23 Δεκεμβρίου 2010

Θετικό πρόσημο η εμφάνιση Σαμαρά στον προϋπολογισμό

http://assets.tovima.gr/files/Article%20Photos/20101223/thumbs/374452_310x.jpg«Τα δύσκολα είναι από εδώ και πέρα.Το 2011 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα». Αυτή είναι η εκτίμηση που επικρατεί στη Ρηγίλλης, την επομένη της ψήφισης του προϋπολογισμού και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς προετοιμάζεται για την «επόμενη ημέρα», που θα σηματοδοτήσει και αλλαγές στο κόμμα, μετά τις γιορτές.

Ήδη, ο κ. Σαμαράς, στα πλαίσια της ανταλλαγής ευχών με στελέχη της Ν.Δ. ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συναντήθηκε και συνομίλησε χθες στη Ρηγίλλης με βουλευτές, ενώ αναμένεται και συνάντησή του με τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο.

Στο επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά εμφανίζονται απόλυτα ικανοποιημένοι από την χθεσινοβραδινή εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή και θεωρούν ότι το πρόσημο είναι θετικό. Η κυρίαρχη άποψη που υπάρχει στη Ρηγίλλης είναι πως ο κ. Σαμαράς «κέρδισε στη μάχη των εντυπώσεων με τον κ. Παπανδρέου» και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, επεσήμαναν ότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει για την ορθότητα της πολιτικής του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Ο Σαμαράς μίλησε με επιχειρήματα και στόχευσε στην καρδιά του προβλήματος.Οι πολίτες άκουσαν και το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται, αλλά είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι η Ν.Δ. έχει και το φάρμακο, δηλ. τις λύσεις» έλεγε στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά το γεγονός, ότι σχεδόν όλη η ομιλία του ήταν επικεντρωμένη στην οικονομία και δεν είχε αναφορές σε άλλους κρίσιμους τομείς, γεγονός που σχολιάστηκε αρκετά, οι συνεργάτες του εξηγούν, ότι ο στόχος του ήταν να τονίσει πως στην παρούσα χρονική στιγμή αυτό είναι το βασικό θέμα και ακολουθούν όλα τα άλλα.

«Ήταν μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό.Εκεί επικεντρώθηκε, γιατί με την αλλαγή πολιτικής που ζητάμε στην οικονομία, θα υπάρξουν λύσεις και για τους άλλους τομείς» σημείωναν σταθεροί συνομιλητές του κ. Σαμαρά.

Στις επισημάνσεις βουλευτών, ότι η ομιλία του κ. Σαμαρά, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, δεν είχε εξάρσεις και ήταν ήπιος, παρά την έντονη κριτική και στον Πρωθυπουργό, υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, έλεγαν, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ως στόχο να κερδίσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, που είναι και «κινούμενη άμμος» αυτήν την περίοδο, όπως συμπλήρωναν.

Στις συζητήσεις που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με συνεργάτες του, κυρίαρχη ήταν επίσης η εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση εξήλθε της πενθήμερης συζήτησης επί του προϋπολογισμού, «βαθύτατα πληγωμένη».

Για τον κ. Σαμαρά βασικό σύνθημα το επόμενο διάστημα θα είναι «επανεκκίνηση της οικονομίας» με άμεση αλλαγή πολιτικής, ενώ θα επιχειρήσει να ενισχύσει την διεύρυνση του ηγετικού του προφίλ, ώστε να αυξήσει τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Κεντροδεξιάς. Στο πλαίσιο αυτό θα γενικεύσει την επίθεσή του στο ΠαΣοΚ και θεωρεί ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανατραπεί η διαφορά που καταγράφει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις και θα περάσει μπροστά η Ν.Δ.

Βασικό του επιχείρημα, είναι πως αυτό θα γίνει γιατί η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό πολύ σύντομα και θα κληθεί να λάβει νέα δυσβάσταχτα μέτρα, η κοινωνία δεν θα αντέξει, η Κ.Ο. του ΠαΣοΚ θα αντιδράσει και το μίγμα θα είναι εκρηκτικό, με αποτέλεσμα να προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση ως εναλλακτική λύση.