Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας από το τέλος, από αυτές που περνούν στα ψιλά και θα ανέβουμε σιγά-σιγά στα ψηλά πατώματα και τα χοντρά πορτοφόλια… Πρώτος μας σταθμός η έκτη κατηγορία αθλημάτων, σύμφωνα με το διαχωρισμό της Γ.Γ.Α., αυτά που χαρακτηρίζονται ως τοπικής σημασίας. Μοναδικός ένοικος η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ.
Πώς είπατε; Τι είναι το κρίκετ; Ομολογώ ότι παρότι το έχω ακουστά σαν άθλημα και ξέρω ότι απολαμβάνει μεγάλης διάδοσης σε κάποιες χώρες, όπως Ινδία, Αγγλία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Πακιστάν κλπ δεν έχω ιδέα σχετικά με τους κανονισμούς του. Επίσης πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είχα ιδέα ότι καλλιεργείται στην Ελλάδα και αυτό είναι κάπως παράξενο μιας και ασχολούμαι αρκετά με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα «περίεργα» αθλήματα.
Ας δούμε όμως επί της ουσίας το ρόλο αυτής της Ομοσπονδίας. Το άθλημα του κρίκετ χαρακτηρίζεται ως τοπικής σημασίας και θα περίμενε κανείς ένας τέτοιος χαρακτηρισμός να αντιστοιχεί σε ένα άθλημα που έχει αναπτυχθεί παραδοσιακά σε κάποια περιοχή. Όμως υπάρχει περιοχή της Ελλάδας που να παίζουν παραδοσιακά κρίκετ; Μια ματιά στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ θα σας πείσει ότι δεν πρόκειται καθόλου για κάτι από τα παραπάνω αν και είχε παιχτεί παιχνίδι κρίκετ στην Κέρκυρα το 1823!
Η ομοσπονδία κρίκετ έχει έδρα την Κέρκυρα και εκεί διοργανώνονται τα πρωταθλήματά της. Οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος είναι Έλληνες ομογενείς πρώτης και δεύτερης γενιάς, οι οποίοι συγκεντρώνονται στο νησί των Φαιάκων για κάποιο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο, ώστε να παίξουν το άθλημα που τους αρέσει. Απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει και Αθηναϊκός όμιλος τουλάχιστον για το πρωτάθλημα σε κλειστό γήπεδο.
Φέτος έχει ολοκληρωθεί ήδη το πρωτάθλημα σε κλειστό γήπεδο, το οποίο και κατέκτησε ο «Βύρων» Κέρκυρας με 5 νίκες σε 5 αγώνες στον όμιλο που διεξήχθη στην Κέρκυρα. Ο ανταγωνισμός ήταν μηδαμινός όπως μπορείτε να δείτε από τα επιμέρους αποτελέσματα μιας και οι 3 από τις 6 ομάδες που πήραν μέρος ήταν πολύ αδύναμες. Ενώ οι πρωταθλητές κέρδισαν παιχνίδι ακόμα και με 100-0! Μάλλον πρόκειται να γίνει και πρωτάθλημα σε ανοικτό γήπεδο με συμμετοχή 13 ομάδων το οποίο όμως ακόμα δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Έχουν προκηρυχθεί διάφορες διοργανώσεις για το 2010 των οποίων η τύχη αγνοείται…
Είμαι σίγουρος ότι το ερώτημα που όλοι έχετε αυτή τη στιγμή, είναι πόσα παίρνει σαν τακτική επιχορήγηση αυτή η ομοσπονδία από τη Γ.Γ.Α. Όπως φαίνεται από το σχετικό spreadsheet η φετινή επιχορήγηση έφτασε το ύψος των 60 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας κρίκετ βλέπουμε δελτίο τύπου που μας πληροφορεί ότι ο υφυπ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης και ο Γ.Γ Αθλητισμού κ. Μπιτσαξής συναντήθηκαν με το προεδρείο της ομοσπονδίας και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση γηπέδου στην Αθήνα. Επίσης ενημερώθηκαν για τις φετινές δραστηριότητες οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στον καθορισμό της επιχορήγησης του έτους 2011.
Θα προσπαθήσω να είμαι επιεικής στην κρίση μου, στο κάτω-κάτω πρόκειται για ένα άθλημα που επιχορηγείται με 60.000 ευρώ… Είναι σαφές ότι η Ομοσπονδία Κρίκετ δεν νοιάζεται ούτε καν να προβάλει το όποιο έργο της. Η ιστοσελίδα που διατηρεί για να ενημερώνεται το κοινό είναι απλά απαράδεκτη. Υπάρχουν προκηρύξεις δεξιά και αριστερά αλλά πουθενά τα αποτελέσματα. Δεν μπόρεσα να βρω πόσοι είναι οι αθλούμενοι που ασχολούνται με το κρίκετ, ποια είναι η ηλικιακή τους κατανομή και το σπουδαιότερο αν ασχολείται κάποιος μη ομογενής με το άθλημα. Αυτό που μπόρεσα να βρω είναι ότι υπάρχουν 21 εγγεγραμμένα σωματεία στην ομοσπονδία.
Ποιός ο λόγος να συντηρείται ένα άθλημα για ομογενείς στην Ελλάδα; Και το θέμα προφανώς δεν είναι οι ομογενείς, το θέμα είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει για να έρχονται κάποιοι να κάνουν το κέφι τους κάθε χρόνο. Με ποιά κριτήρια επιλέχθηκε το κρίκετ και όχι κάποιο άλλο άθλημα; Γιατί δεν προσπαθεί η ομοσπονδία κρίκετ να διεισδύσει στο Ελληνικό κοινό; Έτσι όπως το βλέπω εγώ πρόκειται για ένα κλειστό club που κάνει το χόμπι του με τα λεφτά της Γ.Γ.Α. η οποία προφανώς φέρει και την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση.
Υ.Γ. Αν υπάρχει κάποιος που να έχει σχέση με το άθλημα και να γνωρίζει περισσότερα ή αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να βγάλει άκρη με την ιστοσελίδα, ας μας στείλει μερικές πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά του κρίκετ, δηλ. πόσοι είναι οι αθλητές, αν είναι όλοι ομογενείς και αν έγινε το ανοικτό πρωτάθλημα.