08 Δεκεμβρίου 2010

Νέο μπλόκο στον ανδριάντα Καραμανλή απ' το ΠΑΣΟΚ

Ο δήμος άρχισε τις εργασίες αλλά η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προβάλει ενστάσεις.

Νέο “απαγορευτικό” στην τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή θέτει αυτή τη φορά η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Ο δήμος Θεσσαλονίκης, κατόπιν της σύμβασης που υπέγραψε την Παρασκευή, ξεκίνησε τη Δευτέρα εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα στηθεί ο ανδριάντας, στη Νέα Παραλία, στο ύψος του νέου δημαρχείου.

Ωστόσο χθες μηχανικοί της ΚΕΔ, κατόπιν εντολής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησαν από τον δήμο τη διακοπή των εργασιών ελλείψει αδείας. Από τον δήμο Θεσσαλονίκης πάντως διευκρινίζεται πως όλες οι διαδικασίες είναι νόμιμες και πως υπάρχει και σύμβαση με την ΚΕΔ για την παραχώρηση χρήσης της Νέας Παραλίας για 49 χρόνια και έγκριση από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και δεν χρειάζεται οικοδομική άδεια ή άδεια “εγκατάστασης μνημείου”.

Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και την τοποθέτηση του ανδριάντα, κάτι που προγραμματίζει να κάνει πριν την ολοκλήρωση της θητείας του.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση: “Είναι ντροπή να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής που έφερε τη δημοκρατία στον τόπο, ένωσε όλους τους Έλληνες και μας οδήγησε στον ευρωπαϊκό δρόμο της προόδου και της προκοπής”.

Να σημειωθεί πως έπειτα από αντιδράσεις η διοίκηση του δήμου προ εβδομάδων είχε αποφασίσει τη μεταφορά του σημείου τοποθέτησης από την πλατεία Αριστοτέλους στη Νέα Παραλία. Η νέα δημοτική διοίκηση ωστόσο με πρόσφατη ανακοίνωσή της δεν συμφωνεί με το σημείο και προτείνει να τοποθετηθεί λίγο πιο ανατολικά, κοντά στο “Μακεδονία Παλάς”.