24 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ Φ.Π.Α.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου απέστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης σχετικά με τη μείωση του Φ.Π.Α. Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης «με δεδομένη την δεινή οικονομική στενότητα της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, είναι εφικτή και επιβεβλημένη η άμεση μείωση του ΦΠΑ έως μηδενισμού στα 20 βασικά είδη καθημερινότητας που χρησιμοποιεί η ελληνική οικογένεια αλλά και στα φάρμακα».

Το πλήρες κείμενο της επιστολή του Περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ακρίβεια, η ανεργία και η οικονομική στενότητα κυριαρχούν στη Μακεδονία. Οι πολίτες ζουν κάτω από αυτήν την ιδιότυπη ομηρία. Βιώνουμε έναν απίστευτο κύκλο οικονομικής υποβάθμισης με συνέπειες που ακόμα και οι ειδικοί περί τα οικονομικά αδυνατούν να προβλέψουν.

Η ανεργία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία βρίσκεται άνω του 25% και πλήττει ιδίως στις νεώτερες ηλικίες. Η συστοιχία των οικονομικών δυσχερειών τους ωθεί στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη. Η κοινωνία αποστεώνεται από την νεολαία μας και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αγωνιούν καθημερινά. Ταυτόχρονα μισθοί και συντάξεις δέχονται την ισχυρή πίεση από την λογιστική απληστία των μέτρων του μνημονίου. Μάλιστα είναι τόση η πίεση στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, που χιλιάδες από αυτούς αδυνατούν ακόμη και να πληρώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ...

Με δεδομένη την δεινή οικονομική στενότητα της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, εκτιμώ ότι είναι εφικτή και επιβεβλημένη η άμεση μείωση του ΦΠΑ έως μηδενισμού στα 20 βασικά είδη καθημερινότητας που χρησιμοποιεί η ελληνική οικογένεια αλλά και στα φάρμακα. Λόγω της κατάστασης που σήμερα επικρατεί στην πατρίδα μας και λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετά προϊόντα πωλούνται ακριβότερα στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρώπη, θα μπορούσε έως το 2013 που λήγει το Μνημόνιο να παγώσει ο ΦΠΑ στα επίπεδα του 5% ή και χαμηλότερα για 20 προϊόντα που γεμίζουν «το καλάθι της νοικοκυράς»: ψωμί – γάλα - τυρί – γιαούρτι – καφές – μακαρόνια – βούτυρο – ρύζι – κρέας - ζάχαρη – χαρτικά – ηλεκτρικό – τηλέφωνο – λάδι – κοτόπουλο – αλεύρι – αυγά - ηλεκτρικές συσκευές – φρούτα – λαχανικά - γλυκά.

Με μια τέτοια εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι το κόστος της μείωσης πιθανών εσόδων θα αποκατασταθεί από την αύξηση των πωλήσεων ενώ θα αποκατασταθεί στην κοινωνία το χαμένο αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μείωση του ΦΠΑ πέτυχε και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε απ’ ευθείας συνεννοήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα της καθημερινότητας, ώστε να ανακουφίσετε τα πληγέντα χαμηλά εισοδήματα, να δώσετε ανάσα στην κατανάλωση, να αποκαταστήσετε το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης που είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση.

Με τιμή,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Ψωμιάδης»