27 Δεκεμβρίου 2010

Από που θα βρεθούν τα μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ

Ένα κουβάρι από μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, έχουν προαναγγελθεί ή για πρώτη φορά συζητούνται καλείται να ξεμπερδέψει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Ο λόγος για το πακέτο αξίας 12,77 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά προ εβδομάδων από την Τρόικα όταν ολοκλήρωσε την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και αποκρυπτογραφήθηκε πριν από λίγες ημέρες από την έκθεση του ΔΝΤ.

Τα μέτρα είναι «νέα» υπό την έννοια ότι τώρα θα ανακοινωθούν, αλλά δεν είναι «καινούρια» αφού στην πλειονότητά τους προβλέπονται στο Μνημόνιο του Μαΐου. Τότε η κυβέρνηση κατέγραψε αναλυτικά τα μέτρα για τη διετία 2011-2012 αλλά συμφωνήθηκε να αναφερθεί αριθμητικά σε μέτρα αξίας 4% του ΑΕΠ την τριετία 2012-2014 τα οποία θα διευκρίνιζε με νόμο το 2011.

Ο χρόνος αυτός ήρθε. Όσο για την αξία των μέτρων αυξήθηκε στο 5% του ΑΕΠ ή στα 12,77 δισ. ευρώ λόγω εισπρακτικής αποτυχίας των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί (έσοδα έμμεσων, φόρων, πάταξη φοροδιαφυγής και σπατάλης κλπ).

Δεν αποκλείεται μάλιστα να αυξηθεί ακόμη πιο πολύ έως τον Μάρτιο που θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αν τότε κριθεί ότι η κυβέρνηση καταγράφει και νέες αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο ελάχιστα έχει αποκαλύψει για το περιεχόμενο των μέτρων, ενώ το ΔΝΤ ήταν πιο... περιγραφικό.

Έκανε λόγο στην έκθεσή του για έξι άξονες παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνουν αύξηση ΦΠΑ, φόρων σε επιχειρήσεις και περιουσία, τη ριζική αλλαγή του μισθολογίου στο δημόσιο αλλά και μαζικά λουκέτα - πωλήσεις ΔΕΚΟ.

Στο φορολογικό πεδίο προωθείται η μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον κανονικό, και κατάργηση χαμηλότερων συντελεστών σε νησιά. Στην φορολογία νομικών προσώπων εξετάζεται ο περιορισμός των συντελεστών αποσβέσεων και η άρση εξαιρέσεων αλλά και αυστηροί όροι για τη νομοθεσία περί ενδοομιλικών συναλλαγών.

Στο Δημόσιο προωθείται πάγωμα προσλήψεων, κατάργηση και συγχώνευση ΔΕΚΟ και φορέων του δημοσίου, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, αύξηση της ημερήσιας απασχόλησης των υπαλλήλων από 7 ώρες σε 8 ώρες, μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του μισθού και περιορισμός των αυξήσεων.

Πηγή:www.capital.gr