Το ενδεχόμενο της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές επαναφέρει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, το ζήτημα της σταθερότητας των πολιτικών κανόνων στη χώρα αλλά και του μέτρου της ευθύνης του πολιτικού κόσμου στη σημερινή συγκυρία.
Το αξίωμα ότι « στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχουν εκλογές», αποτέλεσε για πολλά χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο της τακτικής των κόμματων.
Για την εκάστοτε αντιπολίτευση, αυτό σημαίνει τη διατύπωση του αιτήματος των προώρων εκλογών και μάλιστα πολλές φορές πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των προηγούμενων αποτελεσμάτων.
Ενώ η εκάστοτε κυβέρνηση, ανάλογα με τη συγκυρία, είτε θέτει το δίλημμα προκειμένου να εκβιάσει καταστάσεις, είτε προκηρύσσει εκλογές, αν κρίνει ότι θα κερδίσει.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τη μεταπολίτευση και μετά έχουν διεξαχθεί 13 εκλογικές αναμετρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 2026 και όχι στο 2011 - αν υπολογίσουμε ότι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Στο ίδιο δε χρονικό διάστημα, ο εκλογικός νόμος άλλαξε έξι φορές !
Αντέχει όμως σήμερα χώρα – με τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα να μπει σε μια ακόμα περιπέτεια;
Μπορεί να έχει βάση αυτή η συζήτηση, όταν το κόστος κάθε εκλογικής αναμέτρησης ,που βαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, κυμαίνεται από 80 έως και 120 εκατομμύρια ευρώ;
Η συζήτηση και μόνο για πρόωρες εκλογές, προκαλεί.
Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, όπως αυτό του Economist και των Guardian, είναι απολύτως εύγλωττα, ταυτίζοντας τις πρόωρες εκλογές με την απόλυτη χρεωκοπία .
Στην Ελλάδα, είναι αλήθεια, πρέπει να αλλάξουν πολλά. Ανάμεσα σ αυτά, είναι προφανώς και οι κανόνες του πολιτικού ανταγωνισμού.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν την τετραετία για να δείξουν τι μπορούν να προσφέρουν στο λαό και οι αντιπολιτεύσεις για να είναι σε θέση να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους με σιγουριά.
Με άλλες λέξεις ,η δικονομία των εκλογών – δηλαδή ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής τους, πρέπει να είναι δεδομένα που δε θα μεταβάλλονται από εκλογή σε εκλογή.
Και μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, αυτές τiς αρχές, πρέπει οπωσδήποτε να τις προβλέψει.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι πρόωρες εκλογές, δεν είναι η λύση, αλλά ένα ακόμα πρόβλημα.
(Δημοσιεύθηκε στον Ελ. Τύπο της Κυριακής 16 Ιανουαρίου 2011)