Χαίρομαι για αυτήν την επιθετικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τους διέγειρε η στάση μου, προφανώς, και τα όσα είπα. Ελπίζω να τους κάνει και πιο υπεύθυνους. Αυτό, όμως, δεν το είδα σε αυτά τα οποία τώρα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Πρώτα απ’ όλα, για το «πόθεν έσχες» θα είναι σαφής, παρακαλώ, η δική μας θέση. Εμείς θέλουμε μόνο δικαστές. Δεν θέλουμε τίποτα άλλο. Εμπιστευόμαστε την Ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι μεγάλο το έργο να βρουν ποιοι ήταν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα και αν έχουν φύγει να κριθούν μέχρι την ημερομηνία που έφυγαν, προκειμένου, πραγματικά, να διαπιστώσουμε την αλήθεια.
Είναι ξεκάθαρη η θέση και θέλω να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ότι, για τη Ν.Δ., είναι μια θέση διαφάνειας, την οποία θα την υποστηρίξουμε μέχρι τέλους.
Θέλω να πω -επειδή αναφερθήκατε στα θέματα αυτά της διαφάνειας και της διαφθοράς- πως δεν ξέρω τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ο λόγος σας, κ. Παπανδρέου, όταν εσείς απροκάλυπτα αθετείτε δεσμεύσεις επίσημες, υπεύθυνες –υποτίθεται- και συμφωνίες, όπως εκείνες με τις οποίες δεσμευθήκαμε απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, και στον Ελληνικό λαό: Ότι, δηλαδή, θα αποδεχθείτε τη θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το οποίο είχαμε κάνει, κι εδώ, ιδιαίτερη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως. Και ότι θα καταθέτατε τις δικές μας προτάσεις, τη δική μας -στην πράξη- συναίνεση, αν μιλάτε για συναίνεση, γύρω από το θέμα των θεσμών και της διαφάνειας, μέχρι τον Ιούνιο.
Τρεις φορές σας το θύμισα από αυτό το βήμα.
Δεσμευτήκατε, και είπατε θα γίνει με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν το κάνατε. Αντ’ αυτού καταθέτετε νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών, ενώ ξέρετε ότι -μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα- ένας τέτοιος Νόμος θα έχει ουσιαστικά το αποτέλεσμα της ασπιρίνης στον καρκίνο. Δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο.
Και νωρίτερα είχατε καταθέσει και πρόταση του υπουργού των Εσωτερικών, όπως είπατε προηγουμένως.
Επομένως, εδώ υπάρχει έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει ότι, με τη συμπεριφορά σας, απαξιώνετε και το ίδιο το κύρος του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ύστερα ζητάτε, με τεράστια ευκολία, συναίνεση για όλα. Η μόνη συνέπεια που έχετε, είναι η ασυνέπειά σας κ. Παπανδρέου.
Για να μην σας θυμίσω ποια άλλη δέσμευση, έχετε αναλάβει επανειλημμένα: Για το Χρηματιστήριο, για τη μεγαλύτερη υπόθεση ληστείας σε βάρος εκατομμυρίων Ελλήνων, για την οποία βεβαίως δεν συστήνετε καμία Εξεταστική Επιτροπή. Και οι λόγοι είναι προφανείς.
Και μια που αναφερθήκατε στις Εξεταστικές: Προφανώς και γνωρίζατε ότι τα αδικήματα στο Βατοπαίδι ήταν παραγεγραμμένα. Και θέλετε, συσκοτίζοντας την αλήθεια, να παρουσιάσετε ότι - αυτή η παραγραφή- είναι κάτι που θα μείνει ως ρετσινιά στη Ν.Δ. Υπάρχουν, όμως, βουλευτές σαν τον Αλέκο τον Κοντό που, με την υπευθυνότητά τους, αποκάλυψαν τη δική σας ανευθυνότητα. Γιατί εμείς είπαμε «φως παντού». Και η δική μας η παράταξη Τσουκάτους δεν βγάζει.
