22 Δεκεμβρίου 2010

Δεν έχει παραλάβει η ΕΚΤ την αγωγή του Bloomberg-Ερώτηση Λαφαζάνη για το θέμα

http://www.skai.gr/files/temp/B82207D476443235B5C0D2CC2473FC72.jpgΗ αγωγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg σχετικά με τα ελληνικά swaps, δεν είχε φτάσει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εδρεύει στη Φραγκφούρτη.

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, αρνούμενος οποιοδήποτε άλλο σχόλιο και αναφορά στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Bloomberg LP κατέθεσε αγωγή κατά της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο για την άρνηση δημοσιοποίησης εγγράφων σχετικά με τα swaps, μέσω των οποίων η Ελλάδα κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία για το πραγματικό ύψος του χρέους της το 2001 προκειμένου να ενταχθεί στο ευρώ.

Τα έγγραφα συντάχθηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και προορίζονταν για εσωτερική χρήση από το εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Σύμφωνα με το Bloomberg, o πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αρνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες και τα στοιχεία των εγγράφων αυτών με το επιχείρημα ότι θα εντείνονταν "οι διακυμάνσεις και η αστάθεια".

Το Bloomberg LP ζητά τη δημοσιοποίηση για να αποτραπεί στο μέλλον κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν καταυτόν τον τρόπο τα παράγωγα, όπως αναφέρεται σχετικά.

Οι χώρες - μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένες σε έναν "ανοιχτό και διαφανή" τρόπο αντιμετώπισης του επιπέδου του χρέους τους, αναφέρεται στην αγωγή.

Σημειώνεται επίσης ότι "εάν η Ελλάδα στο παρελθόν δεν έχει δείξει τέτοια συμπεριφορά, υπάρχει ένα δικαιολογημένο, δημόσιο ενδιαφέρον να δημοσιεύονται σημαντικές πληροφορίες".
______________________________________________________________

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε ο κ. Π. Λαφαζάνης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για την αγωγή του Bloomberg κατά της ΕΚΤ για την απόκρυψη εσωτερικών εγγράφων της που αφορούν swaps του ελληνικού δημοσίου.

Η εν λόγω αγωγή που κατέθεσε στις 22/12/2010 το Bloomberg στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ΕΚΤ για απόκρυψη εσωτερικών εγγράφων της που σχετίζονται με swaps του ελληνικού δημοσίου μέσω της Goldman Sachs για την απόκρυψη δημοσιονομικών στοιχείων, αφορούν άμεσα την κυβέρνηση.

Σε ερώτησή μου στη Βουλή από 26/02/2010 σχετικά με τα εν λόγω swaps και τις απαράδεκτες συναφείς δραστηριότητες της Goldman Sachs στη χώρα μας δεν είχα λάβει, με την επιεικέστερη έκφραση, επαρκείς απαντήσεις.

Η κυβέρνηση, τότε, είχε απαντήσει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διεξάγει έρευνα σχετικά με το θέμα , χωρίς ποτέ να δοθεί συνέχεια και να ανακοινωθούν τα πορίσματα αυτής της ερευνητικής διαδικασίας.

Επειδή είναι αδιανόητο το Bloomberg να ζητά να χυθεί φως σε μια σκοτεινή υπόθεση που αφορά δημόσιο χρήμα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση στη χώρα μας και η ελληνική κυβέρνηση να σιωπά και, στην ουσία , να συγκαλύπτει αυτή την υπόθεση.

Επειδή ο ελληνικός λαός ζητά να έρθουν όλα στο φως