24 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΩΙΝΟΣ FREDDO και ΚΑΡΦΙΤΣΑ 24.10.2010

Άκουσα τη Ντόρα να μιλάει για «εθνική συνεννόηση» και θυμήθηκα ότι αυτές τις λέξεις τις πρωτοχρησιμοποίησε τα τελευταία –τουλάχιστον- χρόνια ποιος λέτε; Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, στην περσινή προεκλογική του κούρσα για την προεδρία της ΝΔ!

· Όταν όλοι μιλούσαν το πολύ πολύ για εθνική συναίνεση, ο Ψωμιάδης μίλησε για εθνική συνεννόηση σε βασικά θέματα όπως η υγεία, η παιδεία, η οικονομία, τα εθνικά. Κι έχουν σημασία οι λέξεις. Άλλο συναίνεση, άλλο συνεννόηση –μου θυμίζει την Εγκάρδια Συνεννόηση, την Αντάντ των αρχών του 20ού αιώνα.

· Θα μου πεις, τι μας λες τώρα; Τι διαφορά έχουν; Κι όμως, ο «πόλεμος» των λέξεων δεν είναι τυχαίος στην πολιτική επικοινωνία. Συναίνεση θα πει συναινώ στην απόφαση άλλου. Συνεννόηση θα πει ότι ο ισχυρός (κυβέρνηση) αλλά και ο αδύναμος (αντιπολίτευση) κάνουν ένα βήμα πιο πέρα: είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και υποχωρούν.

· Η συναίνεση είναι πολιτική απόφαση, έστω με πέτρα την καρδιά. Η συνεννόηση σημαίνει καλή διάθεση και πολιτική συν-απόφαση. Συναίνεση κάνει και όποιος βάζει πάνω απ’ όλα το κόμμα (για κομματική σκοπιμότητα), συνεννόηση κάνει μόνο όποιος βάζει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον.

· Η συναίνεση είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί υπό την έννοια της στήριξης. Η συνεννόηση, αντίθετα, σημαίνει συμμετοχή στην πολιτική απόφαση.

· Στην πολιτική επικοινωνία, λοιπόν, οι λέξεις έχουν το δικό τους ρόλο. Σκεφτείτε ένα διεθνές παράδειγμα: τη θεωρία περί ανεκτικότητας του διαφορετικού. Ανεκτικότητα σημαίνει ανέχομαι τον άλλον. Κάποια στιγμή όμως μπορεί να μην τον ανέχομαι πια…

· Εάν η διεθνής πολιτική επικοινωνία δεν ήθελε να διατηρεί εύθραυστες ισορροπίες για να μπορούν να σπάνε ανάλογα με τα συμφέροντα, θα χρησιμοποιούσε π.χ. τη λέξη σεβασμός, σεβασμός στον άλλον τον διαφορετικό. Σκεφτείτε τη βαρύτητα των δύο αυτών εννοιών. Και σκεφτείτε τη συνέπεια που μπορεί να έχει η καθεμιά πάνω σε μια δυο γενιές π.χ. στα Βαλκάνια.

· Τώρα, λοιπόν, που την εθνική συνεννόηση την ακούμε σχεδόν από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, ας ελπίσουμε ότι θα γίνει και πραγματικότητα. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια συμμαχία λογικής, κοινής λογικής. Αυτά για σήμερα! Καλή σας μέρα!

ΚΑΡΦΙΤΣΑ 24.10.2010
Καθημερινή πολιτική εφημερίδα

·Διανέμεται δωρεάν σε 25.000 φύλλα ημερησίως σε όλον τον νομό Θεσσαλονίκης, σε 150 επιλεγμένα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος

·Διαβάζεται στο ίντερνετ www.karfitsa.gr

ΕΚΔΟΤΗΣ: Νίκος Καραμανλής
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος / gkessopoulos@gmail.com
ΥΠ. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: Φωτεινή Γκαμπαλέ / saleskarfitsa@gmail.com