17 Ιανουαρίου 2011

Στοιχεία-φωτιά παραδίδει στο WikiLeaks Ελβετός πρώην τραπεζίτης

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpCOfm5zhLynu7fZkOVdwGUv4osE6729wuiCvBTLJWkhMfImjogDh4k-yWNPa-Z75JM27Rr29_UwS49cTNJus3Wc3conP6OmDtzJR_6j8fZezuexNjJTDzEUiDLbcTocbqTS64ZJrPKug3/s1600/wikileaks-31.jpgΣτοιχεία για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά μέσω υπεράκτιων τραπεζών που «αγγίζουν» διασήμους, επιχειρηματίες και βουλευτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ασία δηλώνει ότι θα παραδώσει στο WikiLeaks ο Ελβετός πρώην ανώτατος τραπεζίτης Ρούντολφ Έλμερ.

Πρώην επικεφαλής της ελβετικής τράπεζας Julius Baer στις Νήσους Κέιμαν, ο Έλμερ (ο οποίος είχε απολυθεί το 2002) προσάγεται την Τετάρτη σε δίκη στην Ελβετία για παραβίαση τραπεζικού απορρήτου.

Ο ίδιος και ο Τζακ Μπλαμ, πρώην ερευνητής του Κογκρέσου των ΗΠΑ και δικηγόρος με έδρα την Ουάσινγκτον που εκπροσωπεί ανθρώπους που αποκαλύπτουν μυστικά ή σκάνδαλα, αναμένεται να εμφανιστούν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στο Λονδίνο και να παραδώσουν στο WikiLeaks δύο CD που φέρονται να περιέχουν ονόματα και πληροφορίες για τους λογαριασμούς περίπου 2.000 ατόμων που έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό.

Οι διοργανωτές της συνέντευξης δήλωσαν πως πιστεύουν ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Άσαντζ, συμφώνησε να εμφανιστεί και να παραλάβει προσωπικά τα στοιχεία.

Πάντως, η παρουσία του δεν είναι βέβαιη, εξαιτίας της δικαστικής απόφασης που περιορίζει τις κινήσεις του στο μέγαρο στην ανατολική Αγγλία, όπου διαμένει ενόσω εξετάζεται το αίτημα των σουηδικών αρχών για την έκδοσή του προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη.

Την Κυριακή ο Έλμερ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ελπίζει η παρουσία του στη συνέντευξη Τύπου να προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στις αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές, αλλά και να προωθήσει τη χρήση του WikiLeaks ως μηχανισμού αποκάλυψης σκανδάλων.

«Το βασικό είναι να ενημερωθεί η κοινωνία σχετικά με τις καταχρήσεις των υπεράκτιων τραπεζών και το πώς δουλεύουν» είπε. «Πιστεύω στο σύστημα του WikiLeaks. Πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα. Το WikiLeaks ήταν η τελευταία μου ελπίδα. Δεν μπορούσα να μεταδώσω το μήνυμά μου σε ένα ευρύτερο κοινό. Το WikiLeaks μπορεί να είναι το μόνο μέσο για να φθάσει το μήνυμα στην κοινωνία. Θα ήθελα να βοηθήσω το WikiLeaks» ανέφερε.

Ο Μπλαμ προσέθεσε ότι «η υπόθεση αφορά στην πραγματικότητα τις τράπεζες και την λειτουργία τους, το τραπεζικό απόρρητο και τη ζημιά που προκαλεί στην κοινωνία όταν χρησιμοποιείται για να κρυφτεί η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα χρήματος και η διαφθορά».

Ο Ρούντολφ Έλμερ είπε στην ελβετική εφημερίδα Der Sonntag και στον βρετανικό Observer ότι τα στοιχεία αφορούν διασημότητες, εκατομμυριούχους, πολυεθνικές, κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια (hedge funds) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Βρετανία, αλλά και βουλευτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ασία.

ΑΠΕ