Εγώ, μια που το θέσατε, σας ρωτώ: Θα προχωρήσετε σε σύσταση Προανακριτικής για τη SIEMENS; Για παραγεγραμμένα και πάλι αδικήματα; Προχωρήστε. Ο κόσμος θα θεωρήσει ότι κοροϊδεύετε. Δεν θα προχωρήσετε; Ο κόσμος θα θεωρήσει ότι κοροϊδεύατε, τόσους μήνες, μιλώντας για κάθαρση. Ή μήπως θα συστήσετε Προανακριτική Επιτροπή, μόνο για τη διετία 2007-2009 της Νέας Δημοκρατίας, που δεν είναι παραγεγραμμένη;
Αυτό -θα σας ρωτήσουν- ήταν το σκάνδαλο της SIEMENS και η κάθαρση που ευαγγελιστήκατε; Μια διετία; Μόνο εκείνη η οποία σας βολεύει; Και θέλω τότε να δω ποιοι θα είναι αυτοί οι 30 βουλευτές, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που θα βάλουν την υπογραφή τους σε μια προδιαγεγραμμένη και νομολογημένη, πλέον, αποτυχία. Γι’ αυτό, σας είπα από την αρχή: Έχετε μπει σε αδιέξοδο.
Θα ήθελα να σας πω ότι για την αλλαγή του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, στις 24 Ιανουαρίου, όταν είδαμε πια ότι δεν ακολουθείτε τη γραμμή, στην οποία είχαμε όλοι οι πολιτικοί συμφωνήσει, καταθέσαμε συγκεκριμένες θέσεις, όπως η θέσπιση ανώτατης προθεσμίας για την υποβολή πορίσματος της Εξεταστικής, κ.λπ. προκειμένου να υπάρχουν και οι δικές μας θέσεις. Και θα ήθελα να το καταθέσω και στα πρακτικά της Βουλής.
Για το Σύνταγμα: Αποδράσατε, κ. Παπανδρέου, από τη Βουλή για το άρθρο 16. Και έτσι, μια ολόκληρη Αναθεώρηση, όπου εσείς οι ίδιοι είχατε καταθέσει προτάσεις, «πήγε στο βρόντο». Αλλά αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Όταν έρχεται η ώρα του μεγάλου «ναι» ή του μεγάλου «όχι», πάντα λέει το μικρόψυχο «όχι».
Εάν θέλετε να ψάξουμε στην ιστορία, θα σας πω και άλλα πολλά παραδείγματα.
Εδώ φτάσατε στο σημείο να μας πείτε ότι εμείς ήμασταν εκείνοι οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του Σχεδίου «Ανάν». Αν θέλετε να το «χοντρύνουμε», κ. Παπανδρέου, να σας πω -για να δούμε ποιος ήταν υπέρ και ποιος ήταν κατά -ας πάει ένας δικός σας βουλευτής και ένας δικός μας στην Κύπρο, για να δείτε τι ανταπόκριση και τι υποδοχή θα υπάρχει στο λαό της Κύπρου, που τουλάχιστον αυτοί γνωρίζουν ποιος είναι με ποιον.
Και επειδή αναφερθήκατε στο ζήτημα του νέου πατριωτισμού, να σας πω ότι έχετε δίκιο. Συμφωνώ ότι, πράγματι, ο πατριωτικός ο λόγος, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες, τις σκληρές ώρες που περνάει ο Ελληνικός λαός, ενώνει. Όμως, θέλει συνέπεια μια θέση, για να γίνεται ισχυρή. Ήταν ενωτικό το μήνυμά σας, παραμονές των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν είπατε ότι όποιος δεν αναγνωρίζει το Μνημόνιο έχει αντιπατριωτικό λόγο; Αυτή είναι η νοοτροπία του νέου πατριωτισμού;
Για το θέμα που λέγεται ΑΟΖ: Εμείς πιστεύουμε ότι μπορείτε να τη θεσπίσετε αμέσως. Δεν χρειάζεται διαπραγματεύσεις. Διαπραγμάτευση γίνεται στην επόμενη διαδικασία, που είναι η οριοθέτηση. Με το όποιο παράκτιο κράτος θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Σήμερα, όλες οι πτέρυγες της Βουλής, αν ακούσατε, είναι υπέρ. Θα έπρεπε αυτό να σας τονώνει να σας δίνει δύναμη. Είμαστε όλοι μαζί σας, εάν θελήσετε να προχωρήσετε σε αυτό που προχώρησε η μικρή Κύπρος, η αδύναμη Κύπρος και κανείς δεν της «τράβηξε το αυτί»
Λέτε ότι διαπραγματεύεστε. Σας λέω ότι η Τουρκία, που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1982, ρύθμισε, ήδη, δική της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα. Εμείς τι φοβόμαστε;
Θα ήθελα να πω κάτι ακόμη: Άκουσα να λέγεται ότι εμείς δεν βάλαμε ποτέ «βέτο» για το Μακεδονικό! Υπουργός σας, νομίζω, το είπε. Ίσως δεν γνωρίζει τη λέξη Βουκουρέστι. Είναι δικό του πρόβλημα. Δεν θέλει να θυμάται τι συνέβη τότε, ποιος αντετάχθη, ποιος έβαλε το πραγματικό «βέτο».
