27 Δεκεμβρίου 2010

Υποπτο δέμα στην ελληνική πρεσβεία της Ρώμης

Συναγερμός για ύποπτα πακέτα στις πρεσβείες Ελλάδας, Βενεζουέλας, Δανίας και Μονακό σήμανε σήμερα στη Ρώμη, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη παγιδευμένων δεμάτων στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής με τη «σφραγίδα» ιταλικής αναρχικής οργάνωσης.

Η ελληνική πρεσβεία εκκενώθηκε και διενεργούνται έλεγχοι. Ακίνδυνο αποδείχθηκε το πακέτο που θεωρήθηκε ύποπτο στην πρεσβεία της Βενεζουέλας.

Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa μετέδωσε ότι εντοπίστηκε ύποπτο δέμα μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, η οποία βρίσκεται στην οδό Τζοακίνο Ροσίνι. Στη περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας, πυροσβέστες και πυροτεχνουργοί.

Κατά πληροφορίες του ανταποκριτή της ΝΕΤ, επιχειρώντας να ανοίξει το πακέτο ο οδηγός του Έλληνα πρέσβη διαπίστωσε ότι ανταποκρινόταν στην περιγραφή που είχε δώσει η ιταλική αστυνομία για τα ύποπτα δέματα. Κλήθηκε η αστυνομία, έσπευσαν πυροτεχνουργοί και εκκενώθηκε η πρεσβεία.

Ο συναγερμός στην πρεσβεία της Βενεζουέλας έληξε, καθώς το ύποπτο δέμα αποδείχθηκε ακίνδυνο. Έλεγχοι διενεργούνται, εν τω μεταξύ, για ύποπτα πακέτα που βρέθηκαν επίσης στις πρεσβείες της Δανίας και του Μονακό.

Στην ιταλική πρωτεύουσα έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις με πακέτα-βόμβες που εστάλησαν από το εσωτερικό της Ιταλίας στις πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας, αφήνοντας πίσω τους δυο τραυματίες.

Την ευθύνη ανέλαβε ιταλική αναρχική οργάνωση, με ελληνικές αναφορές (Federazione Anarchica Informale «επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας»).