27 Ιανουαρίου 2011

Έβαλντ Νοβότνι (EKT): Η αναδιάρθρωση χρέους δεν πρέπει να οδηγήσει μια χώρα στην εγκατάλειψη της Ευρωζώνης

http://ffog.net/wp-content/uploads/2010/12/Nowotny-requested-force-entry-into-stability-mechanism.jpgΑκόμη και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της, δεν θα πρέπει μια χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, διαμήνυσε από τη Βιέννη, ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

Μιλώντας σε συνέδριο στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο κ. Νοβότνι τόνισε πως ακόμη και εάν μερικές χώρες δεν είναι σε θέση εξυπηρέτησης των χρεών τους θα πρέπει να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, καθώς, όπως είπε, οι συνέπειες μιας εξόδου από αυτή θα ήταν πολύ χειρότερες, προσθέτοντας συγχρόνως ο ίδιος πως όμως δεν υπάρχει κίνδυνος μιας κρατικής χρεοκοπίας.

Ο κ. Νοβότνι επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στο Ευρώ ως νόμισμα και την κρίση χρέους σε μερικές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι σημαντικό να γίνεται αυτή η διάκριση .

Ο ίδιος εκτιμά ότι το Ευρώ εκπληρώνει την αποστολή του ως μέσο συναλλαγών και νόμισμα αποθεματικών, ενώ έχει επιτευχθεί ο στόχος σταθεροποίησης των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα θεωρεί ως δεδομένη μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα τιμών, με ένα ποσοστό πληθωρισμού, κάτω από ή γύρω στο 2%.