανώς για να υπάρχει ένα πόρισμα στην προεκλογική περίοδο». Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε επί μακρόν στα διάφορα στάδια της υποθέσεως, για να υποστηρίξει ότι ο ίδιος ενήργησε βάσει των υποδείξεων των αρμοδίων και ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο ίδιος για τυχόν σφάλματα ή λάθη των υπηρεσιών που ακολούθησαν στη συνέχεια.
Δούκας: «Πολιτική η δίωξη»
Την απόλυτη βεβαιότητα του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας, εξέφρασε ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Η συνταγματική επιταγή, τόνισε ο πρώην υπουργός δεν δίδει λευκή επιταγή στην εκάστοτε πλειοψηφία να διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έδωσε πλήρεις απαντήσεις για όλα, αλλά πουθενά δεν κατεγράφησαν στο πόρισμα της πλειοψηφίας.
Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά να διώκεται ένας υπουργός, επειδή ακολούθησε ομόφωνες αποφάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων οργάνων, όπως είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, τόνισε ο πρώην υφυπουργός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης υπογραμμίζοντας ότι «οι απανωτές γνωμοδοτήσεις υπέρ της Μονής έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, οπότε επίσης διεγράφησαν οι επίδικες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και οι παραλίμνιες από την κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.
Πρόσθεσε ο κ. Δούκας ότι ο ίδιος άνοιξε τους λογαριασμούς του και κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να ανοίξει τους λογαριασμούς της εξωχώριας ΤΟΡΚΑΣΟ, «την οποία το ΠΑΣΟΚ φοβάται όπως ο διάβολος το λιβάνι». Είναι μία πολιτική δίωξη, αφού όλες οι κατηγορίες είναι στον αέρα είπε ο πρώην βουλευτής, συμπληρώνοντας ότι η οικογένειά του και ειδικά ο πατέρας του, πτέραρχος Γεώργιος Δούκας υπέστησαν διώξεις κατά το παρελθόν.
Τζαβάρας: «Η πιο μαύρη νύχτα στην ιστορία του Κοινοβουλίου»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έκρινε πως η παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών, δρομολογείται, «μόνο και μόνον για να ικανοποιήσουμε κάποιους, που κακοποίησαν ιδέες στο όνομα της άσκησης κριτικής στην εξουσία και της ενημέρωσης του λαού (…) Θα διαπράξουμε οι ίδιοι το πιο σοβαρό ατόπημα, να δώσουμε συναδέλφους βορά στα πρωτοσέλιδα, γιατί έτσι ικανοποιείται η επιμονή κάποιων, ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο».
Κλιμακώνοντας την ένταση της ομιλίας του, ο κ. Τζαβάρας κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας, πως δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά «το νόημα που μπορείτε εκ των ενόντων να σκαρώνετε. Πρόκειται για την πιο μαύρη νύχτα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Επιδίδεστε σε μια απίστευτη παρωδία - έναν εμπαιγμό στον οποίον εμείς δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε» ανέφερε ο κ. Τζαβάρας πριν την αποχώρηση της ΝΔ.
Μπετενιώτης: «Κάθαρση θέλει η κοινωνία»
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Μπεντενιώτης, υπενθύμισε πως η Νέα Δημοκρατία απείχε δύο φορές από ψηφοφορίες σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου προκειμένου να προστατεύσει τους υπουργούς της και «διέλυσε τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα. Τώρα αποχωρούν. Αν οι βουλευτές της ακολουθήσουν αυτή τη φυγή, θα μείνουν εκτεθειμένοι στην κοινωνία μας, που θέλει διαφάνεια και κάθαρση».
Απαντώντας στα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το «ατεκμηρίωτο των κατηγοριών», ο κ. Μπεντενιώτης θεώρησε δεδομένη τη ζημία του Δημοσίου συνεπεία του σκανδάλου του Βατοπεδίου, υπενθυμίζοντας τις διώξεις που έχει ασκήσει η Δικαιοσύνη σε νομικούς συμβούλους του κράτους, στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με απαγόρευση αναχώρησης των κατηγορουμένων από τη χώρα. «Πολύ ορθά συζητείται με έμφαση, η συναίνεση που πρέπει να υπάρξει. Η συναίνεση όμως, πρέπει να έχει αφετηρία και την συναίνεση ελέγχου όλων των ζητημάτων που αφορούν το δημόσιο χρήμα» υποστήριξε ο κος Μπεντενιώτης.
