22 Δεκεμβρίου 2010

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Πάτρα μετά τα επεισόδια με πρωταγωνιστές τους λαθρομετανάστες

Δείτε δημοσιεύματα από τον τοπικό τύπο που περιγράφουν το κλίμα που επικρατεί στη πόλη:

Πάτρα: Πόλη της βίας και της αναρχίας!

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Πάτρα μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, με πρωταγωνιστές τους μετανάστες. Η κατάσταση χθες Κυριακή έμεινε ήρεμη, αλλά η τοπική κοινωνία, θορυβημένη από το διήμερο του τρόμου, ζει υπό το φόβο νέων συμπλοκών.
Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πέρα από μια πολιτική επιδερμικής διαχείρισης των ταραχών, μέσω εντοπισμένων διαλυτικών επιχειρήσεων. Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και τα όσα ακολούθησαν την Παρασκευή, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μάλλον αναμενόμενη σύρραξη, καθώς όλα έδειχναν ότι το φιτίλι είναι έτοιμο να ανάψει. Κάτι το δριμύ ψύχος των τελευταίων ημερών και η ανάγκη πρόσβασης σε «ανετότερα καταλύματα», κάτι ο έλεγχος της λιμενικής ζώνης από τις «εθνικές ομάδες» των προσφύγων κι αυτά σε συνδυασμό με τον σημαντικά αυξημένο αριθμό των μεταναστών που διαβιούν στην Πάτρα, ήταν θέμα χρόνου πότε θα ξεσπάσουν θερμά επεισόδια.

Υπάρχει Κράτος;

Άνθρωποι σε ημιάγρια κατάσταση περιφέρονται με ρόπαλα ανάμεσα σε έντρομους πολίτες. Σειρήνες ουρλιάζουν, δακρυγόνα πέφτουν, αμήχανες οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν μια συμπλεκόμενη μάζα σε ένα μετατοπιζόμενο πεδίο συγκρούσεως. Ο ανθρωπισμός δοκιμάζεται. Το ίδιο και η ψυχραιμία. Ελλοχεύει κίνδυνος γενίκευσης, εκδήλωσης κρουσμάτων αυτοδικίας, πλήρους απώλειας ελέγχου, ακόμα και αιματοχυσίας. Υπάρχει Κράτος; «Αρκετά» είναι η λέξη που διερμηνεύει το δημόσιο αίσθημα. Αρκετά, με την απουσία πολιτικής. Αρκετά, με την κατάχρηση της ανοχής της κοινωνίας. Αρκετά, με τα ποικιλόμορφα παίγνια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων αλλά και σε βάρος των πολιτών, παίγνια στα οποία επιδίδονται κυκλώματα, κυβερνήσεις, οργανισμοί του δημοσίου ή του ημίφωτος. Αρκετά, με την παραλυσία. Αρκετά, με τις υπεκφυγές τοπικών και κεντρικών αρχών.