17 Δεκεμβρίου 2010

Που καταντήσανε οι προδότες: Να έχει το ΚΚΕ πιο εθνικά συμφέρουσες θέσεις απ' το ΠΑΣΟΚ!!!!!

Τουρκική και ελληνική αστική τάξη προωθούν από κοινού τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, προσδοκώντας να αυξήσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού και της αμυντικής δυνατότητας της χώρας

Associated Press

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:

Ζητάει συνεκμετάλλευση 50% - 50% ο Μπαγίς

«Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους» λέει σε συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Ε. Μπαγίς.

Με ακόμα πιο κυνικό τρόπο, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εγκεμέν Μπαγίς, θέτει το ζήτημα της ελληνοτουρκικής συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου το Αιγαίου, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή». Μάλιστα, αναφέρει και ποσοστά 50-50 για την εκμετάλλευση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται να διαμορφώσουν το σκηνικό ενόψει και της επίσκεψης στην Τουρκία του Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στις 4 Γενάρη 2011 θα εγκαινιάσει μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν την ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών και όπου οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, να ανακοινώσουν το «σχέδιο ειρήνης» μεταξύ των δύο χωρών «με πρώτα θέματα αυτά του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας».

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το Αιγαίο και έχοντας σαν δεδομένο ότι η ελληνική αστική τάξη έχει στρατηγικά επιλέξει τη λύση της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, ανέφερε:

«Η άποψή μου είναι ότι μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο, που πιθανόν να υπάρχει. Ετσι, θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης. Ας βρούμε πετρέλαιο, ας βγάλουμε λεφτά, ας τα μοιραστούμε κι έτσι οι πλατφόρμες του πετρελαίου να αποτελέσουν πλατφόρμα για λύση. Πρέπει να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Τα πράγματα που μας ενώνουν είναι πιο σπουδαία από εκείνα που μας χωρίζουν».

Η άποψη αυτή του Τούρκου υπουργού έρχεται να «δέσει» με όσα είχε πει προ μηνών ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα φθάνει μόνο μέχρι τα 200 μέτρα βάθος βυθού, αφήνοντας έτσι εκτός το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου, το οποίο με βάση τους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου ανήκει στην Ελλάδα.

Ο Ε. Μπαγίς πάει τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ποσοστά συνεκμετάλλευσης 50-50, σαν να πρόκειται για μια αδέσποτη περιοχή και όχι για το θαλάσσιο χώρο που περιβάλλει τα ελληνικά νησιά ή παρεμβάλλεται μεταξύ ελληνικών νησιών και ηπειρωτικής Ελλάδας. Μιλάει ακόμα για «πλατφόρμες λύσεις», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ανάλογες διευθετήσεις συνολικής συνδιαχείρισης του Αιγαίου και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ο Τούρκος υπουργός ουσιαστικά επιβεβαιώνει την τουρκική απειλή για «κάζους μπέλι» (αιτία πολέμου) αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν. μίλια, καθώς δεν απαντάει σε σχετική ερώτηση και απλά υποστηρίζει «δε με ενδιαφέρει το πρόβλημα, αλλά έχω τη λύση. Οταν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, δε θα έχουμε πρόβλημα με τα μίλια. Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους».

Ταυτόχρονα, με άκρως κυνικό τρόπο, προβάλλει το μέγεθος της Τουρκίας ως απειλή απέναντι στην Ελλάδα. «Για την Ελλάδα, λέει, η Τουρκία μπορεί να είναι η πιο σημαντική απειλή, αλλά για την Τουρκία, πιστέψτε με, η Ελλάδα δεν είναι απειλή σε σύγκριση με άλλες απειλές. Η Ελλάδα είναι φίλη».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