18 Ιανουαρίου 2011

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Ποια θέματα κυριαρχούν: Το μέτωπο της κυβέρνησης με τα κλειστά επαγγέλματα και οι αντιδράσεις που προκαλούνται, η βούληση των χωρών ευρωζώνης για επιμήκυνση του δανείου των 40 δισ. ευρώ, οι μαραθώνιες συζητήσεις για το μηχανισμό στήριξης, η απαλλαγή από το πόθεν έσχες της αγοράς α' κατοικίας και το νομοσχέδιο για τις προσωρινές συντάξεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μετωπική με τα κλειστά- Μηχανικοί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί στο πόδι. Φωτιά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού"

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, "λάδι στη φωτιά των κλειστών επαγγελμάτων ρίχνει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής που παίρνουν οι μηχανικοί της χώρας, ώστε οι αμοιβές να διαμορφώνονται πλέον ελεύθερα".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "50.000 "μαϊμούδες" ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ"

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που "τους ασφάλιζε εικονικά ζημιώνοντας το Ιδρυμα πολλά εκατομμύρια", αναφέρεται η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της. "Στο κόλπο λογιστές, κατασκευαστές και δικηγόροι".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πρώτα κάλπες τον Απρίλιο και αμέσως μετά αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τον δρόμο για εθνικές εκλογές την 3η Απριλίου ανοίγει ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των ζυμώσεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης που αφορούν σε λύσεις-πακέτο για την κρίση των εθνικών χρεών του Νότου (βλέπε ευρω-ομόλογο, προγράμματα- τα χαμηλότοκου δανεισμού από το υπό σύσταση Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης), αξιοποιώντας στο φουλ τις εξελίξεις για την τύχη του ευρώ και χτίζοντας ταυτόχρονα στο εσωτερικό "πατριωτικό" προφίλ".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Βαλίτσα με "πυρηνικά" στα χέρια του Ακη"

Η εφημερίδα γράφει ότι "στο πλούσιο αρχείο του, που καλύπτει περίπου 40 χρόνια, από την εποχή του ΠΑΚ κιόλας, ανατρέχει αυτή την περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ακης Τσοχατζόπουλος".

ΕΘΝΟΣ: "Μέτρα ανάσα για αγορά πρώτης κατοικίας"

Η εφημερίδα γράφει ότι "φιλί ζωής για την αγορά ακινήτων η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις για απαλλαγή του πόθεν έσχες της αγοράς πρώτης κατοικίας. Περισσότερο ευνοούνται όσοι διαθέτουν ρευστό. Αναλυτικά παραδείγματα για κάθε περίπτωση".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Istanbul για τον Καμίνη η Κωνσταντινούπολη"

Η εφημερίδα γράφει ότι "έκανε την Κωνσταντινούπολη "Istanbul", ως νέος... Πορθητής! Ο λόγος για τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος, σε μια απαράδεκτη επίδειξη αγοραίου (όσο και άκομψου) εθνομηδενισμού, άλλαξε την ονομασία της Βασιλεύουσας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ο Παπατζής του Μαξίμου ζητάει συγγνώμη από τους κοπρίτες"

"Γ. Παπανδρέου προς δημοσίους υπαλλήλους: "Δεν είστε κοπρίτες, είστε το κλειδί της αλλαγής", αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. "Αδειασμα" και πάλι του Θόδωρου Πάγκαλου από τον αρχηγό των παπατζήδων, πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μετά από διάλειμμα λίγων ημερών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χτύπημα της εφορίας στην α' κατοικία"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στις παγίδες του "πόθεν έσχες" και τεκμηρίων όσοι πληρώνουν στεγαστικά δάνεια από 1/1/2010. Φόρος από 10% έως 40% στις γονικές παροχές & δωρεές για αγορές που έγιναν από 23/4/2010. Ξεφεύγουν από την "τσιμπίδα" οι έχοντες μετρητά για απόκτηση κατοικίας το 2001 και 2012".

ΕΣΤΙΑ: "Συνταγή σωτηρίας για την Ελλάδα- Απαιτείται άμεσος μηδενισμός του ελλείμματος"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η προτεραιότης είναι να μηδενισθή το έλλειμμα. Και για να γίνη αυτό, πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα συρρικνώσεως του δημοσίου, περιλαμβανομένων δυστυχώς και απολύσεων. Η συνταγή είναι μονόδρομος. Μόνον έτσι θα αποφευχθεί η πτώχευσις".

