22 Δεκεμβρίου 2010

Μήνυση Bloomberg κατά ΕΚΤ για τα ελληνικά swaps-Ζητεί αποκάλυψη των στοιχείων

Η ΕΚΤ είχε επικαλεσθεί τον κίνδυνο να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές και γι' αυτό είχε απορρίψει το αίτημα δημοσιοποίησης των εκθέσεωνΣτη Δικαιοσύνη κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσέφυγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ζητώντας να αποκαλυφθούν τα στοιχεία σχετικά με τα ελληνικά swaps, με τα οποία η Ελλάδα κατηγορείται ότι «έκρυβε» την πραγματικότητα για τα δημοσιονομικά της μεγέθη.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τη μήνυση.

Η Eurostat είχε πει το Νοέμβριο ότι τα swaps επιβάρυναν το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 5,3 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Τα στέλεχη της ΕΚΤ φέρονται να εντόπισαν για πρώτη φορά μία «συμφωνία swap με ασυνήθεις όρους» τον Απρίλιο του 2009, επτά μήνες πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στη χώρα.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση, είναι ασαφές αν η ΕΚΤ έκανε οτιδήποτε εκείνη την περίοδο για να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα.

Δημοσιογράφοι του Bloomberg είχαν ζητήσει από την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει εκθέσεις στελεχών της σχετικά με το πώς χρησιμοποίησε η Ελλάδα τα swaps, το 2001, ώστε να μειώσει τεχνητά το δημόσιο χρέος της.

Στις αρχές Νεομβρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επικαλέσθηκε τον κίνδυνο να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές και γι' αυτό απόρριψε το αίτημα δημοσιοποίησης των εισηγήσεων.

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Η επίδραση του κυβερνητικού ελλείμματος και χρέους από τα εξωχρηματιστηριακά swaps: η ελληνική υπόθεση».

Το δεύτερο έγγραφο εξετάζει την Titlos Plc., μια τιτλοποίηση που επέτρεψε στην Εθνική Τράπεζα να ανταλλάξει swaps με ελληνικό χρέος αντί χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε στην επιστολή του προς το πρακτορείο ότι τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη αποφάσεων, προσθέτοντας ότι είναι πλέον χρονικά ξεπερασμένα και θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους επενδυτές.

Newsroom ΔΟΛ