20 Ιανουαρίου 2011

Αυστραλία: Οι πλημμύρες, το κόστος και οι ομογενείς

http://s.enet.gr/resources/2011-01/floods-2-thumb-large.jpgΟ ανεξάρτητος ομογενής Ομοσπονδιακός βουλευτής, Νίκος Ξενοφών, πιέζει την αυστραλιανή κυβέρνηση να διαθέσει όσα κονδύλια απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες και "να μην έχει ψύχωση με τον πλεονασματικό προϋπολογισμό".

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφών το κόστος για την αυστραλιανή οικονομία θα είναι μεγαλύτερο αν δεν διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στο μεταξύ καταστροφικές πλημμύρες συνεχίζουν να θάβουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους στη βορειοδυτική Βικτώρια καθώς τμήματα των πλημμυρισμένων περιοχών στη Βικτώρια και την Κουϊνσλάνδη αρχίζουν σταδιακά να αναδύονται από τα λασπόνερα.

Οι Υπηρεσίες Άμεσης Επέμβασης (SES) συνεχίζουν τις προειδοποιήσεις και τις εκκενώσεις κατοικιών στις πόλεις Ντιμπόλα, Κέραγκ και Χόρσαμ στη Βικτώρια.

Να σημειωθεί ότι τμήματα της πόλης Χόρσαμ, όπου ζουν και αρκετοί ομογενείς, έχουν πλέον μεταμορφωθεί σε λίμνη και θα παραμείνουν έτσι για τις επόμενες τουλάχιστον δύο μέρες.

Οι πλημμύρες σε άλλες περιοχές της Βικτώριας, που έχουν υποχρεώσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναμένεται να διαρκέσουν έως μια εβδομάδα ακόμα, ενώ νέες νεροποντές αναμένονται στην Κουϊνσλάνδη.

Στη Βικτώρια οι πλημμύρες προξένησαν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες ενώ στην Κουϊνσλάνδη οι ζημιές υπολογίζεται τώρα ότι ανέρχονται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που μέχρι αυτή τη στιγμή υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες της Βικτώριας υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες ενώ εκτιμάται ότι το 80% αυτών δεν καλύπτεται από ασφάλεια.

Παρά το γεγονός ότι οι καταρρακτώδεις βροχές σταμάτησαν σε πολλές περιοχές της Βικτώριας ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμύρας σε τουλάχιστον είκοσι ακόμα κωμοπόλεις συνεχίζει να υφίσταται.

Το απόγευμα της Τρίτης η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ, ανακοίνωσε το άνοιγμα λογαριασμού, στον οποίο ο καθένας μπορεί να καταθέσει δωρεές για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών.

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με εντολή του Αρχιεπισκόπου κ. Στυλιανού, περιέφερε δίσκους στους ελληνορθόδοξους ναούς όλης της χώρας και συγκέντρωσε ένα σεβαστό ποσόν για τους πλημμυροπαθείς.

Η επόμενη μέρα για τις χιλιάδες ανθρώπων στην Κουϊνσλάνδη που είδαν τα σπίτια, τις περιουσίες τους και τους συνανθρώπους τους σε κάποιες τραγικές περιπτώσεις, να θάβονται στην λάσπη, μυρίζει.... καταστροφή και θάνατο.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν για τους 12 αγνοούμενους που σάρωσε στο πέρασμά του το "τσουνάμι" της ξηράς στην πόλη Τοοwoomba και Grantham καθώς οι ελπίδες αυτοί να βρεθούν ζωντανοί, εξανεμίζονται ώρα με την ώρα. Μέχρι στιγμής, η Κουϊνσλάνδη θρηνεί το χαμό 20 ανθρώπων.

Στρατιώτες, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, έχουν ήδη αρχίσει το έργο της εκκαθάρισης και η καταστροφή που αντικρίζουν ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις την καταστροφή που θα επέφερε ακόμα και ένας πόλεμος.

Το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν έχει καταστραφεί και ο στρατός δουλεύει αδιάκοπα για τον καθαρισμό τους προκειμένου να ξεκινήσει η ανοικοδόμησή του.

Καθώς τα νερά των ποταμών που υπερχείλισαν καταλήγουν στον ωκεανό, αλλάζουν και την όψη του. Τα γαλάζια νερά των ακτών της Κουϊνσλάνδης έχουν μεταβληθεί σε λασπόνερα ενώ ειδικές μονάδες του στρατού, προσπαθούν να καθαρίσουν τον βυθό του ωκεανού από αντικείμενα που έστειλαν εκεί τα ορμητικά ρεύματα που κατέληξαν σε αυτόν.

Τέλος να αναφέρουμε ότι ζήτημα έχει προκύψει και για χιλιάδες κατοίκους της πολιτείας που πίστευαν ότι η ασφάλειά τους, κάλυπτε τις ζημιές από πλημμύρα και αντιμετωπίζουν τώρα μία διαφορετική πραγματικότητα. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλιστικών Εταιριών λόγω του υψηλού κόστους ασφάλισης από τον κίνδυνο πλημμύρας σε περιοχές της Κουϊνσλάνδης που θεωρούνται επιρρεπείς σε αυτές, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων δεν είχαν ασφαλίσει τις περιουσίες τους γι' αυτό το ενδεχόμενο και τώρα το διαπιστώνουν.

ΑΠΕ