08 Δεκεμβρίου 2010

Ρεν: «Πιο αυστηρά τα τεστ αντοχής των τραπεζών το Φεβρουάριο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει άλλο ένα γύρο από τεστ αντοχής για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος, Όλι Ρεν, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα είναι «πιο αυστηρά» από τα τεστ που έγιναν το καλοκαίρι (ΣΣ. Μιας και αυτά του καλοκαιριού ήταν ολίγον του κώλου αν κρίνουμε πχ ότι τα πέρασαν αέρα πατέρα οι ιρλανδικές τράπεζες που λίγο αργότερα οδήγησαν το ιρλανδικό κράτος στο ΔΝΤ, όπως γράψαμε πριν μερικές μέρες).

Τα λεγόμενα τεστ αντοχής έχουν σχεδιαστεί με στόχο να διαπιστωθεί η έκταση της έκθεσης των τραπεζικών ιδρυμάτων σε τοξικά χρέη και η δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν σε ακραία χρηματοπιστωτικά σοκ, όπως η χρεοκοπία μίας κυβέρνησης στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο τα τεστ αντοχής που έγιναν τον Ιούλιο επικρίθηκαν ως ανεπαρκή, αφού απέτυχαν μόλις επτά από τις 91 τράπεζες που ελέχθηκαν και μάλιστα πέρασαν επιτυχώς τα τεστ όλες οι ιρλανδικές τράπεζες.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η ιρλανδική περίπτωση είναι «πολύ ειδική, διότι η χειρότερη τράπεζα, η Anglo Irish», είχε εξαιρεθεί από τα τεστ αντοχής αφού είχε ήδη εθνικοποιηθεί και «θεωρείτο ως κακή τράπεζα».

Ο Επίτροπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι τα τεστ αντοχής «θα είναι πιο αυστηρά», διότι θα γίνουν από ένα νέο μηχανισμό ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, που θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο. «Ο νέος γύρος προετοιμάζεται και σύντομα θα έχουμε πιο εξειδικευμένη κοινή μεθοδολογία», δήλωσε ο Όλι Ρεν, διευκρινίζοντας ότι «ένα από τα μαθήματα που πήραμε είναι ότι στον επόμενο γύρο των τεστ αντοχής θα πρέπει να έχουμε εκτίμηση για τη ρευστότητα των τραπεζών».

«Σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής»

Νωρίτερα, ο Όλι Ρεν είχε επαναλάβει από τις Βρυξέλλες ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Ερωτηθείς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin, ο Επίτροπος Ολι Ρεν υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι οι χρόνοι ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι ανάγκη να εναρμονιστούν και πως ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει σύντομα το ζήτημα αυτό για την Ελλάδα. «Αυτό θα γίνει σύντομα και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της», δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην Ιρλανδία, ο Επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε ότι η πραγματική οικονομία της χώρας ανακάμπτει, καθώς καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών και μια νέα ώθηση στων ιδιωτικό τομέα. «Είμαι σίγουρος ότι ο έξυπνος, ανταγωνιστικός και πεισματάρης λαός της Ιρλανδίας, καθώς και οι προοπτικές της χώρας για ανάκαμψη θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να επιστρέψει σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας.