22 Ιανουαρίου 2011

Πυρηνικά όνειρα θερινής νυχτός

Δεν με ενδιαφέρει να σας πείσω ότι πρέπει να βάλουμε ...πυρηνική ενέργεια. Πιστεύω ότι θα δυνάμωνε την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας μας. Με αφήνει παγερά αδιάφορο ότι δεν εκπέμπει CO2, με συγκινεί ότι παράγει πολύ ρεύμα, αδιάλειπτα, και δεν με φοβίζει ότι οι Έλληνες είμαστε δήθεν τσαπατσούληδες και αρπακολατζήδες.



Με ενδιαφέρει ωστόσο να σας πείσω ότι τα συνήθη εμπόδια που αναφέρονται κατά των πυρηνικών στην Ελλάδα, είναι μάλλον πλασματικά:

1) Υπάρχουν σοβαρότατοι Έλληνες και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, και στον επιστημονικό χώρο, και στην Ελλάδα, και εκτός.

2) Το αρχικό κόστος για την εγκατάσταση 1600 MW μπορεί να φαίνεται μεγάλο, αλλά το κόστος ανά κιλοβατώρα είναι μικρό, ακριβώς επειδή αυτά τα πράγματα βγάζουν πολύ ρεύμα και χωρίς διακοπές. Όχι, δεν χρειάζεται να βάλεις πολλά λεφτά μπροστά. Εδώ πάνε να αυτοχρηματοδοτήσουν αιολικά, με μελλοντικούς φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ... Με πυρηνικό, δεν χρειάζεται καν να φουσκώσουν το ρεύμα, το πυρηνικό ρεύμα είναι από τα φτηνά...



3) Περισσότερες σοβαρές χώρες έχουν, και βάζουν πυρηνικά, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών γύρω μας: Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία, Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτος... Δείτε τον χάρτη (μεγεθύνεται με κλικ).


4) Η σεισμικότητα δεν είναι ...επιθυμητή, αλλά δεν είναι απαγορευτική, η Ιαπωνία είναι απόδειξη, και έχουμε περιοχές με χαμηλή σεισμικότητα, κοντά σε νερό, όχι πυκνοκατοικημένες, κοντά σε βαριά και διεθνή δίκτυα μεταφοράς... Δηλαδή πρέπει να είσαι διεστραμμένος (ή διεστραμμένη) να βάλεις HVDC για ...Κάσο, όταν η προφανής περιοχή απλά θέλει ενίσχυση, και μπορείς να εξάγεις ρεύμα στην Τουρκία, και όχι απλά να εισάγεις μέσω ...Κάσου.


Γιατί λοιπόν η άρνηση και ο φόβος; Θα σας πω: Επειδή έτσι θέλουν τα media που ελέγχονται απόλυτα από επιχειρηματίες που δεν θέλουν. Και υπάρχουν δύο ειδών επιχειρηματίες που δεν θέλουν: (α) αυτοί που εισάγουν και εμπορεύονται πετρέλαιο και αέριο και (β) οι υπόλοιποι, που δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους και με τους πρώτους, και δεν υπάρχει ούτε αρκετή πίτα, ούτε αρκετά μαύρα να μοιράσουν μεταξύ τους. Τόσο απλό. Αυτοί φτιάχνουν την κοινή γνώμη.


Για τα πυρηνικά στην Γαλλία έχω γράψει εδώ, εδώ, και εδώ. Πριν έρθει κανείς και αρχίσει θρήνους για την Φινλανδική μονάδα Olkiluoto (στην φωτό), λίγα στοιχεία για τις καθυστερήσεις που προήλθαν από κακοτεχνίες, μπορείτε να βρείτε εδώ. Η Areva, πάντως, το διαφημίζει:


Δεν προτείνω να βάλουμε πυρηνικό ρεύμα, προτείνω να σκεφτούμε γιατί ΔΕΝ βάζουμε πυρηνικό ρεύμα. Αν θέλουμε ρεύμα, οι επιλογές είναι τρεις: (α) κάρβουνο, (β) υδροηλεκτρικά και (γ) πυρηνικό. Αν θέλουμε εισαγωγές, Türk Elektrik Kurumu, lütfen. Για αέρα, επιδοτούμενα σεμινάρια, πτυχία σε επιδοτήσεις, επιμόρφωση από ΜΚΟ, στο ΥΠΕΚΑ. Την Areva και την Siemens στον τηλεφωνικό κατάλογο, για τιμές, όρους κλπ. Ζητήστε να σας πουν για την αυτοχρηματοδότηση. Δικαιολογίες από την ΔΕΗ γιατί κόβει το ρεύμα, εδώ... Όλες οι εικόνες μεγαλώνουν με κλικ.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com