19 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ: ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA

Πρωτοβουλία οργανωμένης αντίδρασης στις προωθούμενες ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», για τις προϋποθέσεις δόμησης στις προστατευμένες περιοχές του δικτύου Natura, αναλαμβάνει ο δήμος Βόλβης.

Σύμφωνα με την αρχική μορφή του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, δικαίωμα δόμησης έχουν μόνο τα αγροτεμάχια με εμβαδόν τουλάχιστο 10 στρεμμάτων, γεγονός που ουσιαστικά απαγορεύει την οικοδομική δραστηριότητα, στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Βόλβη και τα Στενά της Ρεντίνας. Σημειώνεται ότι στο δίκτυο Natura των περιοχών γύρω από τις λίμνες Κορώνειας, Βόλβης και τα Στενά Ρεντίνας περιλαμβάνονται 161.631,33 εκτάρια.

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης, έπειτα από πρόταση –εκτός ημερησίας διάταξης- του δημάρχου Βόλβης Δημήτρη Γαλαμάτη, καταδικάζει τις διατάξεις του σχεδίου νόμου και παρεμβαίνει εναντίον του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Παράλληλα, ο δήμος Βόλβης αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής Εξέτασης του νομοσχεδίου (αποτελούμενη από 5 δημοτικούς συμβούλους και 3 ειδικούς –δασολόγος/πολιτικοί μηχανικοί- δημοτικούς υπαλλήλους), η οποία κατόπιν συνεργασίας και με όμορους Δήμους, θα προτείνει παρεμβάσεις και ενέργειες εναντίωσης στο σχέδιο νόμου.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε ήδη στην υπουργό Περιβάλλοντος και στους βουλευτές β’ Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων.

Ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «καταδικαστικό για το μέλλον του τόπου». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου: «το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα, αν και πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου ελκυστικό σε θέματα περιβάλλοντος, ωστόσο είναι καταδικαστικό για το μέλλον του τόπου μας, καθότι οι απαγορευτικές προτάσεις του σχεδίου νόμου και κυρίως αυτές που περιλαμβάνονται στο άρθρο 9 (ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων σε 10.000 τ.μ. , μη εφαρμογή κανενός είδους παρεκκλίσεων κ.λ.π) πλήττουν ανεπανόρθωτα τις εκτάσεις της εδαφικής περιφέρειας του δήμου μας. Οι διατάξεις αυτές θίγουν και γειτονικούς δήμους, για το σκοπό αυτό θα αναλάβουμε πρωτοβουλία διενέργειας κοινών δυναμικών αντιδράσεων και παρεμβάσεων».

Δεξί Εξτρέμ: Παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν βγάλει και άλλοι δήμοι σε όλη την χώρα...