11 Δεκεμβρίου 2010

Στηρίζουμε την Παιδεία στην πράξη

Η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σημείο. Ελλιπής χρηματοδότηση, χαμένες ώρες μαθημάτων, μειωμένη ερευνητική δραστηριότητα συνθέτουν την εικόνα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, σε μια εποχή που η Παιδεία καλείται να αποτελέσει διαβατήριο για ένα βιώσιμο μέλλον.

Μπροστά σ’ αυτό το τέλμα η Κυβέρνηση και οι κάθε λογής ‘σωτήρες’ της ανώτατης εκπαίδευσης τείνουν να δώσουν τη χαριστική βολή σε ένα σύστημα που απαξιώνεται μέρα με τη μέρα. Η Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου ασχολείται αποκλειστικά με το πώς θα μειώσει τη χρηματοδότηση και πως θα επιβάλει συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ένα Νόμο που ούτε η ίδια έχει ουσιαστικά κατανοήσει. Ενώ από την άλλη, ο Υφυπουργός κ. Πανάρετος επιχειρεί σε μία νύχτα να κλείσει όσα Τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, αδιαφορώντας απροκάλυπτα για το μέλλον των φοιτητών.

Στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ η νεολαία του ΠΑΣΟΚ είτε τραμπουκίζει προκειμένου να επιβάλει τις προτάσεις της Υπουργού, είτε προτείνει καταλήψεις ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει σκοπίμως απούσα από τις εξελίξεις. Στο μόνο όμως που παρουσιάζεται απόλυτα συνεπής είναι οι κομματικές εξυπηρετήσεις και το προκλητικό βόλεμα των πράσινων νεολαίων με παχυλούς μισθούς από κρατικούς οργανισμούς, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ελληνικός λαός προσπαθεί να επιβιώσει. Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, επανεμφανίζονται οι γνωστές μειοψηφίες που θέλουν να επιβάλουν το κλείσιμο των Σχολών για δικά τους οφέλη. Την ίδια ώρα οι ‘υπερασπιστές’ του φοιτητικού κινήματος λοξοκοιτούν σ’ ένα μοναχικό δρόμο, αποδυναμώνοντας το φοιτητικό κίνημα και εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Από την πλευρά μας, ως δύναμη εξέλιξης των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα τελευταία 25 χρόνια αντιλαμβανόμαστε το μέρος των ευθυνών που μας αναλογούν. Χωρίς φοβίες και καιροσκοπισμούς αποδεικνύουμε στην πράξη τη θέληση μας για ελεύθερο διάλογο δημιουργώντας την πλατφόρμα ανοιχτής διαβούλευσης για θέματα εκπαίδευσης paideia2020.gr. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε βήμα σε όλους τους φοιτητές να εκφραστούν ανεξάρτητα από παραταξιακές λογικές.

Η προσπάθεια μας αυτή καθημερινά δικαιώνεται. Περισσότερες από 65 προτάσεις έχουν κατατεθεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι φοιτητές επιθυμούν να

έχουν ρόλο και φωνή στο χώρο της Παιδείας. Καλούμε λοιπόν όλους τους φοιτητές να καταθέσουν τις απόψεις τους και να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις.

Ως ΔΑΠ – ΝΔΦΚ μέσα από αυτή τη διαδικασία στοχεύουμε στη ρήξη με τις σημερινές παθογένειες και στη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το Αύριο της Παιδείας στη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες για μια ελεύθερη, σύγχρονη ανώτατη εκπαίδευση.

Η γενιά μας το έχει ανάγκη, η εποχή το απαιτεί.

ΔΑΠ – ΝΔΦΚ