13 Ιανουαρίου 2011

'Ελληνες καθηγητές σου λέει μετά...

Ερώτηση: Μπορεί ένας πολύ μεγάλος αντιγραφέας περιφερειακού πανεπιστημίου να βρεθεί στο κεντρικότερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, αντί να απολυθεί για κάτι που στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρείται «ακαδημαϊκό έγκλημα», ελληνιστί: academic crime;

Απάντηση: Βεβαιότατα!

Το κόλπο είναι παλιό και δοκιμασμένο: Μαζεύω από τους φοιτητές μου όσες μεταφράσεις ετοιμάζουν από την ξένη βιβλιογραφία (βιβλία, άρθρα περιοδικών, άρθρα εφημερίδων … αχ σε αυτά τα τελευταία έχω, είναι αλήθεια, μια αδυναμία) στα πλαίσια των εργασιών που τους βάζω. Κατόπιν τις μεταφέρω «αυτολεξεί» στα βιβλία που βγάζω σωρηδόν στην Ελλάδα! Ποιος θα κάθεται να ψάξει και τι θα βρει!!! Και αν πάλι κάτι βρουν κάτι περίεργοι «συνάδελφοι» που χαλάνε την πιάτσα «ψωνίσανε από χέρι»! Ας πάνε να βρουν το δίκιο τους!


Ο κ. Ιωάννης Μάζης –ναι ο ευτραφής κύριος που εμφανίζεται πότε-πότε στη τηλεόραση με εκείνο το περισπούδαστο και, ενίοτε, θυμωμένο και βλοσυρό ύφος— εγκατέλειψε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και με αντικείμενο την οικονομική γεωγραφία!!! βρέθηκε πριν από ένα χρόνο στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρεούλα με την κομψευόμενη σύζυγό του. Τι σχέση έχει η οικονομική γεωγραφία με τις τουρκικές σπουδές θα ρωτήσετε. Όση και ο φάντης με το ρετσινόλαδο, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα τώρα. Τόσα αίσχη γίνονται στο ελληνικό πανεπιστήμιο, στην τήρηση του νόμου και των προϋποθέσεων που θάπρεπε να ικανοποιούνται για τη συνάφεια του αντικειμένου του κ. Μάζη με το συγκεκριμένο τμήμα θα κολλήσουμε!

Το ωραιότερο όμως δεν το ξέρετε! Ο κύριος μεγαλοαντιγραφέας δεν αρκέστηκε στο δικό του μόνο βόλεμα στην Αθήνα. Έπρεπε να φροντίσει να ξεπληρώσει και όσους τον υποστήριξαν όταν στην κρίση του παρουσιάστηκαν οι αποδείξεις της άγριας λογοκλοπής και των τρελλών αντιγραφών. Δηλαδή τον κ. Ιωάννη Σεϊμένη. Ναι, σωστά μαντέψατε: το «ανέκδοτο της ελληνικής διεθνολογικής κοινότητας», τον απερίγραπτο τύπο άλλου περιφερειακού πανεπιστημίου με το παγκοσμίως πρωτότυπο αντικείμενο «Θετικές Επιστήμες και Ευρωμεσογειακές Σχέσεις»!!! Από το 1999 ουρλιάζει ο τόπος αλλά το κράτος και τα άλλα πανεπιστήμια σιωπούν … [βλέπε http://www.hri.org]

Τι έχει να πει για όλα αυτά ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών; Τον απασχολεί καθόλου ότι με τα δύο αυτά επιστημονικά ανέκδοτα το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα βουλιάξει ακόμα περισσότερο στην ανυποληψία; Και, τι κρίμα, ο διακαής πόθος του κ. Πελεγρίνη να επιστρέψει το ΕΚΠΑ στη λίστα με τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου θα γίνει άπιαστο όνειρο!