Η ΑΥΓΗ: "Ξηλώνουν κι άλλο τις συλλογικές συμβάσεις"

Η εφημερίδα γράφει ότι "στο τραπέζι της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup η πλήρης απελευθέρωση του συστήματος προσδιορισμού μισθών και λοιπών όρων εργασίας. Οι Βρυξέλλες ζητούν ακόμη πλήρη απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και "αναδιάρθρωση κρατικών τραπεζών".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Φράχτης στην ασυδοσία"

Η εφημερίδα γράφει ότι "στην απαγόρευση 8 όρων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες στις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές και έχο0υν κριθεί αμετάκλητα ως καταχρηστικοί από τη Δικαιοσύνη προχωρεί το υπουργείο Εργασίας με απόφαση του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μέτωπο κλειστών επαγγελμάτων- Απεργία ή αποχή φαρμακοποιών, δικηγόρων και μηχανικών ενόψει νομοσχεδίων"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με κινητοποιήσεις απαντούν φαρμακοποιοί, δικηγόροι και μηχανικοί στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων με τα σχετικά νομοσχέδια των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, που θα συζητηθούν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθούν στη συνέχεια στη Βουλή".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: Μας... ξύρισαν οι Γερμανοί- Φόβοι για νέο γύρο κερδοσκοπικών πιέσεων στην Ελλάδα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "..μεταθέτει τις αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά και για τη συνολικότερη αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, στη Σύνοδο Κορυφής που θα συγκληθεί στα τέλη Μαρτίου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τριήμερο "λουκέτο" από αύριο στα φαρμακεία"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στις αποφάσεις της κυβέρνησης για το "άνοιγμα" του επαγγέλματός τους".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εγκλημα ο πνιγμός μεταναστών - Βούλιαξε δουλεμπορικό στην Κέρκυρα"

Η εφημερίδα γράφει ότι "το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να διερευνηθούν τα αίτια του ναυαγίου και οι καταγγελίες για παραβίαση του δικαίου διάσωσης στη θάλασσα από παραπλέοντα πλοία".

ΤΑ ΝΕΑ: "Προσωρινές συντάξεις- Η διαδικασία και οι εξαιρέσεις- Ολόκληρο το νομοσχέδιο"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συντάξεις-εξπρές μέσα σε έναν μήνα με τη μεσολάβηση ενός νέου θεσμού, του Σώματος Πιστοποιημένων Εισηγητών, θα απονέμονται σύντομα στους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων. "Τα ΝΕΑ" παρουσιάζουν τις σχετικές ρυθμίσεις, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το συνταξιοδοτικό αίτημα για τη διαδοχική ασφάλιση, καθώς και τις εξαιρέσεις από το μέτρο".

ΜΕΤΡΟ: "Αδιέξοδο με τους συμβασιούχους"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παράταση των προσωρινών διαταγών, για να μη βρεθούν στο δρόμοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο της Αθήνας, προτείνει ο Γ. Καμίνης. Στον Αρειο Πάγο το βάρος των αποφάσεων".

City Press: "Ευκολίες από τις τράπεζες"

Η εφημερίδα γράφει ότι "πάνω από 250.000 ιδιώτες και 50.000 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αναδιάρθρωση δανεισμού. Η μείωση της μηνιαίας επιβάρυνσης διευκολύνει στην αποπληρωμή των δανείων πριν βρεθούν στο "κόκκινο". Καταργούνται καταχρηστικοί όροι σε όφελος των καταναλωτών".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Τρύπιο ταμείο στο δήμο Θεσσαλονίκης- Ελλειμμα πάνω από 126 εκατ. ευρώ"

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ο Καραμανλής στη θέση του- Ενωτικά μηνύματα κατά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Βούληση για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ."

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τη βούληση για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξέφρασε χθες το Eurogroup".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ενα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία η Ευρωζώνη"

Η εφημερίδα γράφει ότι "εγγύτερα στη λήψη απόφασης για την ενίσχυση του Μηχανισμού Στήριξης η ΕΕ, μετά τις χθεσινές σκληρές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup. Επιμένει παρ' όλα αυτά στις ενστάσεις της η γερμανική κυβέρνηση".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η Επ. Ανταγωνισμού "ανοίγει" το επάγγελμα του μηχανικού"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ επέβαλε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή, υιοθετώντας ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων, απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών των μηχανικών".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Ευρώπη καθυστερεί τις κρίσιμες αποφάσεις"

Η εφημερίδα γράφει ότι "παρά τις πιέσεις που ασκούνται προς τη Γερμανία να υποχωρήσει από τις αδιάλλακτες θέσεις της για την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Βερολίνο εμφανίζεται απρόθυμο -στην παρούσα τουλάχιστον φάση- να υποχωρήσει, όπως διεφάνη και στη χθεσινή μαραθώνια συζήτηση στο Eurogroup".