30 Ιανουαρίου 2011

Ουγγαρία - Σλοβακία: Τριβές για την ιθαγένεια

Ένας νόμος τον οποίο θέσπισε πέρσι η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επιτρέπει στις μειονότητες των Ούγγρων που κατοικούν σε γειτονικές χώρες να αποκτούν την ιθαγένεια της Ουγγαρίας, έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Η (προηγούμενη) κυβέρνηση της Μπρατισλάβας θεώρησε, ότι ο νόμος συνιστούσε «απειλή για την ασφάλεια» της χώρας - καθώς το 10% του σλοβακικού πληθυσμού είναι πολίτες Ουγγρικής καταγωγής - και σε «αντίποινα» της πρωτοβουλίας της Βουδαπέστης θέσπισε ένα νόμο, που δεν επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα. Για την ακρίβεια, ο νόμος προβλέπει ότι όσοι αποκτούν μια δεύτερη ιθαγένεια, θα χάνουν τη Σλοβακική.

Όμως, η νέα σλοβακική κεντρο-δεξιά κυβέρνηση της Ιβέτα Ραντιτσόβα δήλωσε την πρόθεση να αναθεωρήσει αυτό τον νόμο - υπό τον όρο, ότι θα υπάρξει μια διμερής συμφωνία που θα ρυθμίζει με την Ουγγαρία συνολικά το θέμα της διπλής υπηκοότητας και ο Β. Όρμπαν απάντησε θετικά στην πρόταση.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Φεβρουαρίου και ως τότε οι δύο χώρες ανεβάζουν τη διαπραγματευτική πίεση. «Δεν θέλουμε να τιμωρούμε τους πολίτες μας» είπε η κ. Ραντιτσόβα, όμως «από την άλλη μεριά» η νομοθεσία της Ουγγαρίας είναι «απαράδεκτη». Ο Σλοβάκος Πρόεδρος Ι. Γκασπάροβιτς επίσης υποστήριξε ότι «δεν είναι καλό πράγμα η δημιουργία ενός θεσμικού συνδέσμου ανάμεσα σε πολίτες Σλοβακικής και Ουγγρικής υπηκοότητας που ζουν στις δύο πλευρές των συνόρων», ενώ ο Ούγγρος Πρόεδρος Παλ Σμίτ ανταπάντησε θέτοντας το ζήτημα της γλώσσας - εγείροντας θέμα δηλαδή για τον νόμο που θέσπισε επίσης η προηγούμενη κυβέρνηση της Σλοβακίας, σύμφωνα με τον οποίο μόνο τα σλοβακικά επιτρέπεται να μιλιούνται σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εξάλλου, κατ’ εφαρμογή του σλοβακικού νόμου, 25 πολίτες έχασαν τη σλοβακική τους ιθαγένεια και απ’ αυτούς μόνον ένας ήταν Ούγγρος.