31 Δεκεμβρίου 2010

Κυβερνητικές αποφάσεις για το φρενοκομείο

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραπέμπουν ευθέως σε κοινωνικό παραλογισμό. Οι επιβαρύνσεις μεγαλώνουν όσο μικρότερα είναι τα εισοδήματα. Η επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει φόρους και τιμολόγια σε τρόφιμα, ρεύμα και θέρμανση δεν είναι μόνο δημοσιονομικά αναποτελεσματική, αλλά είναι σίγουρο ότι θα τροφοδοτήσει με πρώτη ύλη κοινωνικές εκρήξεις, που μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, το οποίο επικαλείται ως Ευαγγέλιο η κυβέρνηση, προέβλεπε ότι το 2010 θα εισπραχθούν 1,2 δισεκατομμύριo ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο αριθμός αυτός παρέμεινε στη σφαίρα της φαντασίας με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να στραφεί σε πιο «δοκιμασμένες» λύσεις. Η αύξηση του ΦΠΑ για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα από το 11% στο 13%, θα προκαλέσει ένα ακόμη οικονομικό σοκ στις οικογένειες των ανέργων και των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ και με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι αυξήσεις κατά 11% στοχοποιούν τα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις ρεύματος και τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να επιδοτήσουν όσους ξοδεύουν αλόγιστα ενέργεια για να θερμάνουν την εσωτερική πισίνα του σπιτιού τους. Αλήθεια, η «πράσινη» Τίνα πώς επέτρεψε την εισοδηματική πριμοδότηση των μεγάλων καταναλώσεων, όταν μάλιστα εισάγουμε ρεύμα για να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας;

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΛΟΓΙΚΗ επικρατεί και στον τομέα των καυσίμων. Εχουμε μακράν την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη και τώρα η κυβέρνηση αποφασίζει να αυξήσει κατά 30% έως 50% τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, προφανώς για να τιμωρήσει όσους εγκαταλείψουν τα Ι.Χ. τους και στραφούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ με οικονομικούς όρους δεν μπορεί να δοθεί. Πολύ απλά έχει χαθεί ο έλεγχος στην οικονομία. Αντί να δοθεί προτεραιότητα στην εξυγίανση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η κυβέρνηση διευρύνει τους φόρους. Αντί να εκπονηθεί ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του ασφαλιστικού των εργαζομένων που δημιουργεί συνεχώς μαύρες τρύπες στον Προϋπολογισμό, επιλέγεται η αύξηση των τιμολογίων.

ΤΕΛΙΚΩΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ τα φτωχά νοικοκυριά επιλέγονται ως ο εύκολος στόχος. Είναι φανερό ότι η πολιτική αυτή δεν οδηγεί πουθενά. Το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά, αλλά με αυτές τις επιλογές η κυβέρνηση ανοίγει τις πόρτες του κοινωνικού φρενοκομείου

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=16917&catid=7
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html