03 Ιανουαρίου 2011

Bug των Windows προκάλεσε την κατάρρευση του Skype

Υπερφόρτωση των Servers και ένα bug στην εφαρμογή του Skype για Windows προκάλεσε τη διήμερη πτώση των διαμεσολαβούντων εξυπηρετητών (intermediate servers) στο δίκτυο του Skype.

Σαν αποτέλεσμά της υπερφόρτωσης (overload), μερικοί Skype clients δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν άμεσα από τους servers (delayed responses). Αυτό οφειλόταν σε μία έκδοση του Skype για Windows (client version 5.0.0152), που προκαλούσε delayed responses από τους overloaded servers -υπερφόρτωση υπολογιστών δικτύου- με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πολλά requests και να πέσει το δίκτυο – “κρεμάσανε” οι εξυπηρετητές.

Τώρα παρόλο που οι μηχανικοί του Skype απομονώσανε τους εξυπηρετητές που είχαν πρόβλημα, το πρόβλημα παρέμενε διότι οι Supernodes του δικτύου που λειτουργούν σαν directory για όλους τους servers και εξυπηρετούν ουσιαστικά το p2p δίκτυο, δηλαδή η κλήση και συνομιλία μεταξύ δύο peers -δύο χρηστών ας πούμε- είχαν πέσει και η διαδικασία επανεκκίνησης όλων των Supernodes πήρε αρκετό χρόνο.

Ο συνδυασμός αυτός των δύο αιτιών προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα τα οποία και ρίξανε τις υπηρεσίες του Skype. Στη συνέχεια ή μηχανικοί της επιχείρησης αλλάξαν τον τρόπο με το οποίο προσφέρουν την υπηρεσία από τεχνικής απόψεως και έτσι επανέφεραν το service.

Τώρα γιατί κάποιοι χρήστες επηρεάστηκαν και κάποιοι όχι αυτό οφειλόταν στο ότι οι εκδόσεις των Windows (version 5.0.0.156) και οι παλαιότερες του Skype για Windows (4.0 versions), και Skype για Mac, Skype για iPhone, Skype for TV, και Skype Connect ή Skype Manager for enterprises δεν επηρεάστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 50% όλων των χρηστών του Skype παγκοσμίως που τρέχανε την έκδοση 5.0.0.152 του Skype για Windows, και ένα ακόμη 40% ανεξαρτήτως έκδοσης για το λόγο του ότι “κρεμάγανε” οι servers, δε μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του Skype.

ΠΗΓΗ: LIFECRACK.GR