18 Ιανουαρίου 2011

Δημοπρασία εντόκων για άντληση 500 εκ. σήμερα

Με στόχο την άντληση 500 δισ. ευρώ προχωρά σήμερα το υπουργείο Οικονομικών μέσω του ΟΔΔΗΧ σε έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας και με στόχο το επιτόκιο να μην υπερβεί το 4%.

Με τις συνθήκες που επικρατούν εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανόν μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές το ποσό να υπερκαλυφθεί και έως και την Πέμπτη να αντληθούν μέχρι και 750-850 εκ. ευρώ.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί μεταξύ του 4% και 4,1%, δεδομένου ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου 2009, το επιτόκιο είχε «κλείσει» στο 4,1% και το Δημόσιο είχε αντλήσει 480 εκατ. ευρώ με το spread των 10ετων ομολόγων να βρίσκεται στην περιοχή των 900 μονάδων βάσης. Αντίθετα, σήμερα, το spread των 10ετών σήμερα έχει υποχωρήσει στις 800 μονάδες, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για επιτόκιο μέχρι 4%.

Εντούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα επιτόκια αυτά δίνονται για τρεις μήνες και παραμένουν αρκετά υψηλά. Εαν δεν αλλάξει ριζικά το ευρωπαϊκό περιβάλλον, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πολύ φέτος να εκδώσει ετήσια έντοκα και πολύ περισσότερο κάποιο νέο ομόλογο.