18 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΕ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ & Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Επιστολή στους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης Ευάγγελο Βενιζέλο και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό ως «παραμεθόριων περιοχών» για τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας στον νέο αναπτυξιακό - επενδυτικό νόμο.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης ζητά την απόσυρση του συγκεκριμένου «αναχρονιστικού χαρακτηρισμού» από το νομοσχέδιο, «διότι είναι αδιανόητο να υποβάλλουμε τους υποψήφιους επενδυτές σε πρόσθετες και εξαιρετικά εξειδικευμένες διατυπώσεις, ουσιαστικά αποτρέποντάς την έλευσή τους στον τόπο μας».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ήρθε σε γνώση μου η πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό ως «παραμεθόριων περιοχών» για τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας στον νέο αναπτυξιακό - επενδυτικό νόμο που εισάγεται οσονούπω προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και επενδύσεις, υιοθετώντας εν έτει 2011 έναν τέτοιο αναχρονιστικό χαρακτηρισμό. Όταν οι βαλκανικές χώρες αποτελούν ήδη μέλη ή διασυνδεδεμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αδιανόητο να υποβάλλουμε τους υποψήφιους επενδυτές σε πρόσθετες και εξαιρετικά εξειδικευμένες διατυπώσεις, ουσιαστικά αποτρέποντάς την έλευσή τους στον τόπο μας.

Ας πάψουμε να βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας, εμμένοντας σε αναχρονιστικούς χαρακτηρισμούς. Είμαστε υπέρ του αναπτυξιακού – επενδυτικού νόμου, όμως θεωρώ ότι η κυβέρνηση οφείλει να άρει τον απαράδεκτο αυτό χαρακτηρισμό και να μην προχωρήσει σε ένα νόμο που αντί να προσελκύει θα αποθαρρύνει κάθε υποψήφιο επενδυτή και θα καταδικάζει οριστικά και αμετάκλητα την περιοχή μας σε οικονομικό μαρασμό.

Κατόπιν τούτων σας ζητώ να αποσύρετε τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό από το νομοσχέδιο, διότι διαφορετικά κατ’ ουσίαν θα ακυρώνεται ο στόχος του νόμου, δηλαδή η ανάπτυξη και επενδύσεις.

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Ψωμιάδης»