Χαλβατζής: «Πολιτικές ευθύνες για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»
Ευθύνες και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, διέκρινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας πρόταση του κόμματός του, το 1996, να καταστεί η Βισθωνίδα εθνικό πάρκο - πρόταση που είχε απορριφθεί. «Οι πολιτικές ευθύνες για μας, ξεκινάνε από τότε, είναι πολύ σοβαρές και αφορούν, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη Νέα Δημοκρατία».
Ο κ. Χαλβατζής, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο σενάριο της παραγραφής των αδικημάτων και τόνισε πως η παραδοχή της βλάβης του Δημοσίου θα πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση κάθε έρευνας. Ο κος Χαλβατζής, όπως και η κα Αμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ) αργότερα, αναφέρθηκε και στην επικείμενη εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου με την διαδικασία fast track, παρατηρώντας πως «αν προχωρήσετε σ’ αυτήν την πρακτική των πωλήσεων ή εκχωρήσεων, φαντάζεστε πόσες εξεταστικές επιτροπές θα χρειαστούν στο μέλλον για να διερευνήσουν, όχι μόνον τις διαδικασίες, αλλά και τα ποσά; Σκεφτείτε το, πριν προχωρήσετε σ’ αυτές τις ενέργειες».
Βορίδης: «Μη αμερόληπτη η διαδικασία»
Ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ) εστιάστηκε στην «παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, τα πρόσωπα των οποίων είναι ιερά».
«Σηκώθηκε κατηγορούμενος (σ.σ. πρόκειται για τον Α. Κοντό), που πρόβαλλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για το δικαίωμά του να ακουστεί από τον δικαστή του. Υπήρξαν κατηγορίες που προστέθηκαν στο πόρισμα της Προανακριτικής στο τέλος, εκ μέρους της πλειοψηφίας, επί αδικημάτων για τα οποία δεν εξετάστηκαν οι κατηγορούμενοι. Περίμενα κάποια τοποθέτηση για τις καταγγελίες αυτές. Σιγή. Περιμένω από τους συναδέλφους που λένε ότι δεν εξηντλήθη το αξιόποινο, να μας πουν γιατί δεν πρέπει να αποφασίσουμε εμείς. Δεν είπαν κουβέντα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει η απάντηση ότι «θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο»; Εμείς δεν πρέπει να τοποθετηθούμε;»
«Μετά ταύτα, η διαδικασία δεν είναι απροκατάληπτη, αμερόληπτη, σαφής, που να διασφαλίζει τα υπερασπιστικά δικαιώματα εκείνων που αποφασίζουμε να κρίνουμε. Είναι διαδικασία απόλυτα φορτισμένη, πολιτικής διώξεως. Τι νόημα έχει να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Έχετε ακυρώσει την οποιαδήποτε βασιμότητα κρίσεώς σας» ανέφερε ο κ. Βορίδης δηλώνοντας την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την συνεδρίαση.
Αμανατίδου-Πασχαλίδου: «Δικομματική συγκάλυψη του σκανδάλου»
Τελευταία ομιλήτρια πριν από την ψηφοφορία, η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, κατήγγειλε «δικομματική συγκάλυψη του σκανδάλου», καθώς «το ΠΑΣΟΚ, όταν έγινε κυβέρνηση δεν ξανασχολήθηκε με την έκβαση της υπόθεσης και καθυστερούσε σκοπίμως την ανάδειξη του σκανδάλου που ξεκίνησε επί των ημερών του. Ο κ. Πεταλωτής, προς τιμήν του ήταν απ’ αυτούς που τα είχε βάλει με τον ίδιο τον κομματικό του χώρο, γιατί θεωρούσε πολύ σκανδαλώδες το ΠΑΣΟΚ να είναι με τη Μονή. Δυστυχώς, στη συζήτηση για σύσταση της Διακομματικής, όταν θέσαμε θέμα διερεύνησης ποινικών ευθυνών Δρυ και Φωτιάδη, το ΠΑΣΟΚ τους αθώωσε» παρατήρησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κα Αμανατίδου, υπενθύμισε το αίτημα του κόμματός της για παράταση των εργασιών της Προανακριτικής, το οποίο δεν έγινε δεκτό. «Η ροή μαύρου χρήματος δεν τεκμηριώνεται». Με το δεδομένο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΚΕ, δήλωσε πως συναινεί στην παραπομπή μονάχα τριών πρώην υπουργών (Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός) και μόνον για το αδίκημα της αυτουργίας σε απιστία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