05 Ιανουαρίου 2011

«Νέος Κήρυκας» Τίτλοι τέλους για την εφημερίδα των Χανίων

Το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί ότι η εφημερίδα θα συνέχιζε την έκδοσή της χθες 4 Ιανουαρίου, αλλά προχθές η διοίκηση τους ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έκδοση επ' αόριστο χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν η απόφαση αυτή είναι οριστική.

Ο «Νέος Κήρυκας» αποτελούσε τη συνέχεια της ιστορικής εφημερίδας «Κήρυξ» που ίδρυσε το 1901 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και για πολλές δεκαετίες εξέφραζε την οικογένεια Μητσοτάκη, στην οποία ανήκε και το 80% της εφημερίδας. Το τελευταίο φύλλο του «Κήρυκα» είχε κυκλοφορήσει στις 29 Ιουνίου του 2005.

Από το 2005 η εφημερίδα λειτουργούσε με νέα ιδιοκτησία και τον τίτλο «Νέος Κήρυκας» από δύο επιχειρηματίες της περιοχής. Η νέα εφημερίδα συνέχιζε να πρόσκειται στην οικογένεια Μητσοτάκη και επειδή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ίδρυσε πρόσφατα το δικό της κόμμα, ουδείς περίμενε μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια της εφημερίδας κυρία Ειρήνη Χνάρη, οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή έκδοσης είναι κυρίως οικονομικοί καθώς η κρίση έχει πλήξει τους επιχειρηματίες της περιοχής που διαφημίζονταν στην εφημερίδα, ενώ η κρατική διαφήμιση έχει σταματήσει μαζί με την κρατική βοήθεια προς τις περιφερειακές εφημερίδες.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρων – Νήσων αναφέρει ότι η αναστολή έκδοσης της εφημερίδας ήταν «το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου ενός εντύπου που φέτος θα συμπλήρωνε 100 χρόνια εκδοτικής προσπάθειας».

Το Δ.Σ. της Ένωσης καλεί την εταιρεία «Περίγραμμα Α.Ε.» στην οποία ανήκει ο «Νέος Κήρυκας» να αναθεωρήσει την απόφαση της και η ιστορική εφημερίδα να συνεχίσει την έκδοση της.

tovima.gr