22 Δεκεμβρίου 2010

Άνω των 900 μ.β. τo spread του δεκαετούς μέσω Fitch και όχι λόγω ΠΑΣΟΚοανικανότητας

Άνω των 900 μ.β. «σκαρφάλωσαν» την Τετάρτη τα ελληνικά spread, μετά το νέο κύκλο προειδοποιήσεων από τη Fitch αυτή τη φορά, ενώ υπό πίεση παραμένουν και τα spread της υπόλοιπης περιφέρειας.

Αναλυτικά, η Fitch Ratings τοποθέτησε σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (Rating Watch Negative - RWN) με πιθανές αρνητικές συνέπειες την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ΄BBB-΄ της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα εν αναμονή της έκβασης της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δεν είναι ξεκάθαρο τι σκοπεύει να πράξει η Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους», σχολίασε ο RPhilip Shaw, οικονομολόγος της Investec.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι "η αβεβαιότητα αυτή σε συνδυασμό με τις απειλές για υποβάθμιση της αξιολόγησης χωρών της Ευρωζώνης είχε σαν αποτέλεσμα την διεύρυνση των spread και την αποδυνάμωση του ευρώ".

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund εκτοξεύτηκε στις 904 μ.β. κατά 6,58 μ.β. υψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης.

Παράλληλα, σημαντική πίεση δέχονται και τα spread της υπόλοιπης περιφέρειας με τα ιρλανδικά να πλησιάζουν τις 600 μ.β. (+9,9 μ.β.), τα πορτογαλικά να διαμορφώνονται στις 362 μ.β. (+4,43 μ.β.), τα ιταλικά στις 172 μ.β. (+4,94 μ.β.). Στον αντίποδα τα ισπανικά spread τα οποία διαμορφώνονται στις 253 μ.β. (-3,72 μ.β.).

Η υποτονικότητα της αγοράς εν μέσω εορταστικής περιόδου «απορροφά» μέρος της πίεσης στα ευρωπαϊκά ομόλογα, οικονομολόγοι ωστόσο εκτιμούν ότι η πίεση αυτή θα αναζωπυρωθεί με το νέο έτος, όταν οι κυβερνήσεις κληθούν να εκδώσουν ομόλογα προκειμένου να αποπληρώσουν το χρέος που θα έχει ωριμάσει.

Παράλληλα, τα πενταετή ελληνικά CDS διευρύνονται στις 986 μ.β.

www.capital.gr