Που είπε, επίσης, για δηλώσεις που έχω κάνει για τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Μπορείτε να πάρετε όλες τις δηλώσεις που έχω κάνει στη ζωή μου. Πάντοτε μία ήταν η θέση μου για το Κυπριακό. Αυτή που είχα και τότε. Και ήμουν ασφαλέστατα κατά του σχεδίου Ανάν και ήμουνα υπέρ της θέσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τότε στήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο σε αυτή την μεγάλη απόφαση, όταν άλλοι φωνάζανε για το «ναι».
Θέλω να πω μόνο δύο πράγματα ακόμα: Αυτή τη στιγμή, για να μην ξεχνάμε τους αγρότες, μιλάμε για εξωτερική πολιτική και βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήσεις για τη μετεξέλιξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενόψει του 2013, που όπως ξέρετε θα καταργηθούν διάφορες αγροτικές επιδοτήσεις. Τεράστιο το ζήτημα και θα έπρεπε κανονικά, σε αυτή τη συζήτηση, να έχουμε αναφερθεί και σε αυτό, διεξοδικότερα.
Τέλος θα πω το εξής: Μιλήσατε για τις επισκέψεις Καραμανλή και τη δική σας στον Ερντογάν. Εγώ είμαι εδώ για να υπερασπίζομαι την αλήθεια. Δεν ήμουν τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο Καραμανλής δεν έκανε μυστική διπλωματία για να έχει ανάγκη να βγάζει δημόσιες κορώνες. Εσείς κάνετε μυστική διπλωματία. Και επιπλέον, όταν ο Καραμανλής πήγαινε στην Τουρκία, δεν έγινε καμία παραβίαση. Όταν εσείς πήγατε στο Ερζερούμ έγινε όργιο παραβιάσεων. Και τόσο σοβαρά πήραν τις διαμαρτυρίες μας οι γείτονες μας, ώστε εκτός από αεροσκάφη, έστειλαν πρόσφατα και υποβρύχιο, μια ανάσα από το Λαύριο. Υποχρεώνοντας τα ελικόπτερα του Ναυτικού να σηκωθούν για να το αναγνωρίσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Θέλω να πω και κάτι άλλο: Στην πενταετία 2004 – 2009, υπήρχε και άλλη μια διαφορά: Τότε η χώρα δεν βρισκόταν, κ. Παπανδρέου, σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας, όπως εσείς ομολογείτε ότι συμβαίνει σήμερα. Και τότε δεν υπήρχε μυστική διπλωματία και δεν υπήρχαν Τούρκοι οι οποίοι μίλαγαν για 50-50 και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Και όταν χρειάστηκε να τους πάμε κόντρα, πήγαμε κόντρα με το σχέδιο Ανάν, κ. Παπανδρέου. Θυμάστε τότε τι λέγατε εσείς, δεν θέλω να το επαναλάβω. Αλλά όχι να το ρίχνουμε στο ότι στο παρελθόν γινόταν μυστική διπλωματία. Αυτή είναι μυστική διπλωματία!
