20 Ιανουαρίου 2011

Βρετανία-ΕΕ: "η διαφωνία για το σχέδιο διάσωσης αναστατώνει την Ευρώπη", εκτιμούν οι Financial Times

http://www.myarcadia.gr/wp-content/uploads/2010/07/ee1.jpgΣτις διαφορές που υπάρχουν στις θέσεις - μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ από τη μια πλευρά και της Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας από την άλλη - κατά τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση μίας συνολικής λύσης στην κρίση χρέους της Ευρώπης, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: "Η διαφωνία για το σχέδιο διάσωσης αναστατώνει την Ευρώπη", αναφέρει ότι επικεφαλής της μίας πλευράς που έχει σχηματισθεί είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συμμάχους την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ επικεφαλής της άλλης πλευράς είναι η Γερμανία, με συμμάχους την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Η βασική διαφορά των δύο πλευρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται να αφορά στο χρόνο που πρέπει να αναθεωρηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους συμμάχους της θέλει να αποφασισθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου, η αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΤΧΣ - που περιλαμβάνει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά - και να αποσυνδεθούν οι αποφάσεις αυτές από την ευρύτερη συζήτηση για την οικονομική πολιτική. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της θέλουν, σε αντάλλαγμα προς την ενίσχυση του ρόλου του ΕΤΧΣ, ένα ευρύ πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και διασφαλίσεις ότι η δημοσιονομική πολιτική των υπερχρεωμένων χωρών θα συνεχίσει να είναι αυστηρή, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις χρέους. "Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αυστηρών κανόνων για όλες τις χώρες και οικονομικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γιαν Κέες ντε Γιάνγκερ.

Μέχρι στιγμής, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να αυξηθεί η ικανότητα δανεισμού του Ταμείου, ώστε να παρέχει πραγματικά δάνεια ύψους 440 δις. ευρώ στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Όσον αφορά στο ζήτημα της αγοράς κρατικών ομολόγων από το ΕΤΧΣ, η Γερμανία δεν έχει ακόμη αποφασίσει, αλλά μπορεί να υποστηρίξει, λένε οι Financial Times, την παροχή δανείων από το Ταμείο για να διευκολυνθούν οι χώρες να επαναγοράσουν το χρέος τους.