06 Δεκεμβρίου 2010

Ε. Κωνσταντινίδης: «Καθυστερήσεις και παλινωδίες στο κυβερνητικό έργο για την δήθεν "πράσινη" ανάπτυξη»

«Όταν προεκλογικά, κύριε Υφυπουργέ, άκουσα τον Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει μεγαλόστομα για την «πράσινη» ανάπτυξη, θεώρησα ότι θα υπήρχε κάποιο σχέδιο πάνω στο οποίο θα στήριζε την πολιτική του.

Η πραγματικότητα, όμως, δυστυχώς, όπως σε κάθε τι που εξήγγειλε ο σημερινός Πρωθυπουργός, ήταν παντελώς διαφορετική. Δεν υπήρχε τίποτα.

Όσον αφορά το κομμάτι εκείνο της «πράσινης» ανάπτυξης που σχετίζεται με την ενέργεια, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Όχι μόνο δεν υπήρχε σχέδιο, όχι μόνο δεν έγινε κάποια πράξη από την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ενέργειας, αλλά δεν διατηρήσατε και αυτά τα οποία κατέκτησε η Νέα Δημοκρατία τα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα.

Θα αναφερθώ μονολεκτικά: Ο αγωγός South Stream, ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, το πρώτο νομοσχέδιο που αποτελούσε και τη βάση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», η ακύρωση των επενδύσεων στον Αστακό και η ακύρωση του φωτοβολταϊκού πάρκου Κοζάνης, εξαιτίας της έλλειψης ξεκάθαρης πολιτικής και δομημένου σχεδίου, είναι απόδειξη όλων αυτών.

Οδηγήσατε χιλιάδες αγρότες στην κατάθεση φακέλων για τα φωτοβολταϊκά, ενώ τελικά θα εγκριθούν μόνο λίγοι. Και βέβαια, δεν υπολογίσατε ότι οι υπόλοιποι έμειναν μόνο με τα έξοδα φακέλου, που μεσοσταθμικά κοστίζει γύρω στις 2.500 ευρώ. Τους οδηγήσατε να καταθέσουν φακέλους και δεν θα μπορέσουν ποτέ να υλοποιήσουν μία τέτοια επένδυση.

Δεν ξεκαθαρίζει καθόλου η Κυβέρνηση το στόχο «20-20-20», πώς θα τον επιτύχει και με ποια μορφή. Επίσης, δεν ξεκαθαρίζει σε ποια μορφή των ανανεώσιμων πηγών θα δώσει βαρύτητα, ώστε να καθοριστεί, επιτέλους, και το επενδυτικό πλαίσιο.

Να πάμε, όμως, λίγο στη ΔΕΗ, μιας και στη Δυτική Μακεδονία, στη Φλώρινα και στην Κοζάνη χτυπά η καρδιά της ενεργειακής παραγωγής της χώρας μας. Αποκατάσταση περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ και παράδοση των εκτάσεων σε νέους αγρότες: Δεν έχει γίνει τίποτα. Κατασκευή νέων μονάδων: Πονεμένη ιστορία. Θα την πούμε κι αργότερα.

Μη τοποθέτηση φίλτρων και κατασκευή μονάδων αποθείωσης στα εργοστάσια που το έχουν πραγματική ανάγκη. Μετεγκαταστάσεις. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τρεις φορές ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις. Κουβέντα δεν γίνεται.

Το ορυχείο της Βεύης είναι αυτό που καίει περισσότερο. Το ανέφερε και ο πρώην Υπουργός, ο συνάδελφος κ. Χατζηδάκης. Μετά τις μεγαλόστομες εισηγήσεις του υπεύθυνου από την πλευρά της τότε Αντιπολίτευσης, του κ. Χρυσοχοΐδη, ότι το ορυχείο θα καταλήξει στη ΔΕΗ και δεν συζητείται τίποτε άλλο, ευτυχώς όταν γίνατε κυβέρνηση, προσγειωθήκατε, όπως είπε και ο προλαλήσας. Προσγειωθήκατε, όμως, ανώμαλα. Τουλάχιστον, εσείς προσωπικά είδατε το δίκαιο της πρότασης και της απόφασης που είχε λάβει ο πρώην Υπουργός, ώστε να ακυρωθεί ένας λιμνάζων και άστοχος διεθνής διαγωνισμός. Και δεν ήταν επιλογή από την αρχή να πάμε σε διαφορετική κατεύθυνση. Όταν, όμως, απέτυχε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουμε με ένα σχέδιο και μία επιτροπή η οποία θα αναθέσει την εκμετάλλευση του ορυχείου.

