Όπως είπαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Β. Μπουζούλας (ΔΑΚΕ) και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση) με την κίνησή τους αυτή, εκφράζουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του κ. Παναγόπουλου.
Ειδικότερα, ο κ. Μπουζούλας καταλόγισε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι διαπραγματεύτηκε με τον ΣΕΒ χωρίς αυτό να είναι σε γνώση του προεδρείου. Ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι χάρη σε αυτή τη διαπραγμάτευση υπήρξε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονται από αυτές, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντά τους.
Στην ομιλία του, ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους στις δύσκολες αυτές ώρες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προκειμένου να υπάρξει αρραγές μέτωπο των εργαζομένων. «Δεν φοράμε κομματικά παπούτσια, δεν ακούμε την κυβέρνηση, ακούμε μόνο τους εργαζόμενους», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Κάποιοι επέλεξαν να φυγομαχήσουν»
Σε δήλωσή του ο κ. Παναγόπουλος παρατήρησε πως σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που όλα τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων περικόπτονται και τίθενται σε αμφισβήτηση, επρεπε το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο να δίνει τη μάχη. «Κάποιοι», τόνισε, «επέλεξαν να φυγομαχήσουν και να φύγουν από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, μετατρέποντας την παραταξιακή τους κρίση, την κομματική κρίση σε κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος». «Αυτό δεν νομίζω ότι είναι αποδεκτό και παραδεκτό. Αυτή τη στιγμή», συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος, «χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση. Να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για μια απεργία την οποία την πιστεύουμε και πρέπει να την πιστέψει και ο κόσμος της εργασίας και να βγει στους δρόμους. Την απεργία στις 15 Δεκέμβρη». «Με τέτοιες κρίσεις όμως εκπέμπεται το λανθασμένο μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους. Πως θα συνεχίσουμε;», διερωτήθη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε:
«Ο κόσμος της εργασίας μας έχει δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία. Να συνεχίσουμε τον αγώνα και σε πείσμα όλων αυτών που αυτές τις μέρες με συκοφαντίες και υπονομεύσεις, προσπαθούσαν κουτσομπολίστικα να πουν αν συζητήσαμε ή δεν συζητήσαμε. Έχουμε στα χέρια μας σαν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και των συζητήσεων που πάντα γίνονται στις διαπραγματεύσεις των άτυπων συζητήσεων, τη δέσμευση όλων των εργοδοτικών οργανώσεων. Αυτό πετύχαμε. Ότι δεν δέχονται να καταργηθεί το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων να επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους. Συνδικαλισμένους και μη και να αφορά όλους τους εργοδότες. Και έχουμε πετύχει να ορθώσουμε ένα ανάχωμα που δεν επιτρέπει αυτό που φάνηκε, ότι ήταν η επιδίωξη της τρόικας και η κυβέρνηση δεν κράταγε τις αντιστάσεις που έπρεπε να κρατήσει, να υπάρξουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
«Η ΓΣΕΕ έκανε συνέδριο πριν έξι μήνες και έδωσε σαφή μηνύματα εν μέσω κρίσης και σαφείς πλειοψηφίες. Το όργανο σήμερα που συνεδριάζει είναι ένα μίνι συνέδριο ανάμεσα στη διοίκηση και στο συνέδριο. Η πλειοψηφία της άποψης που εκφράζω είναι συντριπτική. Συνέδρια διαρκή που κάποιοι άλλοι έκαναν, δεν τους έσωσαν από την απαξίωση, δεν τους έσωσαν από τη διάλυση. Εμείς συνεχίζουμε με βάση την εντολή που έχουμε πάρει από το ισχυρό σώμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν έξι μήνες», ξεκαθάρισε, απαντώντας ετσι στο αίτημα για διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου της Συνομοσπονδίας.
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για το θέμα των συμβάσεων
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό για το θέμα των εργασιακών συμβάσεων, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.
Στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει για την επαναρρύθμιση εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση αναζητεί ήπιες ρυθμίσεις, που δεν θα οδηγήσουν σε «σοκ» την αγορά εργασίας.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και ακολούθως να τεθεί προς έγκριση στην τρόικα και εν συνεχεία να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Η επέκταση των συμβάσεων και θέματα που αφορούν στις απολύσεις, αποτελούν σημεία τριβής και μιας διαρκούς άτυπης διαβούλευσης.
Γύρω από το σχέδιο των τεσσάρων σημείων που φαίνεται να αποτελεί τη βάση της νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται (ορισμένο χρονικό διάστημα σύναψης ευέλικτων επιχειρησιακών συμβάσεων μέχρι δύο χρόνια, πλαφόν μείωσης μισθών έως 12%, ρήτρες προστασίας της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που θα συνάπτουν επιχειρησιακές συμβάσεις, επέκταση συλλογικών συμβάσεων) αναπτύσσεται προβληματισμός, τόσο σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων όσο και στην κυβέρνηση [Βλέπε άρθρο] .
Εν τω μεταξύ σε Παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Συνταγμα την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στις 17:00, καλεί τους εργαζομένου το ΠΑΜΕ, κατά της επίσκεψης του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στη χώρα μας και της πολιτικής της κυβέρνησης.
«Η αισχρή συμπαιγνία κυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών και της ηγεσίας ΓΣΕΕ πρέπει να αποτύχει. Το έγκλημα της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και της γενίκευσης των μισθών πείνας πρέπει να συναντήσει την αποφασιστική και οργανωμένη αντίδραση όλων των μισθωτών. Καμιά ανοχή στα ψέματα και στις απάτες. Τις επιχειρήσεις κλείνει η καπιταλιστική κρίση, ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η ενίσχυση των μονοπωλίων, όχι οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Σε δήλωσή του σχετικά με τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα και τον ΣΕΒ διαλύουν τους μισθούς, καταργούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, καταστρέφουν τις εργασιακές σχέσεις και αποσαρθρώνουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
«Το νομοσχέδιο που προωθείται για τις επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας οδηγεί σε κατάρρευση τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, μετατρέπει τα συνδικάτα σε απλά παραρτήματα των εργοδοτών και τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους», προειδοποίησε ο κ. Στρατούλης και πρόσθεσε:
«Αυτή την ώρα γίνεται όσο ποτέ αναγκαία η συγκρότηση ενός ενιαίου εργατικού και κοινωνικού μετώπου που θα θέσει ως στόχους την ανατροπή του μνημονίου και των εφαρμοζόμενων αντεργατικών πολιτικών, καθώς και τη δημιουργία των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων για μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική πορεία της χώρας μας».