08 Δεκεμβρίου 2010

Ουάσιγκτον: «Η σύλληψη Ασάνζ δεν μας αφορά προς το παρόν»

Η σύλληψη του εμπνευστή του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ είναι στην παρούσα φάση μια υπόθεση διμερής μεταξύ Βρετανίας και Σουηδίας, εκτίμησε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Φίλιπ Κρόουλι.

«Η έρευνά μας συνεχίζεται και όσον αφορά τη σύλληψή του, σ' αυτό το στάδιο η υπόθεση αφορά τη Βρετανία και τη Σουηδία», δήλωσε.

Η Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρεται για το τι συνέβη σήμερα, πρόσθεσε ο Κρόουλι αναφέροντας ότι ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο «με βάση ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης» που προήλθε από τη Σουηδία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασανζ δεν συνελήφθη με την κατηγορία της δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων αλλά για δύο υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού που διαπράχθηκαν στη Σουηδία, χώρα που ζήτησε και την έκδοσή του.

Η σουηδή εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης ανέφερε ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην περίπτωση που ο Ασανζ τελικώς εκδοθεί στη Σουηδία.

Πάντως ο Κρόουλι ανέφερε για μια ακόμα φορά ότι η δημοσιοποίηση 250.000 απόρρητων διπλωματικών εγγράφων των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ιστότοπο του Ασανζ, συνιστά «έγκλημα» με βάση τον αμερικανικό νόμο η δε πράξη του είναι απολύτως «ανεύθυνη», επισήμανε.

«Ζητήσαμε συγκεκριμένα από τον Ασάνζ να επιστρέψει τα κλεμμένα έγγραφα στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκείνος αρνήθηκε να το κάνει» τόνισε ο Κρόουλι.