Όταν ήμουνα εγώ υπουργός των Εξωτερικών, για να μιλήσουμε 5 λεπτά με τον Ντεμιρέλ τότε, γινόντουσαν συσκέψεις επί συσκέψεων. Βρεθήκατε 2 ώρες μόνος σας με τον Ερντογάν και δεν δικαιούται κανένας άλλος στην Ελλάδα, να γνωρίζει τι είπατε; Τι είναι αυτό; Δεν είναι αυτό μυστική διπλωματία;
Τέλος, αναφερθήκατε στη Μαδρίτη, το Ελσίνκι κ.λπ. Τέλη Ιανουαρίου του ’96 -σε μια εβδομάδα κλείνουμε 15 χρόνια ακριβώς- η Τουρκία ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησε να επιβάλει «γκρίζες ζώνες» στα Ίμια. Το ποιος είπε τότε «No flags no troops», «όχι σημαίες, όχι στρατιωτική φύλαξη» και ποιος αυτό το μετέφερε σε «γκρίζες ζώνες» και μειωμένη κυριαρχία το γνωρίζουν όλοι. Καλοκαίρι ’97 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η κυβέρνηση Σημίτη αποδέχεται τα μη κατονομαζόμενα «ζωτικά συμφέροντα». Και αυτό έκτοτε η Άγκυρα το έχτισε και το παρουσίασε ως νομιμοποίηση ή τουλάχιστον ως έμμεση παραδοχή των «γκρίζων ζωνών» από την πλευρά της Ελλάδας.
Το Δεκέμβριο του ’99, στο Ελσίνκι η κυβέρνηση Σημίτη έκανε ένα βήμα πιο πέρα και αποδέχτηκε και «συνοριακές διαφορές», μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Όταν τότε το μόνο πρόβλημα που πραγματικά υπήρχε διμερώς, ήταν η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Μέσα σε 4 χρόνια. Η Τουρκία διακήρυξε «γκρίζες ζώνες», εξασφάλισε την έμμεση αποδοχή «γκρίζων ζωνών» από την Ελλάδα στη Μαδρίτη και την περαιτέρω αποδοχή από Ελλάδα, στο Ελσίνκι, ότι υπάρχουν και άλλες διαφορές, χωρίς αναφορά για την επίλυση τους στο Διεθνές Δίκαιο. Πέτυχε τρία στα τρία. Αυτή ήταν η πολιτική που επέτρεψε στην Τουρκία, τις λεγόμενες δικές της επιτυχίες. Επιτυχίες οι οποίες ανατράπηκαν από το 2004 και μετά. Και τώρα φοβάμαι ότι πολλοί επιχειρούν να την ξαναφέρουν αυτή την πολιτική.
Σας προειδοποιούμε να μην το κάνετε.
Και σας λέμε ότι θα σας εμποδίσουμε να το κάνετε.
Είναι ξεκάθαρη η θέση και θέλω να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ότι, για τη Ν.Δ., είναι μια θέση διαφάνειας, την οποία θα την υποστηρίξουμε μέχρι τέλους.
Θέλω να πω -επειδή αναφερθήκατε στα θέματα αυτά της διαφάνειας και της διαφθοράς- πως δεν ξέρω τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ο λόγος σας, κ. Παπανδρέου, όταν εσείς απροκάλυπτα αθετείτε δεσμεύσεις επίσημες, υπεύθυνες –υποτίθεται- και συμφωνίες, όπως εκείνες με τις οποίες δεσμευθήκαμε απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, και στον Ελληνικό λαό: Ότι, δηλαδή, θα αποδεχθείτε τη θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το οποίο είχαμε κάνει, κι εδώ, ιδιαίτερη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως. Και ότι θα καταθέτατε τις δικές μας προτάσεις, τη δική μας -στην πράξη- συναίνεση, αν μιλάτε για συναίνεση, γύρω από το θέμα των θεσμών και της διαφάνειας, μέχρι τον Ιούνιο.
Τρεις φορές σας το θύμισα από αυτό το βήμα.
Δεσμευτήκατε, και είπατε θα γίνει με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν το κάνατε. Αντ’ αυτού καταθέτετε νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών, ενώ ξέρετε ότι -μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα- ένας τέτοιος Νόμος θα έχει ουσιαστικά το αποτέλεσμα της ασπιρίνης στον καρκίνο. Δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο.
Και νωρίτερα είχατε καταθέσει και πρόταση του υπουργού των Εσωτερικών, όπως είπατε προηγουμένως.
