11 Νοεμβρίου 2010

Συνοπτική αποκωδικοποίηση του "προγράμματος" του κ. Παπατόλια

Του Νίκου Αναγνώστου

Το πρόγραμμα Παπατόλια στην ψηφιακή του μορφή των 104 σελίδων:

  • Από την σελίδα 1 έως και 7 υπάρχουν τα περιεχόμενα η εισαγωγή και η πολύ σημαντική και χρήσιμη για τους πολίτες ανάλυση για το πως προέκυψε το γραφιστικό σήμα της παράταξης.
  • Από τη σελίδα 8 έως την σελίδα 19 παρατίθεται ένα απίστευτο κείμενο φιλοσοφικών αναζητήσεων του κ. Παπατόλια με αναφορές σε συνεκτικά και ευληπτοπολιτικά (;) οράματα (σελ 17), σε οργανωτικά συστήματα σε οργανωτικές δομές του μέλλοντος, σε πολιτικά μηνύματα και διακυδεύματα εκλογών, σε ειρινικές επαναστάσεις, χωρίς φυσικά να αποφεύγονται και οι συχνές αναφορές στην πολυσχιδή προσωπικότητα του «ηγέτη Παπατόλια» που είναι απόλυτα εξοπλισμένος, ξέρει τα πάντα, μπορεί να πετύχει το απόλυτο και είναι αυτός που έστησε το νομοθετικό πλαίσιο του Καλλικράτη.
  • Οποιος αντέξει τις πρώτες 19 σελίδες στη συνέχεια μπορεί να βρεί:

-Καινοτόμες προτάσεις που ακούγονται για πρώτη φορά στην ιστορία της Θεσσαλίας όπως: εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών, παραγωγή ποιοτικών προιόντων, αγροτουρισμός για τη γεωργία (σελ. 34), σωστή διαχείριση του ΕΣΠΑ, ανάπτυξη της βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εμπορίου, τουρισμού, συντονισμός της δράσης των φορέων των 4 Νομών και άλλες όχι απλώς προφανής αλλά αστείες να αναφερθούν προτάσεις.

-Προτάσεις για τη σύσταση παντώς τύπου συμβουλίων και φορέων. Ενδεικτικά ο κ Παπατόλιας προτείνει συμβούλιο τεχνολογικής ανάπτυξης, φορέα υποστήριξης αγρότη, φορέα εμπορίας αγροτικών προιόντων, θεσσαλικό δίκτυο ζωής, κέντρο απασχόλησης, ομάδα άμεσης παρέμβασης για την απασχόληση, πράσινους μεσογειακούς κλπ. Για όλες αυτές τις δομές δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο αντικείμενο, στη στελέχωση, στη διοικητική διάρθρωση, στη σχέση με την διοίκηση, στον τρόπο λειτουργίας στο κόστος λειτουργίας.

-Προτάσεις για πιλοτικά προγράμματα όπως αυτό του Ν Καρδίτσας το βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι το γεγονός ότι έχει μορφή τοπικού οράματος ;;; (σελ. 95)

  • Η απόλυτη κορύφωση του «προγράμματος Παπατόλια» έρχεται στη σελίδα 64 όπου «ο ηγέτης» κάνει αυστηρές συστάσεις στον εαυτό του αναφερόμενος στον περιφερειακό Βόλου ο οποίος πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Λες και δεν είναι αυτός ο Νομάρχης Μαγνησίας που αντί να κυνηγάει την θέση του υποψηφίου θα έπρεπε να αγωνίζεται για το έργο στην Αθήνα ή όπου αλλού.

Το προτεινόμενο ως πρόγραμμα Παπατόλια για τη Θεσσαλία αποτελεί συρραφή κειμένων κοινοτικών εκδόσεων που μοιράζονται από τα info centers στα Γυμνάσια με ολίγη από κείμενα ουτοπιστικών αναζητήσεων της ΕΕΤΑΑ της δεκαετίας του 90 και αποσπάσματα από αναπτυξιακές μελέτες εποχής ΜΟΠ, γραμμένο σε μια όχι απλώς ξύλινη αλλά ατσάλινη γλώσσα.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο προτείνω κάθε Θεσσαλός να επιχειρήσει να διαβάσει αυτό το κείμενο. Τον προειδοποιώ βέβαια ότι θα χρειαστεί πολύ δύναμη, κουράγιο, αλλά και το τηλέφωνο του γιατρού του…