18 Ιανουαρίου 2011

Καρασμάνης για την παραπαίουσα Κτηνοτροφία

«Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία, εξαιτίας της έλλειψης συγκροτημένης πολιτικής και ουσιαστικών μέτρων από την πλευρά της Κυβέρνησης. Μέτρων αναγκαίων για να ανακάμψει και να ορθοποδήσει ο κτηνοτροφικός τομέας και να κρατήσει όρθια την ελληνική ύπαιθρο, τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Η Κυβέρνηση, 15 μήνες στην εξουσία, όχι μόνο δεν έχει πράξει κάτι για να βοηθήσει τους Έλληνες κτηνοτρόφους, αλλά δεν διαφαίνεται ότι προτίθεται να πράξει κάτι στο άμεσο μέλλον.

Σήμερα, είμαστε μάρτυρες μιας δραματικής συγκυρίας, καθώς οι ζωοτροφές εκτινάσσονται στα ύψη, οι τιμές παραγωγού στο κρέας καταρρέουν, ενώ φθίνουσα πορεία έχουν και οι τιμές παραγωγού για το γάλα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το νόμο 3698/2008 έδωσε τη δυνατότητα στον ΕΛΟΓΑΚ να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κρίσεις με επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει το νόμο έτοιμο, αλλά δεν τον εφαρμόζει. Και όχι μόνον αυτό: Επιπλέον, κατήργησε και την ευνοϊκή διάταξη για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, η οποία καθιέρωνε μειωμένη ασφαλιστική εισφορά κατά 25% στον ΕΛΓΑ και παράλληλα αύξανε κατά 25% τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας.

Αντ’ αυτού, ακούσαμε από την αρμόδια Υφυπουργό κα Αποστολάκη κάποια ομιχλώδη “σχέδια”, όπως η ίδρυση αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ, με συνολικό προϋπολογισμό 130 εκ. ευρώ, για ολόκληρο τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο. Δηλαδή, προσπάθησε να πείσει ότι όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προβλήματα (επενδύσεις, επιδοτήσεις, άτοκα δάνεια, αντιμετώπιση κρίσεων) θα λυθούν δια μαγείας με 130 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη φέτα, δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει ούτε κατ’ ελάχιστο τα πλεονεκτήματα τα οποία μας παρέχει η κατοχύρωσή της ως αποκλειστικά ελληνικό προϊόν, με αποτέλεσμα να χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική οικονομία.

Επιπλέον: Ουδεμία δραστηριότητα επιδεικνύει για να αξιοποιήσουμε τις τελευταίες θέσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες- από το 2013 και μετά- στόχος πρέπει να είναι η αύξηση των τροφίμων και ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει ν’ αξιοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις στην αγροτοκτηνοτροφική μας παραγωγή.

Μεθαύριο ψηφίζεται ο αναπτυξιακός νόμος. Γι’ αυτό το σημαντικό θέμα, όμως, δεν υπάρχει καμία αναφορά».