19 Ιανουαρίου 2011

ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου χωρίς εξαιρέσεις και τροποποιήσεις, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες της απόλυτης αναξιοπιστίας της κυβέρνησης, με αντιφάσεις μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που εξευτελίζουν το κράτος έναντι των πολιτών.

Το βέβαιο είναι ότι το τελεσίγραφο Λοβέρδου για καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, χωρίς εξαιρέσεις, θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες εστίασης και διασκέδασης, σε μία περίοδο που υφίστανται ήδη τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Τα μικρά καταστήματα θα βάλουν λουκέτο, ενώ τα μεγαλύτερα θα υποστούν σοβαρή μείωση του ήδη χαμηλού τζίρου τους.

Επιπλέον, ο έλεγχος της εφαρμογής του νέου νόμου θα είναι πρακτικά αδύνατος, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών. Σκεφτείτε ότι για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, υπάρχουν δέκα μόλις επόπτες-ελεγκτές δημόσιας υγείας!

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δεχθεί έναν νόμο που στην πράξη αποδεικνύεται ανεφάρμοστος, καθώς θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην παρανομία καταστηματάρχες και πελάτες. Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος οφείλει να έχει την αποδοχή της κοινωνίας, να σέβεται εξίσου τα δικαιώματα καπνιστών και μη καπνιστών και να προσαρμόζεται στις κοινωνικές ανάγκες. Η πλέον δημοκρατική λύση είναι να διαχωριστούν τα καταστήματα σε καπνιστών και μη καπνιστών, κατ’ επιλογή του εκάστοτε επιχειρηματία».