Πριν από τρεις μήνες -συγκαταλέγεται στα θετικά σας- τα μέλη της Επιτροπής που ορίσατε, αξιόλογοι επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου, ομότιμοι, ήρθαν να ενημερώσουν τη Βουλή. Τότε σας είπα ότι το μόνο που ζητάμε εμείς σαν Νέα Δημοκρατία, μιας και ακολουθείτε το σχεδιασμό που είχε θέσει ο τέως Υπουργός κ. Χατζηδάκης, είναι να επιταχύνετε τις διαδικασίες. Δεκατέσσερις μήνες, όμως, τώρα ταλαιπωρούμαστε, χωρίς να κάνουμε τίποτα.

Το είχα αναφέρει και τότε, θα το αναφέρω και εδώ ότι κάποτε πρέπει να τελειώνουμε για να υπάρχει κοινωνική και εργασιακή ειρήνη στον τόπο. Κάποτε πρέπει να ληφθεί μια απόφαση. Δεν γίνεται να πηγαίνουμε προς τα πίσω μια διαδικασία, η οποία είναι η μόνη στην οποία μπορούμε να καταλήξουμε και η οποία μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία και αποτελεί προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία και των υπαρχόντων μονάδων. Αλλά όσο και αν θέλουμε να διαχωρίσουμε τη λειτουργία του ορυχείου της Βεύης, αποτελεί προϋπόθεση για το τι θα γίνει με το Μελίτη ΙΙ ή ακόμα και με το νέο σταθμό της Πτολεμαΐδας.

Για όλα αυτά πρέπει να πάρετε μια γρήγορη απόφαση, γιατί όσο το καθυστερείτε, κύριε Υφυπουργέ, κάνετε ζημιά και στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και στην τοπική κοινωνία».
(Δευτερολογία)
«Θα ξεκινήσω με μία παραδοχή, που έκανε ο Υφυπουργός όταν μας είπε ότι η μελέτη για τα δίκτυα, ώστε να δοθούν εγκρίσεις, τώρα θα ολοκληρωθεί.

Επιβεβαιώνετε αυτό που σας είπα, κύριε Υφυπουργέ, καθώς οι αιτήσεις είναι πεντέμισι χιλιάδες μεγαβάτ, εκ των οποίων τα εξακόσια αγροτικά, ότι οδηγήσατε πάρα πολλούς συμπολίτες μας σε αδιέξοδο και ενδεχομένως, θα οδηγήσετε αρκετούς από αυτούς να χάσουν τα λεφτά τους.

Θα σας πω για το 40% της απελευθέρωσης της ενέργειας στο οποίο πήρατε παράταση και μας απαντήσατε ότι δεν θα δεχθείτε πώληση. Δεν μας είπατε τι θα κάνετε με τα υδροηλεκτρικά που θα είναι εγκληματικό και βέβαια, πιστεύω ότι έχετε καταλάβει ότι δεν πρέπει να τίθεται καν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Βέβαια, αφήσατε ανοιχτό το θέμα της ενοικίασης, όπου ξέρετε πολύ καλά, κύριε Υφυπουργέ, ότι αν ενοικιάσετε μονάδες, θα αναγκαστείτε να ενοικιάσετε και νέες μονάδες, γιατί το 40% πρέπει να είναι και σε παλιές και σε νέας τεχνολογίας μονάδες. Καταλαβαίνετε για τι σκάνδαλο μιλάμε, καθώς θα δώσετε νέες μονάδες, χωρίς επενδύσεις, σε ιδιώτες για να αποκομίζουν οφέλη. Από τώρα σας το λέμε, να έχετε ανοιχτά τα μάτια σας, γιατί δεν θα αποδεχθούμε κάτι τέτοιο. Δεν μας είπατε, επίσης, ότι υπάρχει η περίπτωση ανταλλαγής ισχύος και περιμένουμε την απάντησή σας.

