20 Ιανουαρίου 2011

Ρύθμιση για τις «ανεπίδεκτες είσπραξης» οφειλές στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο

Η σχετική ρύθμιση, που αποσύρθηκε από το «πολυνομοσχέδιο» του Δεκεμβρίου, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσειςΣτο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατοχυρώνεται «μετρήσιμη διαδικασία» με την οποία θα κρίνεται ποια ληξιπρόθεσμα οφέλη θα διαγραφούν ως ανείσπρακτα και ποια όχι, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη την Πέμπτη για το ζήτημα των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο.

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου, θα υλοποιηθεί και η δέσμευση για κοινοποίηση των ονομάτων των μεγαλοφειλετών, συμπλήρωσε.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο Δ. Παπαδημούλης υπενθύμισε την προεκλογική διακήρυξη του Πρωθυπουργού, περί της ύπαρξης οφειλών ύψους 31 δισ προς το Δημόσιο, στο πλαίσιο της διαβεβαίωσης πως «λεφτά υπάρχουν» - και ρώτησε, «πότε η κυβέρνηση ανακάλυψε πως 24 δισ ήταν αδύνατον να εισπραχθούν;»

«Τι δικλείδες προσφέρετε στον κόσμο, ότι με τις ρυθμίσεις αυτές για το σβήσιμο ανείσπρακτων οφειλών, δεν θα επωφεληθούν και κάποιοι, που, αφού βεβαιώθηκαν οι οφειλές τους, μέχρις ότου κουνηθεί το αργοκίνητο δικαστικό της εφορίας, μεταβίβασαν τις περιουσίες τους αλλού, έχουν του κόσμου τα λεφτά και εμφανίζονται φτωχούληδες του Θεού, αδύναμοι να πληρώσουν;» ρώτησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται η κατοχύρωση μιας διαδικασίας διαφανούς, μετρήσιμης και ελέγξιμης. Αυτή την διαδικασία, θα φέρουμε στο επόμενο νομοσχέδιο στη Βουλή» απάντησε ο Δ.Κουσελάς. «Από την άλλη, έχουμε πάρει και παίρνουμε όλα τα μέτρα, προκειμένου να μην έχουμε συσσώρευση τόσων ληξιπρόθεσμων οφειλών».

»Τα 30 και πλέον δισεκατομμύρια των ληξιπρόθεσμων και όχι των μη εισπράξιμων οφειλών, δεν δημιουργήθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Είναι δημιούργημα και απόρροια μιας συγκεκριμένης πολιτικής για το ζήτημα που συζητάμε: Υπήρξε όντως κατά καιρούς, έλλειψη πολιτικούς βούλησης προκειμένου να εισπραχθούν αυτά τα ανείσπραχτα χρέη».

«Εμείς, επιδιώκουμε την είσπραξή τους πριν αρχίσουν να διογκώνονται τα χρέη του καθένα, με αποτελεσματικούς προληπτικούς ελέγχους. Έχουμε διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε να είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι αυτοί, έχουμε δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κόσκινο, μια ηλεκτρονική κρησάρα από την οποία, δύσκολα μπορεί να περάσει κανείς» υποστήριξε ακόμη ο υφυπουργός Οικονομικών.