10 Φεβρουαρίου 2011

Να πως ο Παπακωνσταντίνου, ακριβώς πριν 1 χρόνο, "φρέναρε" τα σενάρια διάσωσης της χώρας και ανέβαζε τα spreads

Αποκλιμάκωση στα spreads των ομολόγων έφεραν τα σενάρια διάσωσης από την Ε.Ε.

10/02/2010

Θα στέλναμε το λάθος μήνυμα αν ζητούσαμε βοήθεια από το εξωτερικό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην τηλεόραση του Bloomberg,..

σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στα σενάρια περί διάσωσης της Ελλάδας. (ΣΣ Προσέξατε την αντίφαση; Ο τίτλος λέει ότι τα spreads πέφτουν λόγω των σεναρίων διάσωσης από την ΕΕ... και ο Παπακωνσταντίνου αντί να το βουλώσει βγαίνει και λέει δεν ζητάμε βοήθεια από το εξωτερικό για να βάλει φρένο στα σενάρια διάσωσης!!! Καταλάβατε ποιοι ήθελαν να ανέβουν τα spreads και να έρθουν μετά να πούνε: "Το ΔΝΤ είναι μονόδρομος";) Ενα από αυτά ήταν και η αύξηση των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα, το οποίο όμως απέκλεισε χθες ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Φ. Μέισταντ γιατί «η αποστολή και οι κανονισμοί της ΕΤΕπ δεν επιτρέπουν διασώσεις σε ό, τι αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών σε μεμονωμένα κράτη-μέλη».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι «το να ζητήσουμε βοήθεια είναι το χειρότερο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε» και πρόσθεσε ότι «θα αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα», αναφέροντας πως τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τον Ιανουάριο «κατά κάποιες ποσοστιαίες μονάδες».

Πάντως, η συντήρηση των σεναρίων διάσωσης φαίνεται πως λειτουργούν θετικά για την ελληνική αγορά ομολόγων, που ύστερα από πολλές μέρες «είδε» τη διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό να υποχωρεί σημαντικά. Χθες, έφτασε ακόμα και στις 313 μονάδες βάσης από 360 μονάδες που έκλεισε τη Δευτέρα, ενώ «ηρεμία» επικράτησε και στις άλλες περιφερειακές αγορές. Το ισπανικό spread κινιόταν στις 94 μονάδες από 101 και το πορτογαλικό στις 156 μονάδες από 167 μονάδες.

Στο κλίμα αυτό φαίνεται πως συνέβαλαν και οι δηλώσεις του κ. Ε. Νοβότνι, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που υποστήριξε χθες ότι θα μπορούσε να σκεφτεί τρόπους συνεργασίας με την Ελλάδα που θα αφορούν κυρίως τη στήριξη μέσω κοινοτικών κονδυλίων. Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει σαφής ρήτρα διάσωσης και η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέμβει σχετικά με την Ελλάδα, αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει έως το τέλος του έτους αν θα συνεχίσει να δέχεται χαμηλότερης ποιότητας ομόλογα ως ενέχυρο. Πάντως, ο κ. Νοβότνι ανέφερε ότι ο ρόλος των hedge funds θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και «θα προσπαθήσουμε να λάβουμε δράση για το θέμα».

Η επικεφαλής αναλύτρια ευρωπαϊκών αγορών της HSBC, κ. Τζάνετ Χένρι, υποστήριξε πως «οι τρέχουσες συνθήκες στις αγορές υπαγορεύουν πως η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον στήριξη από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και κυβερνήσεις». Ο κ. Ε. Νίελσεν, οικονομολόγος για ευρωπαϊκά θέματα της Goldman Sachs, σημείωσε ότι το πιο πιθανό είναι να υπάρξει στήριξη εκτός αγορών για την Ελλάδα φέτος –ίσως και πριν από τον Απρίλιο– χωρίς να αποκλείει «την εμπλοκή του ΔΝΤ». Από την άλλη πλευρά, ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Τζ. Στίγκλιτζ ανέφερε πως η Ελλάδα έχει γίνει ο στόχος μιας «κερδοσκοπικής επίθεσης» και δεν χρειάζεται διάσωση. (ΣΣ. Καταλάβατε και τον ρόλο του "πολύ" Στίγκλιτς; Είδατε που και αυτός κινείται στη γραμμή Παπακωνσταντίνου Γιωργάκη και λέει ότι η "Ελλάδα δεν χρειάζεται διάσωση"... τη στιγμή που και μόνο σαν σενάριο και εικασία, η διάσωση είχε ρίξει τα spreads από τις 360, στις 313 μονάδες, τις προηγούμενες μέρες;)Πάντως, δειλά δειλά έχει αρχίσει να διατυπώνεται η άποψη από διάφορους αναλυτές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ίσως θα πρέπει να καθυστερήσει την απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας που εφάρμοσε την προηγούμενη χρονιά και έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει φέτος.

Στο θέμα της Ελλάδας, επανήλθαν χθες οι Financial Times, που σε άρθρο τους αναφέρουν ότι εάν τελικά χρειαστεί να διασωθεί η χώρα, τότε «η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν παρά να διαδραματίσουν βασικό ρόλο». Σύμφωνα με τους F. T., το θέμα αυτό θα βρεθεί και στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του Γάλλου προέδρου κ. Ν. Σαρκοζί, που συναντιούνται σήμερα. Τα σενάρια για την τύχη της Ελλάδας, σύμφωνα με τους F. T. είναι πέντε. Πρώτον, να μη γίνει τίποτα, με την ελπίδα ότι οι αγορές θα «ησυχάσουν» και η Αθήνα θα ανακτήσει την αξιοπιστία της. Δεύτερον, να αυξηθούν οι χορηγήσεις από τα ταμεία στήριξης της Ε. Ε. ή τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τρίτον, να εκδοθούν κοινά ομόλογα με την Ελλάδα, μέσω των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να καταστούν «ανάδοχοι» δανεισμού προς την Αθήνα. Τέταρτον, να δοθούν δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, βάσει κανόνων που θα ανακοινώσει η Κομισιόν και πέμπτον, να δοθεί «άδεια» στην Αθήνα να καλέσει το ΔΝΤ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_10/02/2010_390173