Επομένως, εδώ υπάρχει έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει ότι, με τη συμπεριφορά σας, απαξιώνετε και το ίδιο το κύρος του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ύστερα ζητάτε, με τεράστια ευκολία, συναίνεση για όλα. Η μόνη συνέπεια που έχετε, είναι η ασυνέπειά σας κ. Παπανδρέου.
Για να μην σας θυμίσω ποια άλλη δέσμευση, έχετε αναλάβει επανειλημμένα: Για το Χρηματιστήριο, για τη μεγαλύτερη υπόθεση ληστείας σε βάρος εκατομμυρίων Ελλήνων, για την οποία βεβαίως δεν συστήνετε καμία Εξεταστική Επιτροπή. Και οι λόγοι είναι προφανείς.
Και μια που αναφερθήκατε στις Εξεταστικές: Προφανώς και γνωρίζατε ότι τα αδικήματα στο Βατοπαίδι ήταν παραγεγραμμένα. Και θέλετε, συσκοτίζοντας την αλήθεια, να παρουσιάσετε ότι - αυτή η παραγραφή- είναι κάτι που θα μείνει ως ρετσινιά στη Ν.Δ. Υπάρχουν, όμως, βουλευτές σαν τον Αλέκο τον Κοντό που, με την υπευθυνότητά τους, αποκάλυψαν τη δική σας ανευθυνότητα. Γιατί εμείς είπαμε «φως παντού». Και η δική μας η παράταξη Τσουκάτους δεν βγάζει.
Εγώ, μια που το θέσατε, σας ρωτώ: Θα προχωρήσετε σε σύσταση Προανακριτικής για τη SIEMENS; Για παραγεγραμμένα και πάλι αδικήματα; Προχωρήστε. Ο κόσμος θα θεωρήσει ότι κοροϊδεύετε. Δεν θα προχωρήσετε; Ο κόσμος θα θεωρήσει ότι κοροϊδεύατε, τόσους μήνες, μιλώντας για κάθαρση. Ή μήπως θα συστήσετε Προανακριτική Επιτροπή, μόνο για τη διετία 2007-2009 της Νέας Δημοκρατίας, που δεν είναι παραγεγραμμένη;
Αυτό -θα σας ρωτήσουν- ήταν το σκάνδαλο της SIEMENS και η κάθαρση που ευαγγελιστήκατε; Μια διετία; Μόνο εκείνη η οποία σας βολεύει; Και θέλω τότε να δω ποιοι θα είναι αυτοί οι 30 βουλευτές, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που θα βάλουν την υπογραφή τους σε μια προδιαγεγραμμένη και νομολογημένη, πλέον, αποτυχία. Γι’ αυτό, σας είπα από την αρχή: Έχετε μπει σε αδιέξοδο.
Θα ήθελα να σας πω ότι για την αλλαγή του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, στις 24 Ιανουαρίου, όταν είδαμε πια ότι δεν ακολουθείτε τη γραμμή, στην οποία είχαμε όλοι οι πολιτικοί συμφωνήσει, καταθέσαμε συγκεκριμένες θέσεις, όπως η θέσπιση ανώτατης προθεσμίας για την υποβολή πορίσματος της Εξεταστικής, κ.λπ. προκειμένου να υπάρχουν και οι δικές μας θέσεις. Και θα ήθελα να το καταθέσω και στα πρακτικά της Βουλής.
Για το Σύνταγμα: Αποδράσατε, κ. Παπανδρέου, από τη Βουλή για το άρθρο 16. Και έτσι, μια ολόκληρη Αναθεώρηση, όπου εσείς οι ίδιοι είχατε καταθέσει προτάσεις, «πήγε στο βρόντο». Αλλά αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Όταν έρχεται η ώρα του μεγάλου «ναι» ή του μεγάλου «όχι», πάντα λέει το μικρόψυχο «όχι».
Εάν θέλετε να ψάξουμε στην ιστορία, θα σας πω και άλλα πολλά παραδείγματα.
