19 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών, αύριο, Πέμπτη, 11.00 π.μ. για το ζήτημα των συμβασιούχων στον Δήμο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών, αύριο, Πέμπτη, 11.00 π.μ. με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου για το ζήτημα των συμβασιούχων στον Δήμο.

Συμβολικό κλείσιμο του Δημαρχείου και επίδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου στον Υπουργό Εσωτερικών, στον Πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του έκτακτη συνεδρίαση υιοθέτησε κατά πλειοψηφία ψήφισμα για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις έληξαν στις 31.12.2010 και αποφάσισε ευρείες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, 11.00 π.μ. με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων, των σωματείων τους, δημοτικών παρατάξεων και φορέων μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Πατούλης θα επιδώσει στον Υπουργό Εσωτερικών ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και στις 12.30 θα προχωρήσει σε ενημέρωση και κατάθεση του ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε, το συμβολικό κλείσιμο την Πέμπτη του Δημαρχείου Αμαρουσίου και όλων των υπηρεσιών του Δήμου (πλην των βρεφονηπιακών σταθμών), για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι. Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης του προσωπικού και των δημοτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα αναχωρήσουν στις 10 π.μ. από το Δημαρχείο Αμαρουσίου τρία λεωφορεία με προορισμό το κτίριο του υπουργείου (Βασ. Σοφίας 24, Αθήνα).

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής 21/1/2011 συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και εργαζομένων στην είσοδο του ιστορικού εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου, επί της Λ. Κηφισίας στη συμβολή με την οδό Βασ. Σοφίας.

Με το ψήφισμα που φέρει τη στήριξη και των σωματείων των εργαζομένων του Δήμου και ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου έπειτα από πρόταση της Διοίκησης ζητείται άμεσα:

· Η ανανέωση για έναν ακόμη χρόνο όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στο Δήμο που είτε έληξαν, είτε πρόκειται να λήξουν στο επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την προκήρυξη θέσεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό όπου υπάρχουν,

· Η ανανέωση για έναν χρόνο της δυνατότητας σύναψης προγραμματικών συμβάσεων προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στους κατοίκους του χωρίς διακοπή, στο διάστημα μετάβασης στο νέο καθεστώς,

· Η αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας, του χρόνου απασχόλησης, καθώς και της εντοπιότητας όλων όσοι εργάζονταν μέχρι σήμερα με καθεστώς συμβάσεων, όταν θα συμμετάσχουν σε μελλοντικές προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού, μοριοδότηση που με προσωπικούς αγώνες της Δημοτικής Αρχής είχε ισχύσει τα προηγούμενα χρόνια και κατήργησε ο υπουργός Εσωτερικών άνευ προειδοποίησης και αιτιολογίας,

· Η καλύτερη λειτουργία και άμεση ανταπόκριση του ΑΣΕΠ στα αιτήματα που του υποβάλλονται για την έγκριση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα καταψήφισε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Μαρούσι, Επιστροφή στο Μέλλον» , του Ηλία Γιαννακάκου, η οποία, όμως, δεν κατέθεσε άλλη πρόταση, ούτε ψήφισμα, ενώ παράλληλα αποφάσισε να απέχει από όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Στην αρχική του τοποθέτησή στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Πατούλης παρουσίασε την κατάσταση με τους εργαζόμενους του Δήμου, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν στις 31.12.20100 και δεν δύνανται να ανανεωθούν, βάσει απόφασης του Υπουργού κ. Γ. Ραγκούση.

Παρουσιάζοντας τις ενέργειες της Διοίκησης κατά τα προηγούμενα χρόνια, που έβγαλαν από χρόνια ομηρία εκατοντάδες εργαζομένους στον Δήμο, και που αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της, ο κ. Πατούλης, κατονόμασε ως αποκλειστικό υπεύθυνο για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.

Υπογράμμισε ότι ως Δήμος είχε εγκαίρως επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν από την απόφαση του Υπουργού, τόσο με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου (Α.Α. 199-29/4/2010 ), όσο και με τρεις επιστολές της Διοίκησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών (Α.Π. 079272 - 22/10/2010, Α.Π. 086519 - 18/11/2010, Α.Π. 092881 - 5/12/2010), χωρίς όμως ποτέ να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

«Ο υπουργό δεν μπορεί να αποφασίσει για μας χωρίς εμάς. Ξεκαθαρίζω ότι το θέμα θα το πάμε μέχρι τέλους. Από πολύ νωρίς ως Διοίκηση έχουμε επισημάνει στην κεντρική εξουσία, όπως και στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε, ότι ο Καλλικράτης όπως πάει, φαίνεται ότι θα γίνει «Ιπποκράτης» για τους δήμους και θα μετράμε πληγές. Και οι πρώτες πληγές είναι οι εργαζόμενοι. Για αυτό, σας καλώ όλους, να κατεβάσετε τις κομματικές σας ταυτότητες και όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας. Είναι αμετάκλητη η απόφασή μας να λειτουργήσει ο Δήμος με τους εργαζομένους του, πετυχαίνοντας την ανανέωση των συμβάσεων τους» δήλωσε κατηγορηματικά ο Δήμαρχος Αμαρουσίου προς το Συμβούλιο.

Λαμβάνοντας το λόγο τόσο ο κ. Καλλιμάνης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Αμαρουσίου, όσο και ο κ. Καγιάς, πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνικού προσωπικού του Δήμου, εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τις προτάσεις του κ. Πατούλη, στηρίζοντας την απόφαση για έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων και πάσης μορφής διεκδίκησης υπέρ των δικαιωμάτων των συμβασιούχων.

Αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γιαννακάκου, ότι το πρόβλημα των συμβασιούχων δεν αφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά στη Διοίκηση. Παράλληλα, και παρότι εκφράστηκε υπέρ της σταθερής και μόνιμης εργασίας για όλους τους απολυμένους, δήλωσε ότι ο συνδυασμός «Μαρούσι, επιστροφή στο μέλλον» δεν θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις και διαδικασίες διεκδίκησης, επιλέγοντας να είναι η μοναδική παράταξη που δεν κατέθεσε ούτε πρόταση ούτε ψήφισμα υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους προς τον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν (πλην του κ. Γιαννακάκου και του συνδυασμού «Για ένα νέο Μαρούσι που επίσης διαφοροποιήθηκε) οι επικεφαλής των συνδυασμών «Λαϊκή Συσπείρωση, Εκτός των Τειχών και Κόντρα στον Καιρό) μέσα από την κατάθεση και αντίστοιχων ψηφισμάτων.

Ο κ. Μπουντούρογλου, μάλιστα, χαρακτήρισε «παράδοξο» να ακούει τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γιαννακάκο, να μιλάει για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα «που τον στηρίζει έχει καταλύσει κάθε έννοια σταθερής και μόνιμης εργασίας» κάνοντας λόγο για «υποκρισία που φτάνει στα όρια της».

Κλείνοντας τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος κ. Γ. Πατούλης, εμφανίστηκε ενωτικός, τονίζοντας: «Μόνο μέσα από τους νόμους μπορεί να βρεθεί ο τρόπος και όχι με αοριστολογίες. Ξεκάθαρα ζητάμε μεταβατική διάταξη και περίοδο. Όπως μια γροθιά στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα παλέψουμε για να δώσουμε και σε αυτούς τους συμβασιούχους το δικαίωμα της ανανέωσης και μοριοδότησης, για να μπορέσουν και αυτοί μετά από εύλογο χρονικό διάστημα να γίνουν αορίστου χρόνου».