Όσον αφορά τις καινούριες μονάδες, μιας και είπατε για τις ρυπογόνες, πρέπει να ξέρετε ότι η Μελίτη I είναι από τις λιγότερο ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της Ευρώπης. Και θα αναγκαστείτε μια τέτοια μονάδα, που δεν πληρώνει πρόστιμα για ρύπους, να τη δώσετε σε ιδιώτη, ή και τις καινούριες. Έρχεστε στα λόγια που σας είπα προηγουμένως στην πρωτολογία μου ότι δεν επενδύει η ΔΕΗ στην τοποθέτηση φίλτρων αποθείωσης, ώστε να μην είναι ρυπογόνες και να μην πληρώνουν πρόστιμα.

Ένα άλλο θέμα, μιας και δεν απαντήσατε, κύριε Υπουργέ, έχει να κάνει με τις προσλήψεις. Το ανέφερε κάποιος συνάδελφος μου. Ξέρετε πολύ καλά ότι το 2010 υπάρχουν δύο χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι στη ΔΕΗ. Άρα, στην αναλογία –αν ακολουθηθεί η αναλογία- πρέπει να προσληφθούν τετρακόσιοι με πεντακόσιοι νέοι εργαζόμενοι. Με ποιον τρόπο θα προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι για να καλύψουν τα κενά για να σταματήσει αυτό που ανέφερε κι ο συνάδελφος μου, ο κ. Παπαδόπουλος, το «δουλεμπόριο» που γίνεται στα εργοστάσια της περιοχής; Να ξεκαθαρίσετε με ποιον τρόπο θα γίνουν.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την αναφορά που κάνετε στο πρόσωπό μου για τη βοήθεια που προσφέρω προς το Υπουργείο ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, στην Επιτροπή για το ορυχείο. Το είπα και προηγουμένως ότι πιστώνεται στα θετικά σας και έχω αναγνωρίσει ότι πιάσατε το νόημα κατευθείαν και προχωρήσατε σ’ αυτό που ζητάνε: Σε μια λύση στο θέμα του ορυχείου της Βεύης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Κάποιοι και κάποιες λειτουργίες βάζουν «τοίχο» μπροστά στη λήξη και τη λύση αυτού του θέματος. Η καθυστέρηση που παρατηρείται αποβαίνει εις βάρος, όχι μόνο της επιτάχυνσης που ζητάμε –είναι ηλίου φαεινότερον- αλλά βέβαια, να είστε σίγουροι ότι δημιουργεί και προβλήματα ως προς τη διαφάνεια. Σας είχαμε επιστήσει την προσοχή ότι τα δύο πράγματα που ζητάμε εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, σ’ αυτή τη διαδικασία είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να είμαστε και αξιόπιστοι απέναντι στους πολίτες και απέναντι στην τοπική κοινωνία, αλλά και η διαφάνεια στην οποία δεν σηκώνουμε το παραμικρό μεμπτό. Όλη αυτή η καθυστέρηση που παρατηρείται να είστε σίγουροι ότι έχει επίπτωση και στο κατά πόσο διαφανείς είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται. Άρα, είναι στο χέρι σας να προχωρήσετε το ταχύτερο δυνατόν.

Θα ήθελα να πω και κάτι, κύριε Υφυπουργέ, για την αναφορά σας στον τέως Πρωθυπουργό, όταν μιλήσατε για «κάτοικο Ραφήνας». Θέλω να σας θυμίσω ότι τότε στο Μέγαρο Μαξίμου -πολύ καλά κάνετε και υπερασπίζεστε τον Πρόεδρο της Κυβέρνησής σας- κατοικοέδρευε ο κάτοικος Ραφήνας και όχι η Τρόικα. Το τι έχει κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα, το έδειξε στο Βουκουρέστι, στο Σχέδιο Ανάν και βέβαια, στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τον οποίο μιας και το συζητάμε σήμερα εσείς με τις προσπάθειες και με τον τρόπο που λειτουργείτε, θα τον χάσετε».