10 Δεκεμβρίου 2010

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ανδριάντα του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη

Εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση της τοποθέτησης του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έγινε χθες με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει επ’ αυτού.

Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης κ. Μαρία Τιντικάκη διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθέι εάν ο χώρος στη Νέα Παραλία, όπου ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες για την εγκατάσταση του αγάλματος, εμπίπτει σε αρχαιολογικές διατάξεις και επομένως χρειάζεται αρμοδίως σχετική άδεια.

Η δικαστική λειτουργός ανέθεσε με την ένδειξη του κατεπείγοντος την υπόθεση στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου και ταυτόχρονα έδωσε εντολή να παγώσουν οι χωματουργικές εργασίες μέχρις ότου καταλήξει η έρευνα.

Ειδικότερα, δόθηκε εντολή να ερωτηθεί η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για το εάν ο χώρος, που βρίσκεται απέναντι από το νέο δημαρχείο και πλησίον του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προστατεύεται από αρχαιολογικές διατάξεις και ακόμη αν απαιτείται άδεια από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Αφορμή υπήρξε έγγραφο της ΚΕΔ προς τη δημοτική αρχή, το οποίο εστάλη και στην εισαγγελία, σύμφωνα με το οποίο οι εργασίες εκτελούνται χωρίς την άδειά της σε έκταση η οποία, όπως υποστηρίζει, της ανήκει. Κατόπιν τούτου, οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου σταμάτησαν προσωρινά.

Ωστόσο, ο δήμαρχος κ. Β. Παπαγεωργόπουλος εμφανίστηκε χθες στην εισαγγελία και κατέθεσε υπόμνημα, στο οποίο υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται άδεια της ΚΕΔ, που παραχώρησε εδώ και 49 χρόνια στον δήμο το σύνολο της Νέας Παραλίας όπου έχουν γίνει αναπλάσεις. Αρχικά ο ανδριάντας θα τοποθετούνταν στην πλ. Αριστοτέλους, όμως κατόπιν αντιδράσεων επελέγη η Νέα Παραλία.

Η νέα, υπό τον κ. Μπουτάρη, δημοτική πλειοψηφία συμφωνεί να τοποθετηθεί στη Νέα Παραλία, αλλά κατόπιν μελέτης για το ακριβές σημείο από τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε την ανάπλασή της.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