21 Ιανουαρίου 2011

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε υπέρ της απαλλοτρίωσης ακινήτων στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXeiviuHlh5HfHbWEuCmBLBPvT1CBJncoy0s0UtXDo2Ac1ZtYJ9PFwklCxoQJOGSecPUP4GooBuVU6ABmO8X0C7YEK0h3EN-FzHebWZKR4fg_LgHkHVINgzDhKiimTuZ1zoCV9D4FDsgfb/s1600/chania-crete-greekislands.jpgΥπέρ της απαλλοτρίωσης ή της απευθείας εξαγοράς 12 ακινήτων στην Παλιά Πόλη των Χανίων, που βρίσκονται σε επαφή με το βυζαντινό τείχος επί της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου και επί της οδού Καραολή Δημητρίου, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 18 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα μέλη του ΚΑΣ, η απαλλοτρίωση των ακινήτων κρίνεται αναγκαία ώστε να αναδειχθούν και να προστατευτούν τα πολύ σημαντικά, από αρχαιολογική άποψη, μνημεία στα οποία εφάπτονται. Πρόκειται για τον βυζαντινό πύργο, που είναι ιδιόκτητος, καθώς και τμήμα των τειχών της πόλης, όπου οι ανασκαφές που διενεργούνται αυτή την περίοδο έχουν αναδείξει πολύ σημαντικά ευρήματα.

«Πρόσφατα εντοπίστηκε το προτείχισμα του τείχους, που δεν ξέραμε ότι υπήρχε και το οποίο υπολογίζουμε ότι περιτρέχει την πόλη», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο οποίος παρουσίασε τη θέση της Εφορείας επί του θέματος.

Τονίζοντας τη σημαντικότητα της τοποθεσίας, ο κ. Ανδριανάκης επισήμανε επίσης ότι στο διάστημα μεταξύ του προτειχίσματος και του τείχους βρέθηκε η συνέχεια της μινωικής Κυδωνίας. "Τη συγκεκριμένη οχύρωση τη λέμε το 'βιβλίο της πόλης των Χανίων' γιατί διαχρονικά καλύπτει τα πάντα, από τη μινωική εποχή μέχρι σήμερα", ανέφερε, εξηγώντας τους λόγους που η Εφορεία εισηγήθηκε την απαλλοτρίωση.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και ιδιοκτήτες των καταστημάτων, που αντιδρούν στις απαλλοτριώσεις. «Σ' αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε δεν πιστεύουμε ότι αποτελεί προτεραιότητα το γκρέμισμα 11 μαγαζιών για την αποκάλυψη 100 τετραγωνικών τείχους », δήλωσε ένας εκ των ιδιοκτητών, τονίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του ζητήματος.

Η προτεινόμενη απαλλοτρίωση πάσχει διότι στηρίζεται σε ανακριβή στοιχεία, δήλωσε μεταξύ άλλων η δικηγόρος των ιδιοκτητών, διευκρινίζοντας ότι τα υπό απαλλοτρίωση κτίρια τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας λόγω της κήρυξης της Παλιάς Πόλης των Χανίων ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου. "Η πρόταση τίθεται εν αμφιβόλων, καθώς μεταξύ των κτιρίων που εφάπτονται του βυζαντινού τείχους υπάρχουν και ακίνητα που αποκλείονται της απαλλοτρίωσης", συμπλήρωσε.

Εδώ και χρόνια έχουν γίνει πολλές απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις στην πόλη των Χανίων και έχουν αναδειχθεί πολλά σημεία των τειχών, με πολύ καλά αποτελέσματα σε ορισμένα σημεία.

«Η πόλη των Χανίων αποκτά ξανά τα τείχη της, τα οποία γίνονται εμφανή», δήλωσαν μέλη του ΚΑΣ που εισηγήθηκαν την πρόταση, συμπληρώνοντας ότι ο πύργος είναι ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός τόπος, η προστασία του οποίου θα αναδείξει ολόκληρο τον μνημειακό πλούτο της πόλης.

Το κόστος της απαλλοτρίωσης ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.