01 Νοεμβρίου 2010

Daily Telegraph και Roubini: Ελεγχόμενη χρεοκοπία η ενδεδειγμένη και αναπόφευκτη λύση για την Ελλάδα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι η εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη λύση για το ελληνικό πρόβλημα εκτιμά σε σημερινό άρθρο του ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Ειδήσεων , της Βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, ο αρθρογράφος της εφημερίδας θεωρεί ότι η Γερμανική απαίτηση για θεσμοθέτηση διαδικασίας ελεγχόμενης πτώχευσης σε κράτη- μέλη του ευρώ ήταν σωστή, αφού και οι ιδιώτες επενδυτές οφείλουν να πληρώσουν για τις εσφαλμένες επιλογές τους .

Τα μέτρα αιματηρής λιτότητας στα οποία υπόκεινται οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν βγάζουν πουθενά , σημειώνει ο Ambrose Evans-Pritchard, καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας θα φτάσει το 150% του ΑΕΠ, νούμερο που δεν θεωρείται διαχειρίσιμο. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι δανειστές της Ελλάδας , οι οποίοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, παρότι δεν φέρθηκαν με σύνεση στις επενδυτικές τους επιλογές . “Το γεγονός δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την ελληνική αριστερά, οι υποψήφιοι της οποίας θα βγουν ενισχυμένοι στις περιφερειακές εκλογές” προσθέτει ο αρθρογράφος . Ανάλογες τάσεις ενίσχυσης των άκρων παρατηρούνται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, όπου η δημοτικότητα της κυβέρνησης των σοσιαλιστών καταβαραθρώνεται και τα κομουνιστικά κόμματα ενισχύονται .

Roubini: «Θέμα χρόνου η πτώχευση της Ελλάδας»

Η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου εκτιμά ο νομπελίστας Nouriel Roubini. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Capital» ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος-αναλυτής σημειώνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα». Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών , «πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω», λέει, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ.

Το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να. καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Για αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα , αλλά μόνο πότε», τονίζει ο Roubini.

Εκτιμά δε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης εκείνο που ενδεχομένως κάνει είναι « να καθυστερεί την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων - στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το χρονικό σημείο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε καλύτερη κατάσταση» αναφέρει ο ίδιος.