02 Φεβρουαρίου 2011

Ρ. Κράτσα-Α. Ποδηματά 1:0... Όχι στην επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirQbzb5kOwLuBzZamd079PNzU4z2xaNYYtMaT1lSp16NwukZW5_j3TaRVQoAoxzLGjwJE5svhA0exo8jYMVP5SGyaDyt0ytZreMO1FcWv5I9ZfE_3gwFdRVdqGgepEWiI5VEE6lVgKTyuR/s400/kratsa14.jpghttp://static.doldigital.net/webstatic/520299EC80E1AC8B9E6E89AB1DE2D24E.jpgΜε ψήφο της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Ρόδης Κράτσα, (δεξιά) απορρίφθηκε το βράδυ της Τρίτης από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που περιλαμβανόταν στην έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά (αριστερά), με τίτλο «Καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης» (ΣΣ. Πολύ καινοτόμο! Τι να σου πω κυρά μου!!! Και η γιαγιά μου ξέρει να βάζει φόρους... μέσα στην καινοτομία βουτηγμένη κι αυτή).

Με την ψήφο της κ. Κράτσα παρουσιάστηκε ρήγμα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μερίδα του οποίου, στην οποία περιλαμβάνονται και οι Γερμανοί Χριστιανοδομοκράτες, ψήφισαν υπέρ του σχεδίου συνολικά και ειδικότερα υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Το σχέδιο περιελάμβανε τρία κεφάλαια, τη φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, με κύριο στοιχείο τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα ευρω-ομόλογα και το φόρο άνθρακα.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑonline», στο διάστημα που προηγήθηκε είχε επιτευχθεί συμφωνία κορυφής με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων (Σουλτς-Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ντολ-ΕΛΚ και Φέρχοφσταντ-Φιλελεύθεροι) για εξασφάλιση συγκεκριμμένων διατυπώσεων, τόσο στο θέμα των ευρω-ομολόγων όσο για στο θέμα του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Στο τελευταίο ζήτημα σημειώθηκε ένα ρήγμα στους κόλπους του ΕΛΚ το βράδυ της Τρίτης.

Κάποιοι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται τη συμφωνία που είχε κάνει ο επικεφαλής τους Γιόζεφ Ντολ και αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τον φόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη παγκόσμια συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο σημείο, η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε θρίλερ και το αποτέλεσμα ήταν 21 υπέρ της επιβολής φόρου και 21 κατά. Χαθηκε δηλαδή για μια ψήφο η έγκριση του συγκεκριμένου κρίσιμου στοιχείου.

Υπέρ του FTT ψήφισαν εκτός από τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την Αριστερά, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες του ΕΛΚ. Κατά όμως ψήφισε η Ρόδη Κράτσα που συμμετέχει στην Επιτροπή.

* Σε δηλώσεις της στον ΒΗΜΑ 99,5 την Τετάρτη, η κ. Κράτσα διευκρίνισε ότι καταψήφισε μια διάταξη μέσα στην έκθεση η οποία αφορούσε την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ευρώπη, ακόμη κι αν δεν επέλθει συμφωνία σε διεθνές επίπεδο.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε, «δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή γι' αυτό, διότι το θέμα έχουμε ζητήσει να εξεταστεί, τι συνέπειες θα έχει στη οικονομία της Ευρώπης, σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο που βρίσκεται, να επιβάλουμε φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, όχι στις τράπεζες, αυτό είναι άλλο θέμα το έχουμε αποδεχτεί, αλλά στην κάθε συναλλαγή που γίνεται».

» Δεν είμαστε υπέρ, αυτή τη στιγμή, στο να επιβληθεί ο φόρος, έχουμε ζητήσει μελέτη επιπτώσεων, τι θα σημαίνει για την ευρωπαϊκή οικονομία, την ανταγωνιστικότητα της, αν θα επιφέρει φυγή υπηρεσιών από την Ευρώπη, σε άλλες χώρες», σημείωσε.

«Αυτήν ήταν η συγκεκριμένη μας διαφορά, δεν πέρασε αυτή η διάταξη τελικά στην έκθεση της κυρίας Ποδηματά, αλλά θέλω να σας πω η ότι κυρία Ποδηματά ξεκίνησε μια αξιόλογη προσπάθεια να συζητήσουμε για καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης, όπως είναι το ευρωομόλογο, και όπως είναι κι ένας τομέας τον οποίο υποστηρίζουμε», υπογράμμισε.

in.gr