08 Ιανουαρίου 2011

Υπό αντίξοες συνθήκες οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων την Τρίτη

...Στα ύψη πάλι τα spreads!..


http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=30497

Σε αντίξοο κλίμα θα διενεργηθεί την Τρίτη 11 Ιανουαρίου η έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Η αναρρίχηση του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μια ανάσα πριν από τις 1.000 μονάδες βάσης σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς οδηγεί το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου ακόμη και στις μικρές διάρκειες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι φημολογίες και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τα οποία διαψεύσθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο τόσο από τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην αγορά ομολόγων, αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο επέστρεψε προχθές στα επίπεδα του 1997.

Το κλίμα επιβαρύνει και η επιδείνωση των όρων δανεισμού περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης όπως για παράδειγμα της Πορτογαλίας. Χθες, Πέμπτη, τα spreads των πορτογαλικών ομολόγων προσέγγισαν τις 400 μονάδες βάσης, λόγω της αύξησης του επιτοκίου δανεισμού στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 500 εκατ. ευρώ, στο 3,686%.

Σε κάθε περίπτωση εντός του Ιανουαρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, ύψους 4,48 δισ. ευρώ, αλλά με το συνυπολογισμό και των εντόκων που έχουν ήδη διατεθεί σε ιδιώτες με δημόσια εγγραφή, οι λήξεις υπερβαίνουν το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπό το υφιστάμενο κλίμα υπάρχουν φόβοι πως η εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων χρεών θα γίνει με μεγάλο κόστος.

Η έκδοση κρατικών τίτλων της προσεχούς Τρίτης θα αφορά σε έντοκα εξάμηνης διάρκειας και θα ακολουθήσει στις 18 Ιανουαρίου η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Τα ελάχιστα ποσά που θα αντληθούν μέσω των δημοπρασιών αυτών είναι 4,5 - 4,6 δισ. ευρώ, αφού εντός του Ιανουαρίου λήγουν τρίμηνα έντοκα (έκδοσης 19 Οκτωβρίου 2010 ύψους 1,44 δισ. ευρώ), εξάμηνα έντοκα αξίας 2 δισ. ευρώ, (έκδοσης 13/7/2010) και ετήσια έντοκα (έκδοσης 12 Ιανουαρίου 2020) αξίας 1,04 δισ. ευρώ.

Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες η συγκράτηση του κόστους των εντόκων γραμματίων χαμηλότερα του 5% θα ικανοποιούσε πλήρως την κυβέρνηση. Ωστόσο, τραπεζικά στελέχη θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στο 4,82

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231073504