21 Ιανουαρίου 2011

Γερμανία-ΕΕ: «συνολικό πακέτο» για το ευρώ και «σχέδιο Β» για το ελληνικό χρέος, φέρεται να εξετάζει το Βερολίνο, σύμφωνα με την Ηandelsblatt

http://www.zoomnews.gr/wp-content/uploads/2010/06/Handelsblatt_Grafik.jpgΠαρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις από επίσημες πηγές ότι έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να επεξεργάζεται πυρετωδώς ένα «συνολικό πακέτο» για το ευρώ ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου που θα επισφραγίσει το μηχανισμό στήριξης από τα μέσα του 2013.

Στη σημερινή «φάση συγκέντρωσης όλων των ενδεχόμενων μέτρων» εξετάζονται τόσο διευκολύνσεις για το χρέος της Ελλάδας, όσο μία στενότερη οικονομική συνεργασία καθώς και ένα ‘φρένο χρέους’ για όλες τις χώρες του ευρώ και ένα σκληρό τέστ αντοχής για τις τράπεζες, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας “Ηandelsblatt” (Χάντελσμπλατ, 21.01.11), επικαλούμενη ‘εσωτερικές’ πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, «η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιέζουν να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε το ταμείο διάσωσης ‘EFSF’ να συνδράμει την Ελλάδα, ενδεχομένως και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην αντιμετώπισης του χρέους τους. Επειδή τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά έχουν πέσει στο 60% έως 95% του συνόλου που θα χρειαστεί να πληρώσει η Αθήνα, θα μπορούσε να τα αγοράσει το EFSF και να τα μεταπουλήσει στην ίδια αξία στην Ελλάδα, είτε να χορηγήσει ευνοϊκά δάνεια στην Ελλάδα για την επαναγορά του χρέους της».

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς αμφιβάλλουν για την επιτυχία μιας τέτοιας «εθελούσιας αναδιάρθρωσης». Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο Κορνέλιους Πούρπς της Unicredit θεωρεί ότι «ένα τέτοιο μέτρο θα απέφερε λίγα». Εκτιμάται ότι έτσι θα επέλθει μείωση του συνολικού ελληνικού χρέους της τάξεως του 10-20%. Σε κάθε περίπτωση «αυτό θα είναι μία ελάφρυνση» λέει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Ευρώπης. Από την πλευρά του ο Στέφαν Γκροθάους της τράπεζας WGZ διατυπώνει το φόβο ότι οι επενδυτές θα εκλάβουν αυτό το εθελούσιο «κούρεμα» ως μία «προετοιμασία για πολύ σκληρότερη μείωση του χρέους». Ο αναλυτής προειδοποιεί ότι «αυτό θα θέσει την αγορά ομολόγων υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση».