06 Δεκεμβρίου 2010

Το φαινόμενο της Πεταλούδας

Γ. Βουλγαράκης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 5.12.2010

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών , οι ανακατατάξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στο κομματικό τοπίο και οι ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για την καταγραφή των μετακινήσεων του εκλογικού σώματος και τη διερεύνηση των προθέσεων των εκλογέων για το επόμενο διάστημα.

Σειρά μετρήσεων είναι σε εξέλιξη, ενώ κάποιες απ αυτές έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.Είναι όμως σε θέση οι δημοσκοπήσεις αυτές να περιγράψουν αυτό που σήμερα πραγματικά συμβαίνει; Μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές εργαλείο ανάλυσης και επεξεργασίας των πολιτικών προσεγγίσεων για το επόμενο διάστημα;

Το φαινόμενο της πεταλουδας είναι μια ποιητική μεταφορά, της θεωρίας του χάους . Σύμφωνα με μια από τις προσεγγίσεις , "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα".

Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα: μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από κάποιο χρόνο, σε μια εξέλιξη δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα γινόταν, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή .

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην πολιτική ,ειδικά στις ημέρες μας. Τα πάντα μεταβάλλονται διαρκώς χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις συνέπειες αυτών των αλλαγών.

Σ αυτή την κρίσιμη περίοδο των δομικών ανακατατάξεων, είναι βέβαιο ότι η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος κινείται μακράν κάτω από τα θεωρητικώς ευαίσθητα ραντάρ των δημοσκοπήσεων αλλά κάθε είδους ποιοτικής έρευνας. Κάτι που σήμερα φαίνεται σταθερό, αύριο μπορεί να μην είναι και κάτι που σήμερα φαντάζει μακρινό στο άμεσο μέλλον μπορεί να είναι γεγονός.Σ αυτές, λοιπόν, τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, η χρησιμότητα των δημοσκοπήσεων είναι οριακή.

Άλλωστε ο πολιτικός κόσμος έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα διαχρονικά απ την εκχώρηση οιονεί αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στους πολιτικούς αναλυτές και τους δημοσκόπους.

Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Η ώρα υπεύθυνων πολιτικών ηγεσιών. Η ώρα που οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να ξαναβρούν την πολιτικότητα τους και ο λαός τους ηγέτες του.

Με λίγα λόγια, από κάπου εδώ θα ξεκινήσει η νέα μεταπολίτευση όπου οι ηγέτες θα θέτουν την ατζέντα και οι πολίτες θα την αξιολογούν και όχι το αντίθετο.

Η Κεντροδεξιά έχει διαχρονικά αποδείξει, ότι σε κρίσιμες στιγμές είχε πάντα αυτή την ικανότητα.