«Συμφωνούμε με τον κ. Μπόλαρη ότι χρειάζεται σοβαρότητα, όμως πάλι εμφανίζεται αδιάβαστος και εκτίθεται. Αντί να μιλήσει για τις ευθύνες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης καθώς και άλλων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών φορέων, αποκρύπτει την αλήθεια.
Η ΝΑΘ δεν ήταν «επισπεύδων φορέας», αλλά ενδιάμεσος. «Επισπεύδων» ήταν και παραμένει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η απόφαση δεν στρέφεται κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θα κληθεί να πληρώνει την αδράνεια των κυβερνήσεων. Με δικές μας ενέργειες το 2003 αποσοβήθηκε η επιβολή προστίμων στην Ελλάδα με το σχέδιο το οποίο υποβάλαμε και εγκρίθηκε από τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές
Όσο για τα έργα που αναφέρει ότι είναι ανεκτέλεστα, τον ενημερώνουμε:
- «Έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων»: η απόφαση της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν μιλά καν γι’ αυτό το έργο.
- «Έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομη λειτουργία της ενωτικής τάφρου»: έχει ολοκληρωθεί, λειτουργεί, και αυτή τη στιγμή περιμένουμε από το ΥΠΕΚΑ κονδύλι για την αρχαιολογία. Είναι το έργο χάρη στο οποίο γέμισε ξανά νερό η λίμνη Κορώνεια, ενώ λειτούργησε τα ταυτόχρονα ως αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή.
- «Έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης»: το θέμα βρίσκεται στο ΣτΕ και συζητήθηκε το Νοέμβριο.
- «Παρακολούθηση διαχειριστικών παρεμβάσεων και δημιουργίας συστήματος λήψης αποφάσεων»: έχει τελειώσει το 2009 με την εγκατάσταση 35 σταθμών παρακολούθησης. Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε τις φυσικές και χημικές παραμέτρους της λίμνης και την ποσότητα των νερών, με δικά μας έξοδα.
- «Διαχείριση καλαμώνων στο υγροτοπικό σύστημα της Κορώνειας»: Το μηχάνημα έχει αγοραστεί, η μελέτη έχει προσβληθεί στο ΣτΕ και μετά από 5 αναβολές συζητείται το Μάιο 2011.
- «Εφαρμογή και παρακολούθηση της ΚΥΑ για τα τοξικά και τον έλεγχο των αποβλήτων, των λημμάτων της περιοχής κ.λπ.»: έχει τελειώσει. Σήμερα λειτουργούν μόνο 9 από τις 29 βιομηχανίες, οι οποίες φυσικά είναι ελεγμένες και ελεγχόμενες σε τακτά χρονικά διαστήματα (τελευταία αναφορά της Δ/νσης Ανάπτυξης στις 29 Δεκεμβρίου 2010).
Προσωπικά, τόλμησα να πω δημόσια ότι ευθύνες έχουν τα υπουργεία και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Αλλά μεγάλες ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που καθυστέρησε το έργο στο πιο κρίσιμο σημείο.
Το 2003 ήμασταν σε διαδικασία επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λίμνη Κορώνεια. Με την αναθεώρηση του MasterPlan και την επιτυχή του κατάληξη (με την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση), ανεστάλησαν οι διαδικασίες επιβολής προστίμων.
Η Νομαρχία ήταν υπεύθυνη μόνο για τα 7 έργα από τα 21 του μνημονίου για το μεγάλο έργο «Αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας». Τα υπόλοιπα θα έπρεπε να έχουν γίνει από οκτώ φορείς μεταξύ των οποίων και τρία υπουργεία (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ και Υπουργείο Ανάπτυξης) δηλαδή: γεωτρήσεις, νέες καλλιέργειες και εν γένει αγροπεριβαλλοντικά, αλλαγή τρόπου άρδευσης, χρηματοδότηση όλων όσων ασχολούνται με τα αγροτικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο φορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει εύσημα στη Νομαρχία μας για την πρόοδο των έργων, παρά τα προβλήματα που εντόπιζε στις καθυστερήσεις και στην αδράνεια της κεντρικής διοίκησης.
Ως προς τον κ. Πασχαλίδη, ψάξαμε να βρούμε τι έκανε επί 2 χρόνια ως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Δυστυχώς, δεν έκανε τίποτε. Δυστυχώς, στο όνομα της μικροπολιτικής, η αντιπολίτευση ήταν και παραμένει αδιάβαστη».