Εδώ φτάσατε στο σημείο να μας πείτε ότι εμείς ήμασταν εκείνοι οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του Σχεδίου «Ανάν». Αν θέλετε να το «χοντρύνουμε», κ. Παπανδρέου, να σας πω -για να δούμε ποιος ήταν υπέρ και ποιος ήταν κατά -ας πάει ένας δικός σας βουλευτής και ένας δικός μας στην Κύπρο, για να δείτε τι ανταπόκριση και τι υποδοχή θα υπάρχει στο λαό της Κύπρου, που τουλάχιστον αυτοί γνωρίζουν ποιος είναι με ποιον.
Και επειδή αναφερθήκατε στο ζήτημα του νέου πατριωτισμού, να σας πω ότι έχετε δίκιο. Συμφωνώ ότι, πράγματι, ο πατριωτικός ο λόγος, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες, τις σκληρές ώρες που περνάει ο Ελληνικός λαός, ενώνει. Όμως, θέλει συνέπεια μια θέση, για να γίνεται ισχυρή. Ήταν ενωτικό το μήνυμά σας, παραμονές των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν είπατε ότι όποιος δεν αναγνωρίζει το Μνημόνιο έχει αντιπατριωτικό λόγο; Αυτή είναι η νοοτροπία του νέου πατριωτισμού;
Για το θέμα που λέγεται ΑΟΖ: Εμείς πιστεύουμε ότι μπορείτε να τη θεσπίσετε αμέσως. Δεν χρειάζεται διαπραγματεύσεις. Διαπραγμάτευση γίνεται στην επόμενη διαδικασία, που είναι η οριοθέτηση. Με το όποιο παράκτιο κράτος θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Σήμερα, όλες οι πτέρυγες της Βουλής, αν ακούσατε, είναι υπέρ. Θα έπρεπε αυτό να σας τονώνει να σας δίνει δύναμη. Είμαστε όλοι μαζί σας, εάν θελήσετε να προχωρήσετε σε αυτό που προχώρησε η μικρή Κύπρος, η αδύναμη Κύπρος και κανείς δεν της «τράβηξε το αυτί»
Λέτε ότι διαπραγματεύεστε. Σας λέω ότι η Τουρκία, που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1982, ρύθμισε, ήδη, δική της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα. Εμείς τι φοβόμαστε;
Θα ήθελα να πω κάτι ακόμη: Άκουσα να λέγεται ότι εμείς δεν βάλαμε ποτέ «βέτο» για το Μακεδονικό! Υπουργός σας, νομίζω, το είπε. Ίσως δεν γνωρίζει τη λέξη Βουκουρέστι. Είναι δικό του πρόβλημα. Δεν θέλει να θυμάται τι συνέβη τότε, ποιος αντετάχθη, ποιος έβαλε το πραγματικό «βέτο».
Που είπε, επίσης, για δηλώσεις που έχω κάνει για τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Μπορείτε να πάρετε όλες τις δηλώσεις που έχω κάνει στη ζωή μου. Πάντοτε μία ήταν η θέση μου για το Κυπριακό. Αυτή που είχα και τότε. Και ήμουν ασφαλέστατα κατά του σχεδίου Ανάν και ήμουνα υπέρ της θέσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τότε στήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο σε αυτή την μεγάλη απόφαση, όταν άλλοι φωνάζανε για το «ναι».
Θέλω να πω μόνο δύο πράγματα ακόμα: Αυτή τη στιγμή, για να μην ξεχνάμε τους αγρότες, μιλάμε για εξωτερική πολιτική και βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήσεις για τη μετεξέλιξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενόψει του 2013, που όπως ξέρετε θα καταργηθούν διάφορες αγροτικές επιδοτήσεις. Τεράστιο το ζήτημα και θα έπρεπε κανονικά, σε αυτή τη συζήτηση, να έχουμε αναφερθεί και σε αυτό, διεξοδικότερα.
