09 Δεκεμβρίου 2010

Fitch: Υποβάθμιση Ιρλανδίας σε BBB+

Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας υποβάθμισε η Fitch, κατά τρεις βαθμίδες, και συγκεκριμένα σε ΒΒΒ+ από Α+, επικαλούμενη το κόστος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου και την απώλεια πρόσβασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με τη Fitch, που διατηρεί σταθερό το outlook, η υποβάθμιση αντανακλά το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος της αναδιάρθρωσης και στήριξης του τραπεζικού τομέα.

Επιπλέον, η ένταση και ο ρυθμός επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας αλλά και οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προκλήσεις που απορρέουν από τον τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό την υψηλή αβεβαιότητα γύρω από το outlook και την απώλεια πρόσβασης στις αγορές καθιστούν εμφανές πως το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας δεν δικαιολογεί πλέον αξιολόγηση που εμπίπτει στην κατηγορία "high investment grade".

Ωστόσο, η χώρα με την αξιολόγηση ΒΒΒ+ διατηρείται στην «investment grade», λόγω του πακέτου βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και της δέσμευσης της χώρας για δημοσιονομική αναδιάρθρωση.

Το outlook της ιρλανδικής οικονομίας, που είναι κρίσιμο για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και του χρέους στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, είναι ιδιαίτερα αβέβαιο.

Ωστόσο, η διατήρηση του outlook αντανακλά την τρέχουσα εκτίμηση της Fitch ότι οι κίνδυνοι σχετικά με το οικονομικό outlook, που σχετίζονται με την αξιολόγηση, είναι γενικά ισορροπημένοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Νοεμβρίου η S&Ρ προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας κατά δύο βαθμίδες, σε "Α" από "ΑΑ-", δίνοντας παράλληλα αρνητικό outlook, ενώ στις 22 Νοεμβρίου η Moody΄s είχε προειδοποιήσει για υποβάθμιση της χώρας.

Πηγή:www.capital.gr