Τέλος θα πω το εξής: Μιλήσατε για τις επισκέψεις Καραμανλή και τη δική σας στον Ερντογάν. Εγώ είμαι εδώ για να υπερασπίζομαι την αλήθεια. Δεν ήμουν τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο Καραμανλής δεν έκανε μυστική διπλωματία για να έχει ανάγκη να βγάζει δημόσιες κορώνες. Εσείς κάνετε μυστική διπλωματία. Και επιπλέον, όταν ο Καραμανλής πήγαινε στην Τουρκία, δεν έγινε καμία παραβίαση. Όταν εσείς πήγατε στο Ερζερούμ έγινε όργιο παραβιάσεων. Και τόσο σοβαρά πήραν τις διαμαρτυρίες μας οι γείτονες μας, ώστε εκτός από αεροσκάφη, έστειλαν πρόσφατα και υποβρύχιο, μια ανάσα από το Λαύριο. Υποχρεώνοντας τα ελικόπτερα του Ναυτικού να σηκωθούν για να το αναγνωρίσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Θέλω να πω και κάτι άλλο: Στην πενταετία 2004 – 2009, υπήρχε και άλλη μια διαφορά: Τότε η χώρα δεν βρισκόταν, κ. Παπανδρέου, σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας, όπως εσείς ομολογείτε ότι συμβαίνει σήμερα. Και τότε δεν υπήρχε μυστική διπλωματία και δεν υπήρχαν Τούρκοι οι οποίοι μίλαγαν για 50-50 και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Και όταν χρειάστηκε να τους πάμε κόντρα, πήγαμε κόντρα με το σχέδιο Ανάν, κ. Παπανδρέου. Θυμάστε τότε τι λέγατε εσείς, δεν θέλω να το επαναλάβω. Αλλά όχι να το ρίχνουμε στο ότι στο παρελθόν γινόταν μυστική διπλωματία. Αυτή είναι μυστική διπλωματία!
Όταν ήμουνα εγώ υπουργός των Εξωτερικών, για να μιλήσουμε 5 λεπτά με τον Ντεμιρέλ τότε, γινόντουσαν συσκέψεις επί συσκέψεων. Βρεθήκατε 2 ώρες μόνος σας με τον Ερντογάν και δεν δικαιούται κανένας άλλος στην Ελλάδα, να γνωρίζει τι είπατε; Τι είναι αυτό; Δεν είναι αυτό μυστική διπλωματία;
Τέλος, αναφερθήκατε στη Μαδρίτη, το Ελσίνκι κ.λπ. Τέλη Ιανουαρίου του ’96 -σε μια εβδομάδα κλείνουμε 15 χρόνια ακριβώς- η Τουρκία ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησε να επιβάλει «γκρίζες ζώνες» στα Ίμια. Το ποιος είπε τότε «No flags no troops», «όχι σημαίες, όχι στρατιωτική φύλαξη» και ποιος αυτό το μετέφερε σε «γκρίζες ζώνες» και μειωμένη κυριαρχία το γνωρίζουν όλοι. Καλοκαίρι ’97 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η κυβέρνηση Σημίτη αποδέχεται τα μη κατονομαζόμενα «ζωτικά συμφέροντα». Και αυτό έκτοτε η Άγκυρα το έχτισε και το παρουσίασε ως νομιμοποίηση ή τουλάχιστον ως έμμεση παραδοχή των «γκρίζων ζωνών» από την πλευρά της Ελλάδας.
Το Δεκέμβριο του ’99, στο Ελσίνκι η κυβέρνηση Σημίτη έκανε ένα βήμα πιο πέρα και αποδέχτηκε και «συνοριακές διαφορές», μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Όταν τότε το μόνο πρόβλημα που πραγματικά υπήρχε διμερώς, ήταν η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Μέσα σε 4 χρόνια. Η Τουρκία διακήρυξε «γκρίζες ζώνες», εξασφάλισε την έμμεση αποδοχή «γκρίζων ζωνών» από την Ελλάδα στη Μαδρίτη και την περαιτέρω αποδοχή από Ελλάδα, στο Ελσίνκι, ότι υπάρχουν και άλλες διαφορές, χωρίς αναφορά για την επίλυση τους στο Διεθνές Δίκαιο. Πέτυχε τρία στα τρία. Αυτή ήταν η πολιτική που επέτρεψε στην Τουρκία, τις λεγόμενες δικές της επιτυχίες. Επιτυχίες οι οποίες ανατράπηκαν από το 2004 και μετά. Και τώρα φοβάμαι ότι πολλοί επιχειρούν να την ξαναφέρουν αυτή την πολιτική.
Σας προειδοποιούμε να μην το κάνετε.
Και σας λέμε ότι θα σας εμποδίσουμε να